Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Bologna klubbmärke Bologna (B)

torsdag 05 aug 16:00

Så firade Liverpool "Freedom Day"

Bild till nyheten

Vid midnatt, natten mot måndag, firades det rejält på Merseyside och i England.
Måndagen den 19 juli markerar engelsmännens "Freedom Day" då de flesta coronarestriktioner upphörde trots växande smittotal.

Storbritannien har i skrivande stund den mest nedslående smittostatistiken i Europa då Delta-varianten har tagit ett fast grepp om befolkningen.

Det innebär att de har över 500 smittade per 100 000 invånare.

Men samtidigt har större delen av britterna ett gott skydd av vaccinationer och det är det som ligger till grund för att regeringen, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, tog beslutet att ta bort de flesta restriktioner från och med måndag den 19 juli.

* Lokaltidningen Echo besökte en nattklubb.

I Liverpool innebär det att nattklubbarna kunde öppna sina dörrar igen, natten till måndag, vilket naturligtvis firades ordentligt bland stadens tusentals studenter.

På stadens gator, speciellt runt Liverpool One, har pilar och linjer som uppmanat till envägssystem och social distansering tagits bort från marken och stolparna.

De långa köerna till butikerna Primark och Zara är borta.

Uppmaningar om att tvätta händerna ofta och hålla avstånd finns dock kvar på skärmar runt om i staden och många butiker manar fortfarande till att bära munskydd.

Munskydd är nu frivilligt, men krävs fortfarande om man till exempel reser kollektivt. Privata sällskap har däremot möjlighet att sätta egna regler och en undersökning från Office for National Statistics visar att två av tre vuxna fortfarande vill använda munskydd i butiker.

* Fullsatt på barerna och pubarna vid Concert Sqaure.

Förutom nattklubbarna är det också grönt ljus för att samlas och sjunga i kyrkorna igen.

Men på nattklubbar och andra större arrangemang – som Premier League-fotboll – krävs vaccinationspass till slutet av september. Man måste alltså kunna bevisa att man har tagit båda doserna för att släppas in.

Resten av Europa och världen kommer förstås att hålla ett extra öga på vad som händer i England under de närmaste veckorna och månaderna. Beslutet att lätta på de flesta restriktioner har fått både kritik och stöd.

I söndags rapporterades det in närmare 50 000 nya smittade för andra dagen i rad.

* Ett ödsligt Liverpool i mars 2020 med Town Hall i bakgrunden.

Några restauranger och butiker har även blivit offer för "pingdemic" – det vill säga att många av deras anställda har fått ett "ping" på telefonen som berättar att de har varit i kontakt med någon som testats positivt och därmed måste sättas i karantän.

– Den så kallade Frihetsdagen idag är egentligen en tid då vi måste fortsätta att visa stor försiktighet, sa professor Andrew Hayward från krisrådgivargruppen SAGE till Sky News på måndagsmorgonen.

– Vi är på väg in i den största smittvågen som vi någonsin har sett. Även om vaccineringarna kommer att reducera antalet dödsfall och sjukhusvistelser är det sannolikt att vi kommer att se över tio tusen dödsfall, även om vi är försiktiga. Det kan till och med närma sig 100 000 döda om vi inte är försiktiga.

– Att vara fortsätta att vara försiktig är verkligen nyckeln i detta upphävande av restriktioner.

* Många valde hellre att besöka Sefton beach i finvädret istället för att trängas i Liverpool One.

Källa: liverpool.no

Bannerbild