– ​Dags att sätta United på plats

Bild till nyheten – ​Dags att sätta United på plats
Det är en Super Söndag av sällan skådat slag med fotbollsspektakel från hela Europa så att det egentligen hade kunnat räcka och bli över för flera veckor. Men för alla oss här inne finns det såklart bara en avsparkstid som är rödmarkerad i kalendern. 17.30 på Old Trafford. Hatmötet mot våra svurna rivaler. Och chansen att skicka den norska bondkatten till Arbetsförmedlingen.

Efter veckor där det rests världen över för alla våra spelare och där olika karantänsregler ställt orimliga krav på flera spelare är det nu dags för en av säsongens kortaste resor. Den till Old Trafford och Manchester. Men det är samtidigt också, alltid, säsongens viktigaste resa.

Liverpool formligen flyger fram och The Mighty Reds är obesegrade i 21 raka matcher i alla tävlingar och vi har dessutom spelat hela 19 matcher i ligaspelet sedan vi senast åkte på en förlust. 

Vi har gjort minst tre mål i varenda av de åtta senaste bortamatcherna och Mohamed Salah har gjort mål i nio raka. Så sent som i tisdags såg vi till att Jan Oblak fick hämta bollen ur nät tre gånger, något som Atletico Madrid inte behövt göra på hemmaplan i Europa sedan 2009. Vi pratar alltså om ett rekordbra Liverpool som just nu flyger fram.

På samma sätt är det på många sätt och vis ett rekorddåligt Manchester United vi ska möta. De leds av en förvirrad norrman som helt ärligt inte har den blekaste aning om vad han sysslar med och på de tre senaste ligamatcherna, mot Aston Villa, Everton och Leicester, har det blivit blott en enda poäng. Lägg därtill att man redan kraschat ut ur Ligacupen och endast på grund av lite individuell briljans i onsdags lever kvar i Champions League-gruppspelet efter tre spelade matcher. Detta trots att lagets tränare ännu en gång fick miljarder att spendera i somras.

Knacka sönder fasaden

Det ska såklart sägas att denna typen av match på flera sätt lever sitt egna liv. Det har inte minst vi själva lärt oss genom historien. I stort sett varenda gång lagen möttes under hela min uppväxt var Manchester United laget som skulle komma att placera sig högre i tabellen när allt summerades efter 38 omgångar – men vi hade alltid chansen till en knall ändå. Derbyn och rivalmöten av denna dignitet har en förmåga att hålla all världens förutsättningar utanför sin bubbla när de väl blåses igång. Och det är såklart något man älskar med just dessa matcher.

Samtidigt finns nu alla förutsättningar för Jürgen Klopp och hans Liverpool att försöka knacka sönder den där fasaden som vill isolera matchen till 90 minuters uppgörelse mellan två svurna rivaler. Ta med formen och den fantastiska fotbollen som vi redan spelar. Glöm att motståndarlaget heter Manchester United och arenan heter Old Trafford. Att det, enligt allt vi lärt oss av historien, ska vara en match som på alla sätt är annorlunda än de övriga 37 vi spelar i ligan varje säsong. Kom hit och spela precis som vi numera alltid gör.

Fram till vårens möte på Old Trafford, där vi till slut vann 4-2 i det som var ett sista dödsryck för att ta Liverpool tillbaka in i Topp 4-striden efter vinterns fullständiga haveri, hade Liverpool aldrig vunnit på Old Trafford under Jürgen Klopp. Det hade blivit två förluster och fyra kryss. Tre gånger hade vi spelat 1-1 och en gång fått nöja oss med 0-0. Ett 0-0 som exempelvis kostade oss titeln 2019.

För trots att vi många gånger, på senare år under Jürgen Klopp, har varit det bättre – och ofta mer formstarka laget – inför mötena med Manchester United på Old Trafford har det varit som att vi valt att släppa lite på gasen och växla ner en växel. Som att vi liksom inte kan vara sådär kaxiga så att vi faktiskt åker till den fotbollsborg och bröstar upp oss. Men det är dags att vi gör det nu.

När vi kom hit i våras hade vi inget att förlora. Trots Nat Phillips och Rhys Williams I mittförsvaret kunde vi då lämna Old Trafford med alla poäng.

Självklart ska det asteriskas och poängteras att det var inför tomma läktare och mot ett Manchester United som, helt ärligt, var lite fast i ett ingenmansland med buffert nedåt och utan någon direkt chans på titeln. Men ändå.

Ett enda rent lakan

Det går att åka den korta vägen till Manchester och bibehålla sitt DNA. Att gå ut på gräsmattan som om det vore Selhurst Park eller Vicarage Road. Det finns ingen anledning för Liverpool att gå ut och be om ursäkt för sig själva bara för att det är stora, stygga, Manchester United på sin historiska hemmaborg som står för motståndet.

Manchester United har massvis med offensiv kvalitet som vi måste se upp med. Oavsett om Ole Gunnar Solskjaer saknar spelidé och knappast kommer instruera Ronaldo, Rashford, Greenwood och övriga offensiv i hur de kan överbelasta ytor eller kombinera i trixiga trianglar för att ta sig förbi och runt vår defensiv finns där individuell styrka vi såklart måste se upp med. FA Cup-mötet i vintras var en smärtsam påminnelse om hur straffad man kan bli om man blottar sig defensivt mot detta United, men det var också med ett annat Liverpool på plan.

Offensivt för vår egen del finns det dock massvis med möjligheter. Och dessa måste vi utnyttja från första stund. Manchester United har än så länge inte hållit en enda nolla på hemmaplan den här säsongen och totalt har det bara blivit ett enda rent lakan för laget trots att vi är 12 tävlingsmatcher in på säsongen. Och ändå pratar fansen om att David De Gea har varit deras bästa spelare så här långt.

Blodig eftermiddag

Sanningen är att det är helt rätt också. Han räddar 2-3 lägen varje match som lätt kunnat bli mål. Efter 1-1 mot Everton pratade ledare i The Toffees om att man var besvikna att man ”lite för sent” insåg hur dåliga faktiskt United var. Att de hade alla chanser i världen att lämna med alla tre poäng om man bara vågat lite tidigare.

Med en Mohamed Salah som just nu är bäst i världen och med ytan mellan Maguire och Shaw att attackera till vänster finns det chansen för Liverpool att göra detta till en blodig eftermiddag på Drömmarnas Teater. Låt oss spela upp den mörkaste av pjäs för alla de 75.000 som bänkar sig för denna stormatch och låt de minnas den 24 oktober med fasa.

Gå ut och kör som om det vore ett Watford, Norwich… eller Porto. Tryck gasen i botten och utnyttja att vi här och nu är ett mycket bättre lag än Manchester United.

Ole Gunnar Solskjaer ersatte José Mourinho i december 2018 efter att Xherdan Shaqiri skjutit in både 2-1 och 3-1 inför ett glödande Anfield. Nu är det dags att vi sluter cirkeln och skickar ännu en United-manager till arbetsförmedling.

Den norska bondkatten verkar ha haft mer än nio liv redan, men på måndag när han vaknar och försöker ruska av sig den förnedrande förlusten då kommer till slut samtalet ändå.

”0-3 hemma mot Liverpool duger inte, det är dags för dig att resa hem till Molde igen”.


12 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer