Quantcast

Nästa match (Premier League)

Brighton  klubbmärke Brighton (H)

lördag 01 okt 16:00

Video: Klopp inför premiären

Bild till nyheten

Jürgen Klopp har mött pressen inför ligapremiären mot Norwich. Han pratade bland annat om Van Dijks nya kontrakt, rivalernas värvningar och hur taggad han är på att tävlingssäsongen äntligen är här.

Jürgen Klopp om Van Dijks kontrakt:

– Det är fantastiskt, det som är bra med den här värvningen är att vi känner honom sedan tidigare. Han har varit väldigt framgångsrik med oss och vi är glada över att han är glad att vara här. 

– Han hade en tuff fjolårssäsong, men nu är han tillbaka och förbereder sig inför vad som förhoppningsvis blir en positiv framtid. 

– Tänk er om vi hade behövt köpa den här grabben nu, tack och lov behövde vi bara ge honom ett nytt kontrakt.

Om att publiken är tillbaka:

– Vi fick en liten känsla av hur det är att spela inför supportrar nyligen och det var otroligt, det förändrade matcherna. Den enda skillnaden nu är att vi spelar på Norwichs arena och de kommer att vara lika taggade som våra supportrar var. 

– Vi måste vara redo för en rejält tuff kamp. Tävlingssäsongen är igång, träningsmatcherna är över. Nu spelar vi för poäng, för våra supportrar, för förväntningar och drömmar. 

– Vi har haft den längsta försäsongen med en stor trupp på mycket länge. Det är en bra situation vi befinner oss i inför matchens första säsong. Vi vet att det kommer att vara en helt annan typ av intensitet nu, men vi känner oss redo, vi måste bara bevisa det på lördag.

Om läget i truppen:

– Alla spelare är på plats, vilket innebär att vi kommer att behöva fatta några beslut om vilka som ska spela. Spelare som Thiago och Hendo kom tillbaka sent, deras försäsong började först förra veckan. Men alla de andra har tränat i minst två veckor. Jag är nöjd med situationen.

– Vi har inte haft några allvarligare skador, bortsett från Andy Robertson som inte är tillgänglig till helgen. Curtis är inte heller tillgänglig på grund av rådande protokoll som vi självklart respekterar.

Om fighten om titeln:

– Jag vet inte om det kan bli mer intensivt. Förra säsongen var City rätt så långt före de andra, säsongen dessförinnan var vi långt före. Jag vet inte om det kan bli mer intensivt än säsongerna innan dem. Varken Chelsea, Man United eller Man City döljer inte sina ambitioner, men det gör inte vi heller. 

– Vi vill konkurrera i alla turneringar, men vi vet inte vad som händer under säsongens gång. Jag nämnde bara dessa klubbar nu, men det kommer att vara fler involverade. Leicester ser ut att ha förstärkt truppen bra. Arsenal och Tottenham anstränger sig. West Ham gjorde sin bästa säsong på många år förra säsongen, de har inte blivit sämre under sommaren.

Om han är lika taggad som supportrarna:

– Definitivt. Vi har haft fem veckors försäsong, det är den bästa tiden på säsongen eftersom man kan jobba med alla de saker man vill se på planen. Det har varit väldigt bra, men jag är säker på att Norwichs försäsong var lika bra. Det gäller att se till att man är redo för säsongen, det är en helt annan intensitet i Premier League.

– Jag är väldigt taggad på att få se hur vi kan hantera de mer stressiga situationerna. Vi vill spela i de matcherna som betyder någonting. Försäsongen är viktig, men det handlar om att förbereda sig inför ligaspelet. Ligan startar imorgon - jag är väldigt taggad.

Om rivalernas värvningar:

Journalisten frågade vad han tycker om att lagen spenderar så stora summor trots pandemin som påverkat dem ekonomiskt.

– Suck.. när allting startade i februari 2020 och ingen visste hur länge det skulle vara, man hoppades att det skulle vara över på en eller två månader. Nu vet vi mycket mer, det har varit en tuff tid för alla, även fotbollsklubbar. Det är nog därför du frågar mig om jag är förvånad. 

– Jag är inte förvånad eftersom jag inte tror att dessa klubbar påverkas av det (ekonomiska läget). Vi alla vet hur det ser ut i Chelsea, City och exempelvis PSG. Men vi har vårt sätt att jobba på, vi kan spendera de pengarna vi tjänar, så har vi alltid gjort. 

– I sommar spenderade vi pengar redan innan vi hade tjänat in dem när vi köpte Ibou Konaté eftersom det förra säsongen blev tydligt att vi inte kunde ta några risker på den positionen. 

– Jag blir aldrig förvånad över den ekonomiska situationen i Chelsea och Manchester City. Vi gör det på vår sätt, vi håller ihop vårt lag - det kanske inte är lika exalterande som nya värvningar, men folk verkar tro att man inte jobbar om man inte värvar, det stämmer inte. Vi tänker ständigt på nutid och framtid och på vad vi kan göra, hur laget ska se ut i år och nästa år. 

– Om man är Liverpoolsupporter bör man vara väldigt nöjd med vad klubben har levererat de senaste veckorna med nya kontrakt för Trent, Fabinho, Alisson och Virgil. Fler kommer att följa efter. Om andra lag hade velat köpa dessa spelare hade de behövt betala dyra pengar, men vi har dem redan här med oss.

Om vikten av en bra start:

– Det är viktigt med en bra start, men vi skulle inte ge upp om vi inte fick en bra start. Jag hade önskat att vinna första matchen, men det är lite respektlöst mot Norwich att prata om det här innan vi har mött dem, jag vet hur bra de är och hur bra Daniel Farke är. 

Om boosten av att nå topp fyra förra säsongen:

– Det betyder mycket, vi visade en attityd där vi aldrig ger upp. Vi kämpade oss igenom det och hade det i princip i egna händer inför avslutningen.

– Det var mycket bra att sluta trea med alla problem vi hade. 

Om förväntningarna på Van Dijk:

– Det är Virgil vi pratar om. Han har tränat med laget i tre och en halv vecka efter skadan. Han fick speltid i några matcher, jag tror han kunde ha spelat 90 minuter senast. Han är en viktig spelare för oss och jag är väldigt nöjd med hur läget är just nu.

Om Harvey Elliott blir kvar i truppen:

– Det är planen. Han är bara 18 år gammal, men det enda problem han har är att vi inte behandlar honom som det ute på träningsplanen och i matcherna! Han är väldigt mogen i sin fotboll. Vi är glada att ha honom här. Han bidrar med mycket. 

– Han gjorde en bra försäsong, men det gjorde även Kaide Gordon som bara är 16 år gammal. 

– Vi vill visa att vi är en klubb som ger den här typen av talanger chansen. 

Om varför Wijnaldum inte ersatts:

– Han var den spelare som var tillgänglig i allra flest matcher. Jag tror inte jag behöver förklara hur bra relation jag hade med honom och hur mycket jag älskade hans sätt att spela fotboll på. Men han är inte här nu. 

– Om du säger ett namn på en mittfältare som vi ska värva så ska jag fundera på det. Jag kan räkna upp våra mittfältare så kan du säga om vi behöver ersätta Gini Wijnaldum. Vi har Henderson och Thiago som inte varit så involverade under försäsongen. Milner, Naby Keita och Harvey spelade många matcher. Sedan hade vi ett annat mittfält med Oxlade, Fabinho och Curtis Jones. Curtis är en spelare som kommer ta kliv i sin utveckling, han är fantastiskt talangfull. Jag kanske har glömt någon.

– Så nu kan du gärna säga vilken mittfältare vi behöver. Jag är inte arg, jag är genuint intresserad. Vilken typ av spelare ska vi värva? Ska han göra fler mål än Gini? Ska han försvara bättre än Fab? Ska han vara mer kreativ än Naby, Curtis eller Ox? 

Journalisten sa att han tror att många supportrar efterfrågar fler mål från mittfältet.

– Så han ska göra fler mål. Låter rimligt. Jag vet inte vilken mittfältare som passar in. Vi har inte sagt att vi inte vill utvecklas, det måste vi göra. Vi måste göra fler mål från mittfältet, men vi måste skapa sådana lägen. Vi har ett speciellt system i vårt anfallsspel, se bara på våra ytterbackar. Det är inte säkert att en ny spelare skulle komma in och göra fler mål, det handlar om att skapa situationer där spelarna kan göra mål. Det kan våra spelare göra. 

– En del av utvecklingen handlar om att värva spelare, men jag tror också att supportarna gillar att se en grupp spelare som håller ihop, som spelar rolig fotboll, som är hängivna till klubben. Vi har det. Låt oss ge allt vi har. Vi kan inte addera spelare till truppen bara för att se om det fungerar. 

– Om en spelare lämnar måste man överväga om den spelaren behöver ersättas. När det gäller Gini så har vi två spelare som kan ta nästa steg i sin utveckling i form av Harvey och Curtis. Naby har fått en hel försäsong, så han kan också ta nästa steg. Det är så det ser ut. Vi kan inte jämföra oss med de andra klubbarna, de har uppenbarligen gränser på samma sätt som vi har. 

Bannerbild