​Rapport: Överlägsen derbyseger!

Bild till nyheten ​Rapport: Överlägsen derbyseger!
Liverpool öppnade i ursinnigt tempo i Merseysidederbyt och gick upp till en tidig tvåmålsledning. Efter en Evertonreducering i första halvlek såg overkligt formstarka Salah - med sitt andra mål i matchen - och Jota till att avgöra matchen till de rödas fördel.

Matchen inleddes i ett infernaliskt tempo från Liverpool där de skapade ett gäng halvchanser inom loppet av några få minuter.

Den första riktiga målchansen för matchen kom efter åtta minuters spel när Sadio Mané spelade in ett stenhårt inlägg till Mohamed Salah som avslutade på ett, men Jordan Pickford hann ner vid första stolpen för att rädda.

Liverpool tog bara några minuter senare en välförtjänt ledning - Mané hittade ned mot Andy Robertson vid kortlinjen, skotten spelade in snett inåt bakåt till Jordan Henderson som slog till med ett välplacerat skott förbi Pickford till 1-0!

0-1 Liverpool:

Everton hade enorma problem att skapa något av värde offensivt, vilket blev ännu tydligare när Andros Townsend blev varnad för att ha kastat sig i en duell med Robertson nära hemmalagets offensiva straffområde.

Med tjugo minuter spelade utökade Liverpool sin ledning. Ett misslyckat Evertonanfall utmynnade i en kontring för The Reds där Henderson med en mycket fin passning hittade fram till Mohamed Salah som kom fri mot Pickford och med önskvärd säkerhet placerade in 2-0 vid den bortre stolpen. Utan att vara allt för skadeglad tidigt in i matchen gick det att konstatera att Evertonsupportrar började lämna läktarna efter 2-0, alltså tjugo minuter in i matchen (!).

0-2

Tempot i matchen sjönk något efter Liverpools andra mål, The Reds var fortsatt det bättre laget men efter en period av lite mer stängt spel löpte helt plötsligt Denarai Gray sig loss och kunde placera in 1-2 bakom Alisson i 38:e minuten.

1-2:

Liverpool lyckades inte skapa några jättechanser av värde innan pausvilan och fick nöja sig med en uddamålsledning när de vandrade ut till omklädningsrummet.

Känslan var att gästerna borde ha avgjort matchen tidigt, men istället klev de ut till pausvila med en ledning med endast ett mål.

Liverpool öppnade i högt tempo i andra halvlek också vilket gav Mané ett läge i straffområdet direkt, men skottet blockades av en uppoffrande Godfrey som slängde sig för att vara i vägen.

The Reds fick ett fint frisparksläge efter 55 minuter, Virgil van Dijk klev något oväntat fram för att slå den, men det blev ett skott rakt i muren och ingen fara för Everton.

Machen var relativt jämn därefter, men efter 65 minuters spel tappade Seamus Coleman bollen på mittplan efter en Evertonhörna till en påpasslig Salah som tog med sig bollen och kom fri mot Pickford - väl där gjorde han inga misstag och placerade in sitt andra mål för kvällen.

1-3:

Jota visade med 12 minuter kvar att spela vilken målform han är i när han efter en superb mottagning dunkade upp Liverpools fjärde mål för kvällen i första krysset bakom Pickord.

1-4:

Ljudkulissen på Goodison Park under de avslutande minuterna innehöll sång från bortasupportrarna där de skanderade "Rafa's at the wheel", vilket sammanfattade det 239:e Merseysidederbyt väl. Liverpool lämnade lokalrivalens arena med tre stensäkra poäng.

Premier League

Everton - Liverpool 1-4 (1-2)

Målen: 0-1: (9) Henderson (Robertson), 0-2: (20) Salah (Henderson), 1-2: (38) Gray (Richarlison), 1-3: (65) Salah, 1-4: (79) Jota (Robertson)

Domare: Paul Tierney