– En dröm som gått i uppfyllelse

Bild till nyheten – En dröm som gått i uppfyllelse
Inkasttränaren Thomas Grönnemark berättar om samtalet från Jürgen Klopp som förändrade hans liv.

Thomas Grönnemark har under de senaste åren hjälpt Liverpool att bli mer effektiva vid inkastsituationer. Han har med sin expertis på området hjälpt spelarna att kasta längre och sett till att de behåller bollen inom laget efter ett inkast betydligt oftare än innan.

Dansken är väldigt uppskattad av Jürgen Klopp och Co. och har nyligen förlängt sitt kontrakt med klubben över säsongen 2021/22. I en intervju med Liverpoolfc.com berättar han om ett telefonsamtal som var starten på resan tillsammans med The Reds.

Han fick ett samtal från ett okänt nummer från Storbritannien och antog att det var en försäljare som ringde. När han lyssnade på röstmeddelandet som lämnats förstod han att så inte var fallet.

– Någon hade lämnat ett röstmeddelande, så jag gick till bilen för att lyssna på det. Det var Jürgen Klopp. Det var tur att jag satt ner när jag hörde att det var han! Jag hade länge drömt om att träna några av de största klubbarna, men man kan ju aldrig vara säker på att det ska bli verklighet, säger Grönnemark.

– Jag ringde tillbaka men fick inget svar, det var nog tur det med tanke på min höga puls! Jag gick tillbaka till affären där min fru var, hon blev lika förvånad som jag när jag berättade vad som hade hänt. 

– Min son Daniel, som är 19 år och väldigt sportintresserad, blev väldigt exalterad. Vi bestämde oss för att åka hem så att jag kunde ringa mitt livs viktigaste samtal. På vägen hem så ringde telefonen. Min fru svarade och sa: "Det är Jürgen!"

– Jag stannade bilen och började prata med honom. Han sa: "jag läste en artikel om dig i en tysk tidning, vi hade en väldigt bra säsong (2017/18), men vi var väldigt dåliga på inkast, vi tappade bollen nästan varje gång."

– Han bjöd in mig till Melwood. Vi hade ett fantastiskt möte där vi pratade om inkast och mycket annat. Jag kan prata tyska, vilket hjälpte. När man pratar samma språk kan man komma varandra närmare.

– Tanken var att det vara skulle vara det mötet, men dagen efter fick jag chansen att vara med på U21-lagets träning. Veckan därefter skrev vi kontrakt. Till att börja med var det ett halvårskontrakt, som sedan förlängdes med ytterligare ett halvår. Sedan har det varit ettårskontrakt. 

– Nu går jag in i min fjärde säsong med Liverpool och jag måste fortfarande nypa mig själv i armen ibland. Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Grönnemark hade aldrig någon lysande karriär som fotbollsspelare, han spelade på en hög nivå på U19-nivå i Danmark, men valde att satsa på friidrott.

– Jag var inte tillräckligt bra för att bli en professionell fotbollsspelare, men jag var väldigt snabb. Jag förlorade inte en enda löpduell under hela min tid som fotbollsspelare, oavsett om det var löpningar på tio eller femtio meter. Jag var väldigt bra på inkast också. 

Som friidrottare blev han Danmarks snabbaste man på 200 och 400 meter. Men motivationen svalnade. 

– Jag tappade motivationen eftersom mina prestationer bara kokades ner till siffror på ett papper. Jag ville tillbaka till en lagsport, så jag började köra bob. 

Efter fyra år som bobåkare väcktes idén om att specialisera sig på inkast inom fotbollen.

– Jag tänkte att om jag själv kan kasta väldigt långa inkast så borde jag kunna lära andra spelare att göra det också.

Han spenderade ett halvår på att ta fram material för en kurs i inkast och fick sitt första uppdrag tillsammans med danska klubben Viborg FF. Sedan blev Midtjylland och Silkeborg IK intresserade av hans tjänster och karriären tog fart.

– Jag började titta på matcher för att analysera inkastsituationer och blev förvånad över att de flesta lagen endast lyckades behålla bollen inom laget vid 50 procent av inkasten under press. Jag kunde inte tro mina ögon. Under säsongen 2006/07 började jag utveckla en filosofi som jag kallar "långt, snabbt och smart."

– Jag var helt säker på att det bara var en tidsfråga innan jag skulle få ett internationellt genombrott, jag visste att jag kunde hjälpa lag världen över. Men det var lite frustrerande eftersom de flesta lagen ville bli bättre på att kasta långt, det fanns inget fokus på snabbhet eller smartness. 

– Det var faktiskt först när Jürgen ringde som jag fick chansen att verkligen implementera det jag jobbat med under tio år fullt ut.

I Liverpool välkomnades han med öppna armar.

– Atmosfären i klubben och laget är väldigt bra. De är väldigt öppna. 

– Jag sa till spelarna under första träningen att det kastas mellan 40-60 inkast per match och att de flesta lagen tappar bollen mer än hälften av gångerna när de kastar ett inkast i en pressad situation. Hade man haft samma procentuella framgång med fötterna hade man spelat Sunday League-fotboll.

– Tänk er en mittfältare med en passningsprecision på 35 procent, det är uselt. Men när det gäller inkast var det i princip accepterat att det var så. Jag sa också till laget att: "jag kommer inte att göra er till ett lag som fokuserar på långa inkast, vi kommer inte att kasta många långa inkast in mot mål." jag sa det eftersom jag visste att en del spelare kunde vara oroliga för att det skulle bli så.

– Efteråt sa Jürgen till laget att en av deras största svagheter är inkast och att han var helt säker på att Thomas kunde hjälpa till. 

– Spelarna här är verkligen fantastiska, alla är väldigt målmedvetna och ambitiösa. Där och då var de väldigt nära att nå den absoluta toppen i Premier League och Champions League och de tänkte att det här var en möjlighet att förbättra en svaghet i laget.

– Jag kan inte vara annat än nöjd med hur jag har mottagits här i Liverpool. 

Inkastträningen med Liverpool har varit mer fokuserad på snabbhet och de taktiska aspekterna.

– Jag skulle säga att vi kanske lägger två eller tre procents fokus på att kasta lång. Men när jag börjar jobba tillsammans med ett lag så är det till en början mycket fokus på långa kast eftersom det är ett bra verktyg att ha.

– Spelare som Robbo, Andy Robertson, han kunde bara kasta 19 meter när vi först började träna. Det är väldigt kort. Många som inte är fotbollsspelare kan kasta längre än så. Det handlade inte om att han skulle bli en specialist på långa inkast, men att förbättra hans kast ger mer alternativ efter vänsterkanten. 

– Det gick snabbt att lära honom att kasta 27 meter långt. Robbo är en väldigt smart spelare som kan se vilka ytor som öppnas upp, det är en bra kombination. 

– Laget har blivit väldigt mycket bättre på inkast under dessa år. Säsongen 2017/18 behöll Liverpool bollen inom laget vid 45,4 procent av inkasten i pressade situationer. Säsongen 2018/19, min första säsong, var procenten 68,4 - bäst i Premier League och tvåa i hela Europa. Dessa siffror kan ge en bra bild av arbetet. 

– Vi måste inte göra mål från en inkastsituation för att göra mig nöjd. Det kan handla om ett enskilt inkast där vi behöll bollen genom bra rörelse och kommunikation, det kan göra mig väldigt glad. Jag är inne på min fjärde säsong nu och om mitt arbete inte hade gett effekt hade jag inte varit kvar.

– För mig så är detta det bästa beviset på att mitt arbete fungerar - att jag är kvar här, avslutar Grönnemark.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer