Ikväll minns vi Michael Robinson

Bild till nyheten Ikväll minns vi Michael Robinson
Kvällens match på Anfield spelas i Michael Robinsons ära. Under sin karriär representerade han både Liverpool och Osasuna innan han blev en vida uppskattad TV-profil. Det blev bara en säsong tillsammans med The Reds, men den säsongen var en av klubbens bästa någonsin.

Liverpool spelar ikväll sin sista träningsmatch inför helgens första Premier League-match mot Norwich. Precis som igår mot Athletic Bilbao kommer Anfields läktare att vara fyllda till 75 procent och Jürgen Klopp lär förvänta sig ett nytt bra träningspass där flera spelare kan göra viktiga minuter inför säsongsstarten. 

Det finns dock en aspekt som gör matchen till något mer än bara en träningsmatch, den tillägnas nämligen Michael Robinson som under sin karriär spelade för båda klubbarna. Robinson gick bort förra året efter en tids kamp mot cancer, ikväll går tankarna till en man som lyfte de största av titlar som Liverpoolspelare och sedan blev en hyllad TV-profil världen över.

Trots att Robinson endast gjorde en säsong i den röda tröjan är han allt annat än en passus i klubbens historieböcker. Den säsong han representerade Liverpool var nämligen 1983/84 - då de röda vann en trippel under Joe Fagans ledning.

Anfallaren var inte självskriven i startelvan, men han spelade en betydande roll i laget som tog hem Ligacupen, Europacupen (nuvarande Champions League) och ligan. På väg mot Ligacup-titeln gjorde han tre mål, han kom in som inhoppare i Europacupfinalen mot Roma och gjorde sex mål i ligaspelet, tre av målen kom i en minnesvärd match mot West Ham som då var en oväntad titelutmanare.

Karriärens sista år gjorde han i Spanien och Osasuna. Efter att ha lagt skorna på hyllan som 31-åring blev han kvar i landet och inledde en ny karriär som TV-ankare. Om han som spelare var något osäker på sin egna förmåga var det raka motsatsen framför TV-kamerorna. Han charmade spanjorerna med sin kunskap, personlighet och excellenta förmåga att göra varje sändning högintressant. Så här har Andy West, sportjournalist i Spanien, beskrivit Robinson:

"Robinsons popularitet grundade sig i att han helt enkelt var briljant i sin roll: han var insiktsfull, valde varje ord med yttersta noggrannhet och kunde förklara komplexa taktiska aspekter på ett mycket tydligt vis. Hans sändningar hade också en touch av humor i kombination med hans naturliga charm. Hans arbete tillsammans med kommentatorn Carlos Martinez kommer alltid att vara uppskattat av de spanska fotbollssupportrarna."

Tung tröja att bära

 Faktum är att Robinsons sista sändning för spansk media var Liverpools hemmamatch mot Atletico Madrid i Champions League i mars 2020. Han gick bort vara några veckor senare. 

Lyssnar man till kommenterar han tidigare gett - för 18 år sedan - om Liverpool kan man nog anta att han hade önskat ett annat resultat i matchen på Anfield, oavsett hur stor kärleken till den spanska fotbollen var. 

– Manchester Uniteds arv i den europeiska fotbollen är obetydlig. Under de senaste åren har de vunnit en Champions League-titel, och det var i slutsekunderna. Men de har dominerat inom den engelska fotbollen. Se på Liverpool, de har också dominerat den engelska fotbollen, men de gjorde det när den engelska ligan var bäst i världen. De vann fyra Europacup-titlar på åtta år. Där kan man prata om att lämna någonting stort efter sig.

Vid ett annat tillfälle berättade Robinson om sina känslor för Liverpool.

– Jag har aldrig burit en tröja som kändes tyngre att bära. Jag kände mig nästan löjlig när jag spelade för Liverpool, jag tyckte att alla mina lagkamrater var bättre än mig. När de värvade Paul Walsh, som jag tyckte var en fantastisk spelare, gick jag till Joe Fagan och sa: "Jag vill aldrig få en känsla av bitterhet gentemot Liverpool, så kan du tänka dig att låta mig lämna?" Han sa åt mig att prata med QPR. När jag sedan lämnade, dagen innan julafton, när de första supportrarna började komma till arenan för en match mot West Ham så grät jag som ett litet barn. Än idag är Liverpool min största kärlek efter min familj. 

Kvällens match spelas i Robinsons ära.

Källa: Thisisanfield.com.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer