​Siffrorna bakom det lugna fönstret

Bild till nyheten ​Siffrorna bakom det lugna fönstret
Ekonomiexperten Swiss Ramble har tittat närmare på Liverpools ekonomiska situation och presenterat siffror som kan vara en del av förklaringen till varför de endast värvade en spelare under det gångna transferfönstret.

Liverpools enda värvning i sommar var Ibrahima Konate från RB Leipzig för £36M. Klubbar som Arsenal (£149M), Manchester United (£126M), Manchester City (£115M) och Chelsea (£108M) spenderade betydligt större pengar. Ser man till de två senaste sommarfönstren blir skillnaden väldigt stor, något som Swiss Ramble visar i följande diagram:

Att Liverpool spenderar mindre pengar än sina rivaler är ingenting nytt, skillnaderna är stora även om man ser på all transferaktivitet sedan Fenway Sports Group tog över för 11 år sedan.

Diskussionen om Liverpool och eventuella värvningar handlar ofta om att de måste få till spelarförsäljningar för att lösgöra pengar att spendera. De har inga ägare som är beredda att punga ut stora summor ur egen ficka likt exempelvis Manchester City. Liverpool har under de senaste tio åren sålt spelare för betydligt mer än många rivalklubbar:

Under de senaste tio åren har Liverpools kommersiella intäkter ökat med £140M, men dessa pengar har gått åt till att täcka de ständigt ökande lönekostnaderna. Sedan 2011 har Liverpools löneutgifter ökat med £197M, vilket är den största ökningen bland de så kallade "Big six-klubbarna". Denna sommar har sportchefen Michael Edwards huvudsakligen fokuserat på att få till kontraktsförlängningar med stjärnspelare vilket kommer att ha lett till ännu större utgifter när det gäller lön.

Swiss Ramble fortsätter genom att förklara hur Liverpools ekonomiska modell gör att de har mindre pengar till transfers än många av sina rivaler:

Coronapandemin har lett till stora förluster för fotbollsklubbar världen över. Enligt Swiss Rambles beräkningar har Liverpool förlorat £153M under de två senaste säsongerna.

Det rör sig alltså om enorma förluster till följd av coronapandemin. FSG har agerat genom att sälja tio procent av sina aktier till Red Bird Capital, en affär som Jürgen Klopp talat om som något som hjälper klubben att fortsätta att bedriva sin verksamhet som vanligt, det frigör alltså inte pengar som per automatik kan spenderas på transfermarknaden.

Här kan du läsa hela Twitter-tråden för att få ytterligare förståelse för Liverpools ekonomi i dagsläget.

Källa: Liverpool.no, Swiss Ramble (Twitter).


13 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer