​Rapport: Vidare som gruppetta!

Bild till nyheten ​Rapport: Vidare som gruppetta!
Liverpool är klara för åttondelsfinal i Champions League som gruppsegrare efter en dominant insats på Anfield som slutade i en 2-0-seger - med mersmak - mot Atletico Madrid på Anfield.

Som väntat blev det en högintensiv inledning på matchen med mycket kamp. Inget av lagen tog något riktigt kommando i inledningen, men det skulle bara dröja tretton minuter innan Liverpool tog ledningen. Trent Alexander-Arnold svingade in ett patenterat inlägg från sin högerkant till en Diogo Jota som levererade en fin nick och 1-0 var ett faktum.

Liverpool satte ett enormt tryck efter ledningsmålet och kunde välförtjänt utöka sin ledning när Alexander-Arnold med ett perfekt, stenhårt, lågt inspel hittade fram till Sadio Mané som på en touch avslutade säkert i hörnet bakom Jan Oblak i Atletico-målet. 2-0! Målet innebär att Mané nu ensam är klubbens tredje bästa målskytt i europeiska turneringar med 23 fullträffar.

Domare Danny Makkelie hamnade i fokus i många situationer där han agerade mycket konstigt bland annat i sin hantering av situationer som involverade Mané, men i den 37:e minuten riktades verkligen strålkastarljusen mot domaren när han visade ut mittbacken Felipe efter att denne stoppat just Mané från en kontring med en cynisk nedsparkning, det såg dock ut som en situation där det vanligtvis delas ut ett gult kort. Det blev dock rött i detta fall och Atletico var reducerade till tio man.

Med några få minuter kvar av halvleken kom Jota mycket nära ett andra mål för kvällen när han mötte ett perfekt inlägg från Kostas Tsimikas med huvudet, men denna gång stod Oblak pall. Det var den sista målchansen av värde som skapades och därmed kunde Liverpool vandra ut till omklädningsrummet med en 2-0-ledning.

Inför den andra halvleken valde Jürgen Klopp att byta ut Mané för Roberto Firmino. Ett inte helt oväntat byte med tanke på hur stort fokus Atletico-spelarna lade på att störa och irritera Mané i första halvlek.

Liverpool såg ut att ha utökat sin ledning efter bara tre minuters spel efter pausen. Joel Matip dribblade sig fram från sin mittbacksposition och spelade en fin genomskärare till Jota som hittade nätet, men efter en VAR-check dömdes målet bort för offside.

Mohamed Salah fick strax därefter en jättechans att sätta trean när Fabinho spelade loss honom, men anfallaren kom lite för nära Oblak som gjorde sig stor och räddade friläget. På den efterföljande hörnan damp bollen ned till en fristående Matip som borde gjort mål, men avslutet gick utanför.

Liverpool skapade chanser som på löpande band. Än en gång kom Tsimikas loss efter vänsterkanten och svingade in ett inlägg mot Jota som inte fick någon ren träff i sin nick från nära håll som därför gick utanför.

Från ingenstans såg istället Atletico Madrid ut att ha gjort matchens nästa mål. Efter en frispark studsade bollen ned till Luis Suarez som avlossade på halvvolley, skottet styrdes i mål via Joel Matip. Men en VAR-check visade att det var offside i förstaläget vilket gjorde att målet inte stod.

Efter en timmes spel gick Thiago göra comeback efter sex veckors frånvaro när han ersatte Fabinho.

Liverpool inledde halvleken i ett furiöst tempo på jakt efter ett tredje mål, men ju längre matchen led desto mer skiftades fokus mot att behålla bollen inom laget och lugna ned spelet.

Med en knapp kvart kvar av matchen tvingades Firmino kliva av med vad som såg ut att vara en skadekänning. Takumi Minamino kom in istället för brassen. I samma veva byttes även Divock Origi in mot Oxlade-Chamberlain.

De avslutande minuterna av matchen handlade mest om att Salah fick bollen vid straffområdeskanten och försökte dribbla sig in för avslut, men han fick inte någon utdelning trots fina intentioner. Inbytte Minamino hade en boll i nät men det var blåst frispark innan efter att Jota sparkat högt i ett bicicleta-försök.

Det blev inga fler mål i matchen, men det gjorde ingenting för the Reds som med 2-0-segern säkrade förstaplatsen i gruppen i och med att AC Milan och Porto kryssade i sin match.