– Vi är redo för straffar

Bild till nyheten – Vi är redo för straffar
Bortamålsregeln är borttagen i cupsammanhang och alla oavgjorda resultat i torsdagens returmöte med Arsenal innebär därmed först förlängning (2 x 15 minuter) följt av straffar om det även är oavgjort då. Något som Pep Lijnders menar att Liverpool är redo för. Och vi har tittat på vilka som kan tänkas slå en straff.

På dagens presskonferens fick Pep Lijnders frågan om Liverpool tränat något specifikt på straffar de senaste dagarna, med tanke på möjligheten att matchen mot Arsenal avgörs från 11 meter.

Lijnders menade dock att straffar inte är något man helt plötsligt tränar på. Utan något man förbereder sig inför under en lång period.

– Vi är alltid redo straffar. Det handlar om en lång förberedelse. Inte bara idag eller igår. Vi kan inte komma på det nu. Vi visste redan på försäsongen att vi vill spela semifinaler och finaler. Vi är beredda, menade Lijnders.

Liverpool har också en modern historia av straffavgöranden mot just Arsenal. Och även i kvartsfinalspelet mot Leicester krävdes straffläggning för att säkra semifinalbiljetten.

Mot Brendan Rodgers "Foxes" gjorde Roberto Firmino, Diogo Jota, James Milner, Naby Keita och Alex Oxlade-Chamberlain mål. Däremot missade Takumi Minamino.

Varken Naby Keita eller Oxlade kommer att vara tillgängliga för torsdagens match och dessutom saknas den ordinarie straffskytten Mohamed Salah sedan tidigare. Även Sadio Mané, som satte en straff för Senegal i Afrikanska Mästerskapen, hade annars varit ett aktuellt namn för listan.

I matchen mot Shrewsbury var det Fabinho som klev fram när domare Coote blåste straff och faktum är att Fabinho anslöt till Liverpool med nästan perfekta siffror från elva meter. Däremot missade han en straff i träningsmatchen mot Torino under sin första sommar och i det ordinarie matchspelet har framförallt Mohamed Salah och - om han inte varit på planen - James Milner haft störst förtroende. Fabinho målade dock mot just Arsenal i Community Shield 2020.

På tal om den matchen så har vi totalt gått upp i hela tre straffavgöranden mot Arsenal sedan hösten 2019 och bland annat förlorades just den nämnde Community Shield-finalen 2020 på straffar. Tidigare har även två möten i Ligacupens fjärde omgång avgjorts på straffar. Den kanske mest minnesvärda var i oktober 2019 efter att det stod 5-5 efter 90 minuter (bilden). Året därpå var det dock Arsenal som vann straffarna efter att matchen slutat 0-0 under ordinarie tid. Vid Liverpools förluster har det varit Harry Wilson och Rhian Brewster som missat för laget.

En spelare som gjort mål vid samtliga straffläggningar mot Arsenal är Curtis Jones, som nog också kan bli ett alternativ för Klopp om det behövs.