– Duger truppen för en guldjakt?

Bild till nyheten – Duger truppen för en guldjakt?
Det är idag två veckor kvar till att Premier League återigen sparkar igång den 13 augusti och efter att själv ha varit i en semesterbubbla några veckor är det dags att börja fråga sig om vi verkar vara redo för vad som komma skall?

Efter två helt otroliga säsonger där vi först pressade Manchester City till den mest historiska mållinjesegern Premier League har skådat för att sedan bärga vår första titel på 30 år var fjolåret en stor missräkning. Åtminstone utifrån hur man hade sett på den säsongen på förhand.

Men vilka analyser gick sedan att dra efter 38 omgångar och ett par trehundra skador? Ja, helt ärligt vet jag inte om man till slut kunde säga något alls.

Det var en på förhand komprimerad covidsäsong och när mittbackarna tackade för sig en efter en blev det uppenbart att vi aldrig skulle räcka till. I stunder såg det dock ut som att det skulle rämna totalt. Som när vi förlorade hemma mot Fulham. Eller Brighton. Eller Burnley. Det var liksom för dåligt även med de förutsättningar som fanns.

På samma sätt fick dock säsongen ett otroligt uppsving. Nat Phillips skrev in sig i historieböckerna om Anfields kultlegender i kapitlet precis bakom Divock Origi. Men frågan är ju? Vad nu då?

Igår mot Hertha Berlin gjorde Virgil van Dijk och Joe Gomez äntligen en efterlängtad comeback. Sedan tidigare har vi redan sett Joel Matip visa sig fit for fight och bredvid honom har det oftast varit nyförvärvet Ibrahima Konaté. Så försvarskris är knappast något vi kan klaga på framöver? Och är allting därmed frid och fröjd?

Vad vi såg under förra säsongen var dock inte bara att vi hade problem som föddes ur en skadeskjuten defensiv. Visst var det långa stunder där det ena problemet öppnade dörren till det andra och så dansade problemen till slut kongatåg genom hela vårt lag. Först plockades Fabinho ner i backlinjen. Sen Hendo. Sen båda. Och även dem gick såklart sönder.

Men ska Liverpool vara tillbaka och tävla med Manchester City handlar det inte bara om att få in sina mittbackar i spel igen. Att få tillbaka Fabinho som en sköld på mitten och en Jordan Henderson som springer mil efter mil på mittfältet. Det måste klicka till i offensiven igen.

Jag var sannerligen en av de som långa stunder dömde ut Sadio Mané under fjolårssäsongen och jag hoppas såklart mer än allt att jag bevisas fel i år, att han gör 22 mål precis som för två år sedan och att han ser sådär sylvass ut som han kan när han skär som en smörkniv genom ytan mellan ytterback och mittback. Men kan vi vara säkra på att det blir så? Och vad händer om det inte blir så?

Diogo Jota har kommit in får att erbjuda offensiv konkurrenskraft och han visade tidigt förra hösten att han var en spelare att ta på allvar. Tills även han skadade sig…

Samtidigt fanns det stunder då sannerligen även Roberto Firminos insatser förtjänade att ifrågasättas – och vad händer om vi även denna säsongen inte ser tiki-taka och gegenpress i karnevaldansande kombination från Bobby som vi gjorde förr om åren? Ja, jag hoppas som sagt inte att vi behöver fundera på svaren.

För med våra mittbackar tillbaka, med Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson som två av världens fortsatt bästa ytterbackar och med mittfältare, där jag tror starttrion stavas Fabinho, Thiago och Henderson, är det framförallt i den offensiva bredden jag är nervös över hur vi ska stå oss.

Vi har redan visat under fönstret att vi är beredda att, efter hundra lån och många bedrövelser, vinka av spelare som aldrig blir bra nog för The Reds. Som Grujic, Wilson och Awoniyi redan. Jag kan tänka mig att samma öde väntar Origi, Shaqiri.. kanske Neco Williams. Vi kan liksom inte bedriva någon social verksamhet längre. Det är dags vi tar några tuffa beslut och spetsar till våra första bänkplatser istället för att sitta på allt detta dussinmaterial. Men rädslan är ju att vi kanske inte ska spendera alls?

Med förra säsongens lärdomar om hur fatalt fel det kan gå när skadorna plötsligt knackar på dörren måste vi såklart också ta med detta i ekvationen. En investering idag. En avkastning framöver. Några köp i sommar. Några pokaler i maj.

Vi ska såklart inte måla fan på väggen och jag tror fortfarande det finns goda chanser att exakt den trupp vi har idag, om den är skadefri, kan tävla så till den grad att vi utmanar City igen om titeln. Men det är ju det där jävla ”om:et” som spökar ändå. 

Ska en av världens största fotbollsklubbar, efter 18 månaders pandemifotboll, en EM- och Copa-sommar samt ett Afrikanskt Mästerskap som väntar i januari och februari verkligen nöja sig med att hoppas att det ”kanske kan hålla ändå…”. Jag tycker ju inte det.

Donyell Malen var ett av alternativen som nämndes men holländaren, som imponerade stort i EM, försvann istället för ganska beskedliga pengar till Dortmund. Visst finns det massvis med faktorer att väga in. Men borde vi inte varit mer med i matchen där?

Det ryktas även om ett dunderbud på Federico Chiesa, men det verkar de, om ni ursäktar mig, så kallat initierade källorna på Merseyside förneka ha varit aktuellt.

Vi dödliga här hemma kan såklart bara sitta och gissa, tro och hoppas. Och skriva krönikor som denna och klaga lite. Men jag hoppas verkligen Liverpool har en tanke på att säkerställa att en offensiv kris undviks i år. Och i min värld betyder det att minst en spelare, av hög kvalitet, hämtas in.

Är det lätt att lösa? Säkerligen inte. Blir det billigt? Tveksamt va. Men kommer det vara värt det till slut? Ja, det är ju det jag vågar tro. 

Dessutom har Sadio Mané, Roberto Firmino och Mohamed Salah alla två år kvar på sina kontrakt nu och alla uppgifter tyder på att samtliga inte får förlänga. Då ska en säljas nästa sommar om det ska inbringa några pengar. Ska vi plötsligt ut och ersätta då istället vet alla klubbar vilket uppenbart håll vi står och ska fylla och prislappar lär inflateras än mer. Så agerar vi nu är vi dessutom bättre beklädda för framtiden. Och med lärdomar av förra året vet man ju verkligen aldrig vad som händer.

Så, Michael Edwards. Över till dig nu. Sälja sand i Sahara vet vi att du kan. Nu är det dags att du visar hur man dribblar bort John W. Henry och lägger beslag på checkhäftet också.


34 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer