​Rapport: Ny utklassning mot Porto

Bild till nyheten ​Rapport: Ny utklassning mot Porto
Liverpool firade återigen stora triumfer på Estadio Do Dragão. Jürgen Klopps mannar vann med hela 5-1 efter en total överkörning och precis som i tidigare möten lagen emellan var det supertrion Mo Salah, Sadio Mané och Bobby Firmino som hittade nätet.

Den första kvarten på Estadio Do Dragão var en intensiv sådan där bägge lagen var snabba på att starta anfall så fort de fick tag i bollen, men det blev lite för stressigt i de flesta fallen och de båda hade svårt att hitta till några avslutslägen. Varken Liverpool eller Porto hade i detta skede något skott på mål.

I den 18:e minuten skulle Liverpools första skott som satte press på Costa i Porto-målet leda till ett mål: Curtis Jones vek in från vänster och avlossade ett skott som Costa sedan styrde rakt ut på försvararen Zaidou, Mohamed Salah var sedan påpasslig och fick en enkel uppgift att skjuta upp The Reds i ledningen.

Efter målet var Liverpool helt överlägsna och det såg i stunder ut att endast vara ett lag på planen, så fort Porto försökte anfalla stoppades de upp tidigt av antingen mittfältsankaret Fabinho eller någon av de två mittbackarna Virgil van Dijk och Joel Matip. Problemet för de rödklädda var en tendens till slarv och felbeslut i den sista tredjedelen, men precis innan pausvilan satte de extra tryck och fick utdelning.

Först kom Jordan Henderson mycket nära att utöka sitt lags ledning efter en petning på frispark som gav honom ett läge att avlossa ett ett skott mot bortre krysset som tvingade Costa till en mycket fin räddning. Strax därefter kom dock mål nummer två i matchen när James Milner svingade in ett lågt inlägg mot den bortre stolpen där en fristående Sadio Mané kunde sätta bollen i öppen kasse efter att Costa helt missbedömt situationen.

Liverpool inledde den andra halvleken i ett hiskeligt tempo och tvingade fram misstag efter misstag från Porto. Costa fick jobba hårt i målet för att hålla portugiserna kvar i matchen.

En timme in i matchen vann Curtis Jones bollen på mittplanen, drev framåt och hittade in till Mo Salah i straffområdet som tog emot bollen och skickade in 3-0 med ett kyligt avslut.

Med 25 minuter kvar att spela valde Jürgen Klopp att göra ett trippelbyte där han plockade av Sadio Mané, Mohamed Salah och James Milner och satte in Takumi Minamino, Roberto Firmino och Joe Gomez.

I den 75:e minuten hade Porto ett sällsynt anfall och lyckades hitta ett reduceringsmål genom Taremi som tog sin in framför Matip och nickade in bollen i nät bakom Alisson efter ett fint inlägg signerat Vieira.

Glädjen och hoppet om en vändning blev kortvarig för Porto. Jones slog en längre boll in bakom backlinjen mot Firmino som vann en duell mot Cardoso och kunde rulla in bollen i öppet mål efter att målvakten Costa helt och hållet missbedömt sin utrusning. Han löpte i full fart hem mot sin mållinje men lyckades inte att hindra bollen innan den passerat linjen och Firmino kunde fira Liverpools fjärde mål.

Firmino kunde nästan omedelbart därefter fira ännu ett mål. Efter en fast situation studsade bollen ut mot Jones som sköt ett skott som via Portoförsvarare studsade fram till Firmino som behärskat satte 5-1.

Efter två omgångar toppar Liverpool gruppen med full pott före Atletico Madrid som genom Luis Suarez straffspark på övertid besegrade AC Milan med 2-1 och som har plockat fyra. Porto är trea med en pinne och AC Milan noll poäng. Närmast väntar dubbelmöten mot Atletico för The Mighty Reds.

Champions League, gruppspel omgång 2

Porto - Liverpool 1-5 (0-2)

Målen: 0-1: (18) Salah, 0-2: (45) Mané (Milner), 0-3: (60) Salah (Jones), 1-3: (75) Taremi (Vieira), 1-4: (77) Firmino (Jones), 1-5: (81) Firmino

Domare: Sergei Karasev