Förklarar beslutet att skippa EM

Bild till nyheten Förklarar beslutet att skippa EM
Virgil van Dijk har pratat om beslutet att inte spela EM för att istället lägga allt fokus på att vara redo inför klubblagssäsongen med Liverpool.

Virgil van Dijks rehabilitering från den allvarliga knäskada han ådrog sig hösten 2020 gick så pass bra att det ett tag diskuterades om han inte skulle hinna bli spelklar redan till EM, där han kunnat bli en viktig ledare i det nederländska landslaget.

En tid innan mästerskapets start gick dock mittbacken ut och bekräftade att han valt att inte spela EM, han ville istället lägga hundraprocentigt fokus på att vara helt redo när Liverpools säsong skulle dra igång.

– Jag hade EM som mål länge, det var mitt fokus, berättar Van Dijk i en intervju med De Telegraaf.

– Men jag är en person som gillar att veta allting, så jag pratade med kirurgerna, fysioterapeuterna och spelare som varit med om likande skador. Jag ville veta hur deras rehabilitering hade gått, när de inte längre kände någonting i knät och hur de hanterade bakslag.

– Man blev satt under press av omvärlden och då sätter man extra press på sig själv också. Jag fick veta att varje rehabilitering är annorlunda jämfört med andra, så man kan inte själv bestämma när man ska vara tillbaka.

– En dag satt jag ned med mig kirurg och min fru. Det var då jag förstod att jag behövde fokusera på den nya säsongen med Liverpool.

– Varje litet bakslag skulle ha tagit mig längre och längre från EM, så det var bäst att fatta det beslutet. Jag tänkte om jag skulle vara med i EM-truppen som åskådare, men det kändes inte rätt. Fortsatt rehabilitering och fokus på min comeback med Liverpool var viktigare.

Van Dijk har jobbat hårt under säsongen för att hitta tillbaka till sin högstanivå. 

– När man är på planen tror alla att man är 100 procent, det förstår jag. Det spelar ingen roll om man varit sjuk eller skadad i ett år. Det tar inte omvärlden hänsyn till.

– Man har vunnit alla de här titlarna och därmed satt standarden. Jag gör mitt bästa för klubben och försöker att spela på min högstanivå varje vecka. Det finns helt klart stunder då jag kunde ha gjort det bättre, men jag är en människa, alla gör misstag.

– Jag gör allt jag kan för att hålla mig på en så bra nivå som möjligt, men vi lever i en tid där alla har en åsikt, särskilt på sociala medier.

– Sådant kan påverka dig. Det är lätt att dras ned av pressen. Fotboll är superviktigt i mitt liv, men det finns fortfarande något som jag värderar högre. Det är familjen. Så länge ingenting går fel för dem så kan jag hantera det mesta.

Nu har Van Dijk siktet inställt på att kunna representera landslaget i VM, men han kommer alltid att sätta klubblaget i det främsta rummet.

– Självklart. Jag vill vara i bra form till VM och jag ser verkligen fram emot mästerskapet, men jag kan inte hålla igen eller vara försiktig av den anledningen. Jag spelar fotboll så som jag ska spela fotboll, avslutar han.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer