Bekräftar VAR-förändringar

Bild till nyheten Bekräftar VAR-förändringar
Domarchefen Mike Riley har gett en uppdatering gällande domarnas arbete under den kommande säsongen - han bekräftar bland annat att tjockare linjer kommer att användas vid VAR-granskningar av offsidesituationer för att ge anfallande lag en fördel.

För knappt två veckor sedan skrev vi om förväntade förändringar av domarnas arbete inför Premier League-säsongen 2021/22. Nu har domarchefen Mike Riley gett en intervju där han förklarar några delar som kommer att se annorlunda ut.

En aspekt som domarna diskuterat är hur högt de ska sätta ribban i duellspelet. Den kommer att höjas. Straffar så som den Raheem Sterling tilldömdes i EM-matchen mot Danmark skulle inte ha blivit straff med Premier League-domarnas nya approach.

– Generellt sett vill vi anamma en inställning där vi ska låta spelarna gå ut på planen och uttrycka sig själva, vi vill se ett flyt i spelet, säger Riley enligt Sky Sports.

– Det innebär att VAR-domarna inte kommer att ingripa för triviala förseelser och att ribban för vad som ska bestraffas höjs, det är någonting som både huvuddomaren och VAR-domarna ska ta i beaktning. 

– Det räcker inte att säga: "det var kontakt". Om det finns kontakt eller inte är inte det enda domarna ska titta efter. Om det finns en tydlig kontakt som har en konsekvens så ska det vara en foul, men om det råder några tvivel kring detta så är det osannolikt att det blir avblåst. Vi vill att det ska vara en tydlig foul, inte att någon utnyttjar en minimal kontakt för att försöka få med sig en straff.

Riley lyfter även fram en typ av situation som många supportrar länge upprörts över, de situationer där en spelare får en tydlig tackling i straffområdet, en tackling som inte går i linje med vad regelboken tillåter, men inte tilldöms straff för att de valt att stå på fötterna istället och jaga bollen istället för att falla till marken. Detta är något som domarna har diskuterat och kommit fram till att de måste bli bättre på att döma straff även om en spelare står på fötterna - om kontakten är tillräcklig för att det ska vara en förseelse.

– Så bör alltid vara fallet, annars skapas en obalans, konstaterar Riley innan han tar upp ett exempel från en match mellan Manchester City och Southampton där Phil Foden stod på benen trots en tydlig kontakt från Alex McCarthy.

– Vi gjorde ett misstag. Det var en tydlig kontakt men spelaren stod på benen, fick sämre vinkel och tappade bollen. Det borde ha blivit straff och det är någonting vi vill förändra.

En annan förändring är att tjockare linjer kommer att användas vid VAR-granskningar av offsidesituationer. 

– Vad det här beslutet innebär är i princip att vi hade godkänt 20 mål som förra säsongen blev bortdömda. Det är situationer där tånaglar eller en nästipp varit anledningen till en offside, det kommer inte att ske nästa säsong, säger Riley.


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer