​Rapport: Vidare till fjärde rundan

Bild till nyheten ​Rapport: Vidare till fjärde rundan
Trots en väldigt ung startelva stod Liverpool för en dominant insats på Anfield och tog sig enkelt vidare till nästa runda i FA-cupen. Kaide Gordon bjöd på matchens höjdpunkt med sitt fina mål som gjorde honom till klubbens näst yngste målskytt någonsin.

Den väntade matchbilden satte sig inom loppet av några få minuter: Liverpool hade i princip allt bollinnehav och anföll mot ett kompakt och lågt stående Shrewsbury.

Det blev snabbt tydligt att det var upp till de rödklädda att sätta högt tempo i passningsspelet för att skapa några ytor då gästerna inte var särskilt intresserade av, eller förmögna, att skapa några längre anfall, de slog ofta längre bollar direkt de fick tag i den.

En kvart in i matchen, när Liverpool trillat mycket boll strax utanför offensivt straffområde, uppstod en straffsituation när Kaide Gordon fick bollen kring målområdet, vände bort en försvarare och föll i marken i den efterföljande duellen, men David Coote hade inget för spelarnas rop på straff.

Matchens första skott på mål kom i den 20:e minuten när Gordon vek in från sin högerkant och avlossade ett lågt skott mot den första stolpen, men det räddades tämligen enkelt.

Efter några få minuter av lite mer offensivt spel från Shrewsburys sida gjorde de i den 27:e minuten ett mycket oväntat ledningsmål. Wingbacken Ogbeta fick lite yta på vänsterkanten och slog in ett hårt och precist inlägg till anfallaren Udoh som från nära håll satte bollen i nät med ett distinkt avslut.

Direkt efter målet tog Liverpool tillbaka initiativet i matchen och kunde efter några minuters bollrullande på offensiv planhalva hitta fram till en kvittering. Conor Bradley slog in ett lågt inlägg till Gordon i straffområdet, 17-åringen tog emot bollen, lade den elegant tillrätta och avslutade behärskat till 1-1. I och med målet blev Gordon den näst yngste målgöraren någonsin för Liverpool (Ben Woodburn är den yngste).

I samband med en frispark tilldelades Liverpool en straffspark. Robertson slog ett inlägg mot Van Dijk och när en försvarare försökte störa mittbacken tog bollen på handen. Coote pekade på straffpunkten och Fabinho klev fram och sköt upp sitt lag i ledningen.

Precis innan pausvilan var Shrewsbury mycket nära att kvittera efter ett långt inkast från vänster som renderade i en nick, en nick som Caoimhin Kelleher fick tag i precis vid mållinjen. Räddningen innebar att The Reds kunde vandra ut till omklädningsrummet i ledning.

Inför den andra halvleken byttes Takumi Minamino in mot Max Woltman.

Liverpool skapade ett jätteläge efter tre minuters spel i den andra halvleken. Andy Robertson fick en längre boll till sig djupt ned på offensiv planhalva, han spelade in mot Elijah Dixon-Bonner som fick ett bra skottläge, men Shrewsburys målvakt hann ut snabbt och såg till att döda vinklarna för avslutet.

Hemmalaget fortsatte sitt bolltrillande på offensiv planhalva och Shrewsbury fick jaga boll i tid och otid, men det spelmässiga övertaget omsattes inte i någon större mängd målchanser.

Efter en dryg timmes spel fick Dixon-Bonner lämna plats för Roberto Firmino.

Tempot var relativt lågt mot slutet av matchen, men med drygt tio minuter kvar såg inhoppande Firmino till att avgöra matchen med ett fint klackmål. Brassen fick bollen felvänd bara några få meter från mållinjen och omringad av försvarsspelare valde han att klacka, ett beslut som ledde till en 3-1-ledning för Liverpool.

I den 80:e minuten bytte Jürgen Klopp ut Kaide Gordon mot Melkamu Frauendorf som fick göra debut på seniornivå. Gordon tackades av med en stående ovation från Anfieldpubliken.

På övertid fick James Norris och Kostas Tsimikas komma in på planen. Andy Robertson och Tyler Morton klev av.

Tsimikas slog direkt till med en avgörande aktion. Han slog in bollen i straffområdet och efter lite trassel klev Fabinho fram och dunkade in bollen i nättaket till 4-1. Målet blev det sista som hände i matchen och Liverpool kunde konstatera att de är vidare till fjärde rundan i FA-cupen.

FA-cupen, tredje rundan

Liverpool - Shrewsbury 4-1 (2-1)

Målen: 0-1: (27) Udoh (Ogbeta), 1-1 (34) Gordon (Bradley), 2-1: (44) Fabinho, 3-1: (78) Firmino, 4-1: (90+3) Fabinho

Domare: David Coote