– Som Super League för en klubb

Bild till nyheten – Som Super League för en klubb
Jürgen Klopp har delat med sig av sin åsikt kring det uppmärksammade ägarskiftet i Newcastle United.

Förra veckan kom bekräftelsen att Newcastle United köpts upp av Saudiska investeringsfonden Public Investment Fund, ledda av Saudi Arabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Nyheten möttes av starka reaktioner från stora delar av Fotbollsengland som kritiserade att Saudi Arabien, ett land kraftigt kritiserat i frågor om mänskliga rättigheter, i princip köpt in sig i en klubb. 

Jürgen Klopp har i flera intervjuer fått frågor om de nya ägarna.

– Jag vill inte göra det till min ensak eftersom det inte är det, säger tysken till Sky Sports.

– Det finns inga oklarheter kring situationen med mänskliga rättigheter i Saudi Arabien. Det är helt solklart hur det ser ut. Hur detta tilläts gå igenom trots dessa frågetecken, det kan jag inte svara på. 

– Om vi bara pratar om fotbollen så kommer de självklart, på lång sikt, att bli en stormakt. Detta är den tredje klubben i världen som jag känner till som faktiskt ägs av ett land. I detta fall handlar det om den rikaste familjen på planeten.

– Möjligheterna som öppnas upp efter detta är självklart enorma. När det gäller Super League, då blev hela världen upprörda, med all rätt. 

– Detta är i princip som Super League fast för en klubb. Newcastle är garanterade att spela en stor roll i världsfotbollen under de kommande 20-30 åren. Man kan ställa till det en hel del med mycket pengar, men på lång sikt finns det allt för många duktiga människor inom fotbollen och Newcastle kommer att hitta dem.

På sin presskonferens inför matchen mot Watford dök frågan upp igen. Tysken återvände till liknelsen av Super League.

– Jag hade väntat mig ett officiellt statement från Richard Masters eller liknande. Vi alla vet att det finns frågetecken kring mänskliga rättigheter.

– Vad det betyder för fotbollen? För några månader sedan var det ett stort argument när 12 klubbar ville skapa en Super League. Detta är en sorts skapande av ett Super Team. Med tanke på hur Financial Fair Play fungerar idag, där ingen riktigt vet om det ens finns fortfarande, så är det som det är. Newcastles supportrar kommer älska det, för alla andra betyder det bara att det finns en ny stormakt inom fotbollen. Det kommer att ta tid, men de har tillräckligt med pengar för att fatta felbeslut och sedan rätta till dem.

– Jag förstår inte riktigt, men det är inte första gången. Som jag förstår det så är det tre klubbar nu som ägs av länder. Det är någonting vi alla måste hantera.

Klopp är tydlig om att allt inte handlar om pengar, men konstaterar att det självklart underlättar en resa mot framgång.

– Det handlar om mycket mer än pengar, det handlar om att fatta rätt beslut. Jag är inte oroad, jag beskrev bara situationen, sa han med hänvisning till kommentarerna ovan.

– Fotbollen är en fin sport på sådant sätt att man kan vinna även om man inte har lika stora ekonomiska muskler som andra.

– Framgången sker inte över en natt. Newcastle är inte säkra att stanna i Premier League, om de åker ur tar processen längre. Det är ett stort projekt, men det handlar fortfarande om fotboll, så man kommer kunna vinna över dem även i framtiden.

– Om fem eller sex år, om ägarna har tålamod, kommer Newcastle att vara en stormakt inom fotbollen. Ägarna har tillräckligt med pengar för att köpa hela ligan om de så önskar. Vi får se vad som händer.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer