– Ett friendly derby, tack

Bild till nyheten – Ett friendly derby, tack
Äntligen är det dags för derby igen – och äntligen med publiken tillbaka på läktarna. Det var faktiskt en hisnande resa jag fick ta när jag började bläddra i kalendrarna för att räkna på hur längesedan det sist var att plåtskjulet fylldes till bredden av röda och blå. 1004 dagar sedan kom jag upp i till slut. Den 3 mars 2019.

Sedan det senast var publik på Goodison Park för att se ett Merseysidederby har Liverpool Football Club därmed hunnit var millimetrar från att första vinna Premier League 2019 – för att sen vinna ligan året därpå. Vi har hunnit vända 0-3 till 4-3 mot Barcelona och vi har blivit mästare i Madrid. Vi har hunnit erövra den Europeiska Supercupen i Istanbul och blivit hela världens bästa klubblag i Qatar. Vi har hunnit ha en historisk dipp och ifrågasatts av hela världen – och nu kan man argumentera för att vi ändå är bäst av alla igen.

Detta alltså sedan senast Goodison Park var fullsatt för ett Merseysidederby.

Där mellan har såklart även Everton tagit sin första, historiska, seger på Anfield sedan 1999 men det är lite som om lillebror skulle komma och skryta med någon bronspeng i Kalvinknatet när storebror sprungit hem en Iron Man. Det ekar ganska tomt där i intressekorridoren.

Allt som passerat sedan sist ger dock både fog för att vi ska vara stolta och skrika ut våra känslor kring all denna excellens som skett på ena sidan Stanley Park sedan sist. Men till lika delar gör det mig också lite bekymrad kring vilken typ av match vi kan tänkas få.

Redan för ett år sedan ödelade det här mötet mycket av vår säsong. Jordan Pickfords överfall på Virgil van Dijk. Richarlison lika hutlösa satsning på Thiago när matchen mer eller mindre var slut.

Idag är Everton ett lag i kris. De leds av en manager som är mer älskat hos rött än blått och för bara några dagar sedan stod deras tillresta bortafans i London och skanderade att hela deras lag mer eller mindre kunde dra åt helvete efter ännu en slätstruken insats – 0-1 borta mot nykomling Brentford.

Mer fysik än teknik

Det är också ett Everton som dras med skador och när en centrallinje ser ut att innehålla Jordan Pickford, Michael Keane, Allan, Doucouré och Salomon Rondon förstår man att det här är ett lag som hellre springer rakt över en motståndare än passar sig förbi den.

Det har ibland talats om Merseysidederbyt som ”The Friendly Derby”. Dock klart mycket mer för att där finns släktband och vänskaper som bara ställer sig på var sin sida i 90 minuter, men att där egentligen finns en kärlek mellan supporterskarorna när krutröken lagt sig.

Huruvida det blir särskilt vänligt på planen är dock något helt annat. De röda korten är mer vanliga här än i något annat möte för Liverpools del och jag förstår Jürgen Klopp när han på presskonferensen inför matchen pratade om att han hoppades på en match där fotbollen stod i fokus. Det skulle inte förvåna mig om han hinner med ett uttalande till eller två om att domarna måste skydda spelarna ikväll. Att det måste ges plats för fotbollshjärnorna snarare än skruvdobbarna i engelsk fotboll 2021.

Man kan såklart romantisera den gamla – på gränsen till våldsamma – engelska fotbollen. Snömatcherna som avlösta varandra i helgen fick nog många att minnas svunna tider framför Tipsextra till exempel.

Men ska Liverpools säsong bli så framgångsrik som vi hoppas, och om vi inte ska nöja oss med att sjunga om allt vi upplevt under de 1004 dagar sedan sist, utan istället blickar framåt mot mycket mer som väntar – då vill vi inte ha rallarslagsmål och skruvdobbar i knäveck.

Så låt det vara fotbollen som står i fokus. Låt energin från läktarna sätta fart på både boll och fötter och skulle vi märka att Everton vill spela ett annat spel så hoppas jag vi är beredda på att bara rulla bollen ännu snabbare så att de helt enkelt aldrig kommer i kapp.

Liverpool är just nu ett så mycket bättre lag än Everton så att detta på pappret borde vara just en walk genom Stanley Park. Men vi vet såklart bättre än så. Vi vet att derbyna lever sina egna liv. Men låt oss aldrig ge Everton chansen att göra derbyt till deras nu.

Rafa Benitez ser ut att vara dead man walking hos laget som byter manager lika ofta som Mohamed Salah gör mål. Det vore nästan som om vi befriade honom från lidelsen genom att sticka kniven i dem direkt genom att avgöra så snabbt som möjligt. Sen om vi börjar se ett Everton-lag som tappar huvudet så är det bara att göra det bytena som kan behövas för att skydda våra spelare. För Liverpool har numera viktigare saker för sig än att spela griniga derbyn mot lillebror.


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer