UEFA hjälper skuldsatta klubbar

Bild till nyheten UEFA hjälper skuldsatta klubbar
UEFA planerar att upprätta en miljardfond för att hjälpa klubbar som under coronapandemin drabbats hårt ekonomiskt.

Fotbollsklubbar runt om i Europa har fått problem med ekonomin som en konsekvens av den fortsatt pågående coronapandemin. New York Times-journalisten Tariq Panja rapporterar att UEFA ämnar agera för att hjälpa.

Planen är enligt Panja att upprätta en fond på 7 miljarder dollar för att underlätta för de skuldsatta klubbar som har problem att hantera sin nuvarande situation. Pengarna kommer lånas till klubbar i de tre klubblagsturneringarna Champions League, Europa League och Europa Conference League. Återbetalningen kommer att knytas till klubbarnas prispengar när de deltar i någon av dessa turneringar i framtiden.

Det ekonomiska stödet kommer att vara en lättnad för många klubbar som hamnat i desperata problem efter att intäkterna minskat drastiskt sedan pandemins start i början av 2020.

Ett exempel på en klubb som har det extremt jobbigt i dagsläget är FC Barcelona. Enligt Panja har de skulder på mer än 1,5 miljarder dollar och de förväntar sig en förlust på cirka 570 miljoner dollar detta år - en rekordstor siffra för en fotbollsklubb. Problemen är så allvarliga att de inte kunde erbjuda Lionel Messi - som nu är i PSG - ett nytt kontrakt.

Även i Premier League är de ekonomiska konsekvenserna tydliga, för första gången sedan turneringen etablerades 1992 minskade deras omsättning förra året.

Liverpool annonserade förluster på $46M från förra räkenskapsåret och förlusterna väntas bli än mer kännbara detta år.

Klubbarnas skulder kan enligt Panja huvudsakligen knytas till tidigare spelarövergångar som ännu inte betalats till fullo. När de stora klubbarna inte kan betala för eventuella klausuler drabbas även de mindre klubbarna. UEFA samarbetar med European Clubs Association - föreningen som Liverpool i dagarna gick med i igen efter att ha dragit sig ur i samband med Super League-fiaskot - för att ta reda på hur allvarlig situationen är i de olika klubbarna.

Förutom att erbjuda stöd för klubbarna lyfts i artikeln ytterligare en möjlig anledning till att fonden upprättas - att stoppa nya försök till en ny turnering likt Super League. De klubbar som lånar pengar förpliktigas att delta i UEFA:s turneringar eftersom återbetalningen sker via framtida prispengar.

Källa: Liverpool.no


17 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer