​– Jag vet att jag var en flopp

Bild till nyheten ​– Jag vet att jag var en flopp
Alberto Aquilani ger sin syn på sin tid i Liverpool och vad som gjorde att han inte fick någon lyckad karriär på Merseyside.

Sommaren 2009 sålde Liverpool Xabi Alonso till Real Madrid och som ersättare valde Rafa Benitez att satsa på Alberto Aquilani från Roma.

Liverpool pungade ut cirka £17M för mittfältaren som hade gjort 102 matcher i Serie A. Många hade stora förväntningar på värvningen, men italienarens tid på Merseyside blev allt annat än en succé. I en intervju med Liverpool Echo berättar Aquilani själv om vad som gick snett.

– Många menar att det spenderades för mycket pengar på mig med tanke på att jag inte fick speltid, så jag var en flopp. De har rätt. Det stämmer. Men det var mycket som låg bakom det, säger han.

– Liverpool blev en stor förändring för mig. Jag var en spelare som var född i Roma, som spelade för Roma. Jag var Roma-supporter. För mig blev det väldigt svårt att lämna Roma.

– Jag hade många chanser att lämna Roma när jag var yngre. Arsenal och Chelsea gav mig stora erbjudanden, men det fanns inte en chans att jag skulle lämna.

I mars 2009 ådrog sig Aquilani en allvarlig fotskada som skulle hålla honom borta från spel under en längre period. Det förändrade situationen för Roma som dessutom var i behov av pengar.

– Det som hände var att jag skadade mig, det var en allvarlig skada. Jag kunde inte förbättra min situation, jag behövde opereras och var borta i fyra eller fem månader.

– När min agent berättade för mig att Liverpool ville ha mig var det först som de gångerna med Arsenal, Chelsea och Juventus, då Roma inte ville sälja. Men sedan sa min agent att Roma faktiskt ville sälja och då blev allt annorlunda. För mig hade det varit en omöjlig tanke på att byta ut Roma mot en annan klubb och ett annat land.

Idoliserade Steven Gerrard

Även om Aquilani var väldigt fäst vid sitt Roma lockades han ändå av tanken att flytta till Liverpool där han bland annat skulle få chansen att spela tillsammans med Steven Gerrard.

– För mig var det som en dröm. Alla berättade för mig att Liverpool var fotbollens paradis och att det var den rätta övergången. Det är en stor klubb och man måste vara fokuserad på planen och i spelet.

– Jag reste dit med en positiv känsla. John Arne Riise pratade med mig om Liverpool och jag hade pratat med Rafa Benitez flera gånger. Jag älskar engelsk fotboll och Liverpools spelstil, även deras supportrar och spelarna. Steven Gerrard var min hjälte, så det var stort för mig att kunna spela tillsammans med honom.

– Jag såg många matcher och Steven Gerrard var där. För mig var Gerrard en gud inom fotbollen. Jag funderade lite och kom fram till att det var rätt för mig.


Aquilani fick spela med sin idol Steven Gerrard.

Skadan hämmade honom

– Jag berättade det för Rafa: "Rafa, okej, jag kommer, jag ser fram emot det, men jag är skadad." Han svarade: "Inga problem, vi skriver ett avtal på fem år, inte fem månader eller fem dagar, det är fem år så du kan bli bra igen." Jag var glad över att skriva på, men det betalades stora pengar.

– På den tiden blev jag ett stort namn i Liverpool, det var en stor övergång så många människor och de i media förväntade sig mycket av mig.

Efter ett par månader vid sidlinjen hade Aquilani återhämtat sig från skadan och fick debutera mot Arsenal i slutet av oktober. Totalt blev det 28 matcher, två mål och sex assist under den första - och enda - säsongen.

– Det går att se likheter med Sergio Ramos i PSG. Han kommer till dem med en skada. Det är frustrerande för både honom och klubben, de har spenderat stora pengar på hans lön, men han kan inte spela. Det är väldigt frustrerande.

– Om jag ska vara ärlig var jag väldigt trygg i laget när jag spelade och var skadefri. Rafa sa att jag inte var en ersättare till Alonso utan att jag var en ny spelare med andra kvaliteter, han sa att jag skulle fokusera på det jag var bra på.

– Till en början spelade vi med två sittande mittfältare med Gerrard framför, på slutet spelade Gerrard och Mascherano bakom mig som hade nummer tio-rollen. Det kändes bra.

Kunde slutat annorlunda

Aquilani gjorde ett viktigt mål i Europa League-semifinalen mot Atletico Madrid, men Liverpool förlorade efter förlängning.

– Tänk om vi hade kommit till final i Europa League efter att jag gjort mål i semifinalen. Kanske hade det gjort att det slutat annorlunda för mig. Vi förlorade istället matchen så det blev en dålig säsong där vi slutade utanför topp fyra och förlorade semifinalen i Europa League.

Efter debutsäsongen blev det ett par utlån till Juventus och AC Milan innan han lämnande på permanent basis för Fiorentina.

– Sanningen är att jag missade för mycket tid när jag var där. Jag hade en bra känsla i klubben med spelarna och tränaren, så jag tänkte att den kommande säsongen skulle bli bra. Men vad hände? Rafa försvann, Roy Hodgson kom in, även en ny sportdirektör, Damien Comolli, de ville ta in sina spelare. Jag var där under kontrakt, men jag var inte deras spelare.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer