​– Anfield är som en extra spelare

Bild till nyheten ​– Anfield är som en extra spelare
Luis Suarez öppnar upp om sin tid i Liverpool och hur hans nuvarande klubb Atletico Madrid måste agera för att få med sig ett resultat från Anfield på onsdag.

På onsdag återvänder Luis Suarez till Anfield när Atletico Madrid gästar för spel i den fjärde gruppspelsomgången i Champions League.

I en intervju med UEFA har den 34-årige anfallaren pratat om hur det var att komma till Liverpool, varför han tillslut valde att tacka nej till en Arsenal-flytt och om hur mycket Anfield-publiken betyder för klubben.

– När jag kom till Liverpool så kom jag till ett lag jag brukade spela som på Playstation. Alla fotbollsspelare skulle vilja spela där. Det var fantastiskt att uppleva stämningen på Anfield. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få spela där och känna supportrarnas stöd från första minuten, säger Suarez.

– Varje gång en spelare kliver ut på planen måste de inse att de måste vara hängiven den klubb de representerar. Supportrarna såg den passionen, ambitionen och viljan att kriga för varje boll. Det är så jag alltid har spelat. Man kan spela bra eller dåliga matcher, men om de ser ens inställning, att man aldrig ger upp, då uppskattas man.

– De kunde se min inställning, att jag ville ta Liverpool tillbaka till toppen. Vi hade några år där vi var på en plats vi inte ville vara, men de såg min attityd och det är därför det fanns ett så starkt band mellan oss - det var ömsesidigt mellan mig och supportrarna.

Som så många andra hyllar Suarez klubbens hymn "You'll Never Walk Alone".

– Texten säger allt. Man kan spela dåligt i en match och i nästa, men de kommer aldrig sluta tro på en. De låter en aldrig vandra ensam, som de säger. Folk buar inte om man tappar bollen. De kommer fortsätta tro på en eftersom man spelar för Liverpool. Det var enormt hur människorna kunde ge en självförtroende.

Suarez är mycket imponerad av Jordan Hendersons utveckling.

– Jag tycker att han är en spelare som utvecklats väldigt mycket. När han kom till Liverpool kom han med en dyr prislapp hängande över sig. Han var en ung engelsman som kom från Sunderland. Det blev kanske en extra press för honom, men han har växt tillsammans med laget och lärde sig mycket från spelare som Gerrard och Carragher. Han lärde sig av mig också.

– Som lagkapten har han mognat mycket. Under sin karriär har han hjälpt laget att växa med sin personlighet och sina kvaliteter som spelare. Han är en förebild inom engelsk fotboll. Att få vinna Premier League-titeln med Liverpool måste ha varit fantastiskt för honom, det har gjort honom till ännu större än vad han var innan.

Anfallaren berättar hur Brendan Rodgers och Steven Gerrard övertalade honom att stanna i Liverpool.

– Jag tror att jag hade varit i Liverpool i ett och ett halvt år när Brendan tog över i juli 2012. Då hade jag chansen att skriva på för andra klubbar, men han ringde mig när jag var i Uruguay på semester, han berättade att han hade ett annat sätt att tänka, att han ville förändra klubbens filosofi, han ville ta klubben tillbaka till Champions League och slåss om de stora titlarna.

– Han bad mig att tro på honom. Jag tyckte det var ett bra samtal. Jag gillade hans beslutsamhet och filosofin han ville implementera, så jag pratade med min agent och klubben och sa att jag inte ville lämna, att jag ville försöka lyckas i Liverpool.

– Det året blev inte så bra som vi önskat, men idéerna var ganska tydliga. Därefter ville jag skriva på för Arsenal eftersom de hade spelat i Champions League i samtliga säsonger dessförinnan.

– Jag hade några samtal med tränaren och Gerrard. Gerrard var den som övertalade mig. Jag sa till honom att jag ville fortsätta vara framgångsrik, att jag ville spela i Champions League. Så han sa till mig: "om vi fortsätter utvecklas det här året och du spelar på den nivå du kan, då kommer du nästa år kunna spela för Bayern München, Real Madrid, Barcelona eller vilken klubb du vill. Du kommer ha chansen att välja, men stanna ett år till."

– Jag minns det samtalet med Gerrard och allt som tränaren sa till mig. Han skrev till mig: "Stanna ett år till, ge det ett försök." Det var året där vi kom nära att vinna Premier League. Det var tack vare laget, men särskilt den filosofi som Brendan Rodgers stod för.

På onsdag kommer Suarez tillbaka till Anfield, då som Atletico Madrid-spelare. Han är medveten om hur tufft det är att spela på arenan.

– Varje lag har sina styrkor och svagheter. Vi vet hur bra Liverpool är på kontringar, när de får upp bollen till sina snabba anfallare. Vi vet att de har några svagheter som vi kan utnyttja.

– Vi måste dock se upp, för utöver de styrkor de har så har de en extra spelare i form av Anfield-publiken, det kommer göra det tuffare för oss.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer