Carragher om livet som "pundit"

Bild till nyheten Carragher om livet som "pundit"
​Jamie Carragher har blivit en av Englands mest uppskattade fotbollsexpert och tyckare. I en längre intervju berättar den ex-röde mittbacken om sin upplevelse av att arbeta i tv-studion.

För Jamie Carragher har fotbollen fortsatt vara en del av arbetslivet efter att han avslutat sin 17 år långa Liverpoolkarriär. Han har blivit en profil i Sky Sports-studion där han tack vare sina ärliga och känslofyllda reaktioner på det som händer ute på fotbollsplanen blivit en omtyckt profil i tv-rutan.

En förutsättning för att lyckas i rollen som studioexpert eller kommentator är enligt Carragher en genuin passion för sporten.

– Om man har passionerade tankar och känslor om sporten, om fotboll är ens passion, då har man en stor fördel, säger han till Sky Sports i artikelserien Off Script.

– Jag har alltid fungerat så, men om det gör mig till en bra expert är upp till andra att avgöra. Men ända sedan jag började titta på fotboll som sjuåring och under min 17-åriga karriär i Liverpool har jag alltid varit passionerad.

– Fotboll är en enormt stor del av mitt liv, det har det alltid varit och kommer alltid vara. Det kommer inte förändras även om Sky skulle besluta att göra sig av med mig, om de hittar bättre experter eller om jag blir utkonkurrerad av andra ex-spelare när jag blir äldre!

– Jag känner verkligen en stor passion för sporten, vilket hjälper. Man tittar på alltid, lyssnar alltid intresserat på vad tränarna säger, vad folk säger, det kommer aldrig förändras.

Förberedelser inför match

Att vara påläst är av yttersta vikt när det blir dags för att sätta sig i studion för att följa matcherna som ska spelas.

– Jag tittar på Sky, jag lyssnar på intervjuerna med tränara. Jag läser de flesta tidningarna varje dag och sedan finns ju också sociala medier, som är en stor del av förberedelserna inför en match, berättar Carragher.

– Jag vet inte mer om, låt oss säga Arsenal, än Arsenalsupportrarna. De jag följer på sociala medier skriver artiklar som jag läser och sedan försöker jag att hitta vinklar som jag inte läst om.

– Vi får sammanställd statistik inför varje match med Sky, jag läser det och plockar ur det bästa och lägger in det i min iPad. Jag har ju också mina egna tankar kring hur en match nog kommer att se ut, vad tränarna försöker göra eller vilken formation jag tycker de borde använda sig av.

– Jag försöker sätta mig i tränarnas skor och fråga exempelvis: "Vad skulle jag göra om jag var Mikel Arteta inför en match på Anfield?"

– Man har dessa tankar i huvudet och sedan låter man de få ta samtalet vidare.

Carragher jobbar både som expert i studion och som expertkommentator.

– När man är expertkommentator så kommenterar man det som händer rakt framför ögonen på en. När man är i studion handlar det mycket om första timmen i studion innan matchen, då tänker jag på vad jag ska säga, vad man vill prata om, det kan vara saker som hänt nyligen eller längre tillbaka i tiden. Jag är alltid väl förberedd.

– Man måste göra sin hemläxa inför matcher, man ska ha koll på hur det går för lagen, hur det går för spelarna, vilken formation tränarna använt i den senaste matchen, då är man i en bra sits före och efter matchen.

– Att som expert komma in till en match utan att ha gjort läxan fungerar inte längre, jag tror att det var så för 15-20 år sedan, men nu ser det inte ut så längre.

Störs inte av kritiken

Som så många offentliga profiler får Carragher en hel del kritik för sättet han utför sitt arbete på. Ofta handlar det om att saker som att han visar för mycket känslor när han exempelvis kommenterar en Liverpoolmatch.

– Jag får mycket kritik som expertkommentator, precis som många andra, det är så det fungerar, men det stör mig inte.

– Jag är inte den mest polerade kommentatorn, det vet jag, men jag måste låta min personlighet få komma fram som en del av mitt jobb och jag är väldigt entusiastisk när det kommer till fotboll.

– Jag blir väldigt exalterad när det blir mål. Skulle jag kunna analysera dem lite mer? Jag tänker på det ibland. Men sedan inser jag att jag måste vara mig själv.

– Om jag var på the Kop och såg ett mål hade jag firat som en galning, så jag blir exalterad även när jag är kommentator. De bästa stunderna för mig som kommentator är när lag avgör en match i sista minuten. Det är då taket lyfter på arenan och man måste försöka att försätta tv-tittarna i den situationen.

– Jag älskar mitt jobb som expert eller analytiker eller vad ni vill kalla det. Jag är priviligerad som alltid får ha några av de bästa platserna på arenan. Vi är lyckligt lottade som haft de karriärer vi haft som spelare, men det är inte så många som har en karriär efter de lagt av som spelare. Det är många som vill bli experter och jag kan verkligen förstå varför.

Inspireras av tidigare profiler

Carragher berättar att Andy Gray och Alan Hansen har varit förebilder inom yrket.

– De två som sticker ut enligt mig var Andy Gray och Alan Hansen. Det kändes som att de var de enda tv-experterna på den tiden, det var inte som idag där det är fyra eller fem på varje kanal.

– De stack ut, man tittade på Match of the Day för att höra vad Hansen hade att säga och detsamma gällde med Gray på en Super Sunday eller Monday Night Football.

– Gray och Hansen, de visste vad de pratade om och jag gillar att lyssna på den skotska accenten. Det kommer vara mycket svårt för mig eller Gary Neville att göra det bättre än Andy Gray när det blir mål i sista minuten, han gjorde ett fantastiskt jobb.

– Man måste dock hitta sin egna stil. Man kan inte härma andra. Man måste vara sig själv. Jag är säker på att det i framtiden kommer att komma någon som gör det bättre än mig eller tar rollen till en ny nivå igen. Jag tycker att den moderna tv-experten har anammat rollen på ett bra sätt, det är ingen kritik mot de tidigare, men det är naturligt att saker och ting utvecklas och blir bättre.

– Vår generation har analyserat matcher sönder och samman, men om 10-15 år tror jag att de som spelar nu kommer att göra samma sak.

Tyckande är en del av sporten

I expertrollen är det naturligt att ge både ris och ros till spelare eller tränare. Att de som får kritik ibland tar åt sig av den är tydligt, det visar exempelvis John Terrys utskällning riktad mot Robbie Savage 2015. Carragher har dock än så länge klarat sig från några utskällningar av det slaget.

– Nej det har inte hänt mig. Då och då slår en tränare tillbaka mot en i pressen.

– Jag har gjort det här i ganska många år nu, det kanske har varit en eller två sådana händelser, men det är ingen som faktiskt har hört av sig till mig. Det är ingenting jag tänker på om jag ska vara ärlig.

– Ibland tittar jag på programmen och känner att jag gått lite för långt, det kan hända att man blir för arg eller känslosam i studion efter matchen.

– Man ska inte glömma att man som kommentator säger man saker på uppstuds och då kanske det ibland blir så att man går lite för långt i kritiken eller så. Jag tror att de spelare som inte uppskattar det vi säger kommer att få en större förståelse om de utför jobbet själva senare. Det är en del av sporten, att tycka till och analysera är en stor del av fotbollen.

Ibland gäller det att hålla tillbaka känslorna för att inte trampa allt för många människor på tårna. Ett sådant tillfälle för Carragher var när Liverpool slog Manchester United med 5-0 på Old Trafford denna säsong.

– Inom fotbollen finns det enorma rivaliteter, men när ett lag får storstryk tycker jag inte att man ska strö salt i såren. Resultatet talar för sig självt, säger han.

– Hade Liverpool förlorat med 5-0 mot Manchester United istället hade det varit mer känslosamt. Jag var överlycklig över det faktum att Liverpool vann, men när de hade vunnit, oavsett om det hade blivit 2-0 eller 5-0, handlade den dagens vinkel om Manchester United, inte Liverpool. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer