​Kuyt om sina bästa derbyminnen

Bild till nyheten ​Kuyt om sina bästa derbyminnen
Inför onsdagens Merseysidederby har ex-röde Dirk Kuyt delat med sig av sina upplevelser av att möta lokalrivalen Everton.

På onsdag spelas det 239:e Merseysidederbyt när Liverpool ska ta den korta bussresan till Goodison Park. Matcherna mot Everton är en höjdpunkt under säsongerna för många, inte minst för spelarna som är involverade. Inför det stundande derbyt har Dirk Kuyt skrivit en kolumn på Liverpoolfc.com där han beskriver varför han älskade derbymatcherna.

"Jag älskade att spela Merseysidederbyn. Hur konstigt det än låter så älskade jag också att spela på Goodison Park, men det är nog bara på grund av att vi vann många matcher där och att jag gjorde några mål," inleder han.

"Mitt facit från Goodision är: fyra segrar, två förluster och tre gjorda mål. Inte illa."

"Jag älskade resan till Goodision. Vi samlades på Melwood och klev på bussen för att åka till Goodison. Den resan på cirka tio minuter var fantastisk, att se människorna, röda och blåa, på gatorna, stämningen byggdes upp på ett härligt sätt."

"Jag älskade derbymatcher generellt. Jag var van vid att spela mot Ajax för Feyenoord och brukade göra en del mål i de matcherna också. Jag är glad att jag kunde hålla i det när jag kom till Liverpool. Men Everton v Liverpool var alltid speciella matcher med röda kort, tuffa tacklingar (ja, inklusive min egen mot Phil Neville), drama och fantastisk stämning."

"Mitt bästa Merseysidederby var nog 2-1-segern på Goodison 2007, det var en händelserik match där jag gjorde två straffmål varav det sista på övertid. Det var en tuff period för mig just då, jag spelade inte så bra som jag brukade och min pappa hade gått bort några månader tidigare."

"Rafa startade mig och bytte alltid straffskytt inför varje match. Han sa: 'motståndaren behöver inte veta vem som ska ta straffen.' Det var inte tänkt att jag skulle slå straffar den dagen. Andriy Voronon var förstavalet och jag var andraval. När vi fick den första straffen kom Voronin till mig och sa att han inte kände sig säker och att jag skulle ta den. Det gjorde jag mer än gärna. Ge mig den pressen - jag gillade det."

"Jag slog den första straffen, en viktig kvittering efter Sami Hyypiäs självmål, sedan blev det så spännande när vi fick ännu en straff på övertid. Det är verkligen ett mentalt spel när man ska slå en andra straff i en match."

"Rafa och hans stab var alltid väl förberedda inför matcher. Vi hade någon slags iPad där han visade de fem senaste straffarna mot Tim Howard, vilket håll han hade slängt sig och hur han agerade mot en högerfotad straffskytt och så vidare."

"Jag hade ett tydligt hörn i mitt huvud. Jag gjorde mål på den första och när den andra skulle slås tänkte jag: 'vad ska jag göra, skjuta i samma hörn, det andra, eller i mitten?' Men jag hade en så bra känsla för samma hörn. Jag tänkte att om jag får till en tillräckligt bra straff så finns det ingen chans att målvakten räddar. Han skulle behöva gå väldigt tidigt för att rädda, men Howard var inte den typen av målvakt."

"Den andra straffen blev inte perfekt, Howard länge sig åt rätt håll och fick en touch på bollen, men tack och lov var den bra nog för att gå in. Det var mycket adrenalin och lättnad, jag minns att jag gled mot våra supportrar. Det är ett fint minne."

"Med det sagt, jag hade tur som ens var kvar på planen för att kunna avgöra efter min tackling på Neville. Jag fick inte ett enda rött kort i min karriär, så jag kunde kontrollera mig själv bra, men när man spelar i en match som Liverpool v Everton eller Liverpool v Manchester United så är spänningen så hög och man vill bara ge allt för tröjan och se till att man vinner."

"I den nämnda incidenten så ville jag bara vara aggressiv. Jag hoppade upp i luften och tacklade. När jag var i luften kände jag att jag kommit in alldeles för sent och att jag inte hade någon chans att nå bollen. Om man ser videon igen i slow motion så viker jag in benen i ett försök att inte träffa honom eftersom det kunde ha slutat i en skada, men det är så svårt när man redan är i luften. Jag hade tur som inte träffade honom, det var väldigt nära."


Tacklingen som Kuyt pratar om.

Rafa på andra sidan

Det blir ett speciellt derby på onsdag då den tidigare Liverpooltränaren Rafa Benitez nu basar över Everton.

"Det kommer bli konstigt att se Rafa vara motståndare till Liverpool i ett Merseysidederby, konstaterar Kuyt."

"Men Rafa är Rafa, han vill göra sitt jobb och vara framgångsrik. Han har alltid varit väldigt väl förberedd rent taktiskt inför dessa matcher. Han hade alltid en liten överraskning med sin laguttagning. I derbyt vi har pratat om så blev jag lite förvånad när han bytte ut vår lagkapten, Steven Gerrard, efter 72 minuter när det stod 1-1."

"Rafa avslöjade aldrig sin startelva dagen innan. Det var alltid en eller två timmar innan avspark. I omklädningsrummet dagen innan försökte vi spelare alltid gissa vilka som skulle spela. Vi hade nog aldrig rätt eftersom det alltid var en överraskning."

"Särskilt när det kom till derbymatcherna, då hade han alltid något speciellt i laget, något särskilt taktiskt drag."

"Jag kan tänka mig att det blir detsamma på onsdag, det är sådan Rafa är. Men Jürgen Klopp kanske gör samma sak, han är också en duktig tränare. Jag ser verkligen fram emot att titta på matchen."

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer