Hoppas sätta ny fart på karriären

Bild till nyheten Hoppas sätta ny fart på karriären
För två år sedan tog anfallstalangen Paul Glatzel tog stora kliv mot spel i Jürgen Klopps lag, men de senaste två åren har förstörts av skadeproblem. Scousern - med tyska föräldrar - delar med sig av sina tankar kring sin karriär så här långt.

20-årige Paul Glatzel lånades nyligen ut till Tranmere Rovers där han kommer att spendera hela den kommande säsongen. För anfallaren blir det en första möjlighet till regelbunden speltid på seniornivå. 

Den möjligheten såg dock ut att komma betydligt tidigare. Säsongen 2018/19 fick han sitt stora genombrott i akademin när han slog till med 29 mål och tio målgivande passningar på 34 framträdanden, prestationer som ledde till att han kallades upp till Jürgen Klopps seniortrupp under den efterföljande försäsongen. Väl där gick allt snett redan i den första matchen då han ådrog sig en knäskada som höll honom borta ett helt år. 

Klopp och resterande medlemmar i tränarstaben hade imponerats så pass mycket av Glatzel att han fick chansen att genomföra sin rehabilitering i seniortruppens faciliteter och tilldelades ett nytt kontrakt. Sedan fortsatte skadeproblemen. Efter att ha jobbat sig tillbaka från knäskadan åkte anfallaren på flera bakslag i form av nya skador och har därför inte fått några nya chanser att visa upp sig på den högsta nivån i klubben. 

Glatzel har suttit ned med Thisisanfield.com för att prata om de senaste årens toppar och dalar. 

– Det var en bra säsong för mig (2018/19) i akademin, men sedan dess har jag haft några skadefyllda säsonger. Jag kan inte blicka för långt tillbaka i tiden, den säsongen där jag spelade väldigt bra och gjorde mycket mål var ganska länge sedan nu. Jag måste bara fokusera på att hitta tillbaka under den kommande säsongen, spela så många matcher som möjligt, göra mål, skapa chanser och förhoppningsvis hjälpa laget så mycket som möjligt, säger scousern.

Knäskadan som satte stopp för anfallarens framfart kom mot just Tranmere där han ska spendera det kommande året.

– Det var definitivt ett av de tuffaste ögonblicken i min karriär. Jag flög fram, jag spelade för A-laget i en träningsmatch och hade förhoppningar om att få åka med på turnén, sedan kom matchen mot Tranmere där jag skadade knät. Det lämnade dåliga minnen för mig så när jag kom tillbaka på samma plan mot Rangers så hade jag händelsen i bakhuvudet i början. Jag hoppas kunna skapa bättre minnen inför supportrarna framöver.

Medan 20-åringen har slitit med rehabilitering de senaste säsongerna har lagkamrater från akademin så som Curtis Jones tagit fortsatta kliv i sin utveckling och tagit en fast plats i Klopps trupp.

– Det är enormt stort. Jag är stolt över alla spelare och vad de har uppnått. Jag har haft lite otur med skador, men det är alltid roligt att se att det går bra för dem. Det visar att det finns en väg framåt om man har rätt mentalitet och tar chansen när man får den. Så det är härligt att se att det går bra för dem.

Efter skadan mot Tranmere visade klubben och Klopp hur mycket de trodde på honom. Utöver det nya kontraktet pratade managern mycket gott om anfallaren och kallade honom en av sina grabbar.

– Det var en stor boost för mitt självförtroende. Jag var självklart besviken under den perioden så att klubben och tränaren gjorde så för mig, att jag fick vara på träningsanläggningen när jag rehabiliterade, det hjälpte mig att hålla tankarna på rätt saker. Det var en tuff tid för mig och även för min familj som led tillsammans med mig, så det var fantastiskt att få det stödet från klubben. Förhoppningsvis kan jag betala tillbaka i framtiden.

Att ta sig tillbaka efter en allvarlig knäskada kan vara mycket påfrestande både fysiskt och mentalt, något som Virgil van Dijk och Joe Gomez vittnat om efter förra säsongen. Glatzel lyfter fram Nathaniel Clyne som en spelare som var till stor hjälp under de tyngre perioderna.

– Nathaniel Clyne hade skadat knät nästan samtidigt som jag, så vi kom varandra ganska nära eftersom vi var i gymmet tillsammans och gjorde liknande övningar. Det var bra att ha någon med sig, man pushar varandra framåt. Det kan vara någon dag där den ena är nere, då kan den andre lyfta honom och tvärtom. Det var bra att ha sällskap i gymmet.

Glatzel är född och uppvuxen i Liverpool men har tyska föräldrar. Det har gett honom fördelen att kunna prata med Klopp på tyska.

– När jag var på träningsanläggningen brukade han prata tyska med mig. Jag tror att han brukar ta chansen att prata tyska med de spelare som kan det, det finns ett par stycken i truppen. Det är bra att kunna prata med honom på hans föredragna språk.

Om det blir tal om landslagsspel i framtiden kan anfallaren välja mellan England och Tyskland. 

– Det är alltid svårt att fundera på. Jag har inte bestämt mig. Det är långt borta i dagsläget. Min familj är tysk och jag kan spela för båda, men jag vill göra min familj stolt. Jag tror att de skulle bli stolta oavsett vad, men jag har inte bestämt mig ännu, det är inte mitt huvudsakliga fokus just nu.

I Tranmere är Glatzel lagkamrat med ex-röde mittfältaren Jay Spearing.

– Han har gett mig en hel del råd. Han vet hur det är att komma fram igenom Liverpools akademi. Han vet även hur det är att behöva flytta eller gå ut på lån för att få speltid. Han har pratat med mig om det och självklart finns det andra spelare i truppen med liknande erfarenhet som jag kan lära mig av. Det är bra för mig att träna med spelare som har erfarenhet av A-lagsspel. 

Under åren i akademin har Glatzel utgått från en central anfallsroll, men i de första matcherna för Tranmere har han fått en ny roll ute till vänster.

– Det är lite annorlunda, något jag måste vänja mig vid, men det är fortfarande en offensiv roll där jag förhoppningsvis kan bidra med mål och assist. Jag kommer att behöva hitta in i rollen men jag ser fram emot det.

Han avslutar genom att prata om sin målsättning för säsongen.

– För mig personligen, eftersom jag har missat många matcher de två senaste säsongerna, så är det viktigt att spela så många matcher som möjligt, särskilt på seniornivå. Förhoppningsvis kan mina prestationer bli bättre och bättre med tiden så att jag kan göra mål och assist och hjälpa laget. Jag har inte satt några siffror på det, att jag ska göra ett visst antal mål, det jag vill göra är att spela så mycket som möjligt och förhoppningsvis följer poängen därefter.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer