​"Ox" om sina fyra år som röd

Bild till nyheten ​"Ox" om sina fyra år som röd
Alex Oxlade-Chamberlain reflekterar över topparna och dalarna under sina fyra år som Liverpoolspelare och delar med sig av sin syn på framtiden.

Sommaren 2017 fattade Alex Oxlade-Chamberlain beslutet att lämna Arsenal för spel i Jürgen Klopps Liverpool. Åren tillsammans med The Reds har innehållit en rad både upp och-nedgångar för mittfältaren.

– När jag kom till klubben klev jag in i andra delen av min karriär, jag var ingen ung grabb längre, den där unga talangen som var lovande med stor potential, säger "Ox" till Liverpoolfc.com.

– Det är nog någonting som hände utan att jag riktigt märkte det, att jag blev mer mogen och professionell både på och vid sidan av planen. De stora förändringarna har nog hänt utanför planen, på den försöker jag fortfarande att spela som jag brukade göra förr.

– Jag har lärt mig mycket under åren, jag tvingades till en knäoperation vilket var min första allvarliga skada och fick därefter lite andra perspektiv på saker och ting.

– Jag skulle säga att jag är mer mogen, mer erfaren idag, men jag känner fortfarande att jag har samma personlighet som tidigare. Sättet som jag vill spela fotboll på har inte heller förändrats så mycket och jag vill inte förändra det heller.

– Det är nog så att jag blivit mer fokuserat på mina prestationer, att jag ska leverera siffror i form av mål och assist. Jag vill se till att vi vinner matcher och titlar.

När han skrev på för Liverpool ville han snabbt visa supportrarna vad han kunde bidra med till laget.

– Jag kände att jag ville visa framfötterna och förändra Liverpoolsupportrarnas syn av mig, de hade nog en bild av mig att jag var en ren och skär ytter. Jag ville visa att jag kunde hjälpa laget framåt.

Övergången till Liverpool blev klar mitt i ett landslagsuppehåll. Mittfältaren erkänner att det var många tankar som snurrade i skallen just där och då.

– Att resa iväg med England som Arsenalspelare, sedan lämna samlingen för att åka till en annan del av landet, det var ganska surrealistiskt men också spännande. Jag hade inte varit med om någonting liknande tidigare.

– Jag skrev på och sedan tror jag att vi hade två matcher till med England. När de var färdigspelade så slog det mig plötsligt: "Okej, nu är det Liverpool nästa som gäller."

– När jag skrev på kunde jag inte riktigt ta in det, det var inte förrän efter samlingen med England, när jag kom till Melwood, som det blev på riktigt för mig.

Oxlade-Chamberlains tid i Liverpool har kantats av skador som hållit honom borta från spel i längre perioder. I Champions League-semifinalen mot Roma 2018 skadade han knät så pass allvarligt att han missade ett helt år. Sommaren 2020 var olyckan framme igen: under en träning på försäsongslägret i Österrike skadade han knät och var borta till december.

– När jag kom tillbaka från första knäskadan så spelade jag en hel del i den säsongen då vi vann ligan, jag tror att jag gjorde min bästa målmässiga säsong någonsin med åtta mål och några assist. Det var fantastiskt att vi kunde ta hem titeln.

– När jag tänker tillbaka på den säsongen ur ett personligt perspektiv så känner jag stolthet över att jag kunde komma tillbaka från skadan och prestera på den nivån jag gjorde, men jag minns att det i stunder kändes som att jag upplevde en form av baksmälla efter skadan.

– Jag kan inte minnas att jag haft en tillräckligt lång period där jag känt mig i toppform. Den säsongen var bra eftersom jag tog mig tillbaka och kunde spela på det sättet jag gjorde, men jag visste att jag kunde göra det ännu bättre.

I somras fick han en hel försäsong där han kunde ladda upp inför säsongen 2021/22.

– Det känns som en möjlighet för mig att verkligen ta ett nytt avstamp mot en bra säsong där jag förhoppningsvis kan leverera bra siffror.

– Det känns inte som en nystart eftersom allt är en del av min resa, men jag känner att denna säsong är viktig för mig. Förhoppningsvis kan jag uträtta bra saker både individuellt och tillsammans med laget.

Topparna under Liverpoolkarriären i form av de vunna titlarna överväger dock de djupa dalarna för engelsmannen.

– Absolut så är topparna högre. Även när man inte är skadad så lever man ett liv där man offrar en hel del med tanke på allt vi gör med träning och sådant. Det är lite annorlunda när man är i London, det finns lite mer saker att göra det och när jag flyttade så kom jag längre ifrån min familj och mina vänner.

– Det finns ett större fokus på vad vi är här för att göra. Vi ska spela fotboll och prestera så bra man kan. När man då når framgångar som ett lag så betyder det otroligt mycket.

– Att vinna Premier League, sättet som grabbarna presterade i Madrid när (Champions League) titeln säkrades, sådana minnen etsar sig verkligen fast.

– När det gäller skador och sådant så blandar man ihop det lite, det man minns är egentligen bara att det inte var någon rolig period. Det jag bär med mig är verkligen topparna - Champions League-kvällar, Man City på Anfield och sådana saker.

– Det är vad jag minns allra bäst och det ger mig energi, helt klart.

Idag är Oxlade-Chamberlain 28 år gammal och därmed har han blivit en spelare som har mer erfarenhet än många andra spelare i truppen.

– Jag ser mig själv fortfarande som samma ålder som Harvey (Elliott) om jag ska vara ärlig! Det känns lite konstigt när man placeras i den äldre kategorin, det går snabbt!

– När man har varit med ett tag har man samlat på sig viktig erfarenhet som kan hjälpa en i matcher och olika situationer. Man vet hur man ska kommunicera med sina lagkamrater för att få ut det bästa av varandra. Erfarenhet är aldrig dåligt, men det känns lite konstigt att jag är en av de äldre spelarna i truppen nu.

Mittfältaren hoppas nu att han kan lägga skadeproblemen bakom sig för att ta ytterligare kliv framåt i karriären.

– Jag tror att det är viktigt att jag försöker njuta av min tillvaro. Jag tycker inte att jag haft så många skador, men de jag har haft har varit allvarliga vilket har hållit mig borta i längre perioder, det är nog därför folk känner att jag är skadad hela tiden. Det är lite frustrerande.

– Men under de tyngre perioderna har jag försökt att påminna mig själv om att jag är lyckligt lottad som får chansen att vara i en sådan här fantastisk klubb och konkurrera på den högsta nivån.

– Jag vill kunna njuta av och uppskatta varje dag, uppskatta utmaningen att försöka ta sig in i startelvan för att hjälpa laget att vinna de största titlarna.

– När man varit i Premier League länge, har spelat i Arsenal och Liverpool så kan det lätt bli att man tänker att man vill ha mer och mer och mer. Självklart måste man ha den inställningen, men ibland är det nog bra att stanna upp för en stund och ta in att man är i en fantastisk position när man spelar för en klubb som Liverpool.

– Det gäller att njuta av varje minut. Uppskatta topparna och se dalarna för vad de är och försöka att jobba sig igenom dem. När man väl är 35 eller 36 år gammal och inte spelar längre så är allt över. Jag tycker att det gått ganska snabbt till 28 så det står väl inte på innan den tiden är här för mig också.

– Jag ska ta vara på tiden, pusha mig själv så mycket jag kan för att nå så högt som möjligt. När allt är över kan man tänka tillbaka på vad man uppnått som lag, så det är den inställningen jag har, avslutar Oxlade-Chamberlain.


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer