– Nu ska vi ta nästa kliv med Harvey

Bild till nyheten – Nu ska vi ta nästa kliv med Harvey
Jürgen Klopp blickar tillbaka på första lägerveckan i Salzburg.

Efter en vecka med diverse konditionstester och bollövningar så tar Liverpooltruppen nästa steg under fyraveckorslägret i Österrike:

I morgon, tisdag, väntar två 30-minutersmatcher mot FC Wacker och Stuttgart, med start kl 18, svensk tid, samt 18.45. 

LFCTVGO sänder live med start kl 17.00. Använd koden 2122GOFREE för att få en gratismånad!

Klopp har även tagit sig tid att låta sig intervjuas av liverpoolfc.com och här är vad bossen hade att säga.

Pre-season går nu in på andra veckan – hur nöjd är du med det jobb ni lagt ner så här långt?

– Inte 100-procentigt om nu "nöjd" är det perfekta ordet, men jag är verkligen glad för dessa dagar. För att vara helt nöjd så är det fler saker som behöver stämma, som att vara igång med säsongen och veta att vi kan uträtta saker på planen på samma sätt som vi gör på träningspassen. 

– Men övningarna har överlag sett riktigt bra ut. Vi har haft tur med förutsättningarna, till och med när det gäller vädret. Det regnar en del här och det bra för träningarna och planerna suger upp regnet riktigt bra. 

– Så vi har verkligen kunnat träna och göra vad vi önskat. Så här långt har alla kommit igenom det på ett bra sätt och det känns väldigt bra.

Pep Lijnders har delat med sig av några höjdpunkter i sin dagbok på officiella sajten. Vilka ögonblick har varit de bästa för dig hittills?

– Jag är observatören över alla dessa saker, jag ser allt och har så många höjdpunkter och även små grejor. Men det är svårt för mig att nämna någon, för då blir det bara en story om någon som plötsligt hamnar i blickfånget bara för att jag sa något. Så låt oss ge det lite tid.

– Men jag har sett riktigt bra grejor på träningarna och en del riktigt bra fotboll och överraskande bra fotboll från vissa spelare eftersom jag inte känner till dem så väl. De unga spelarna är fulla av mod och kurage.

– De har haft en lång ledighet, men man kan verkligen se att de har saknat fotbollen och det är ett bra tecken. Men vi har bara kört sex dagar och på sex dagar kan mycket hända åt alla riktningar. Vi befinner oss i en bättre position än för en vecka sedan och det är inte alltid du kan säga det under pre-season för ibland händer det så många saker att du tänker: "Oh, herregud, varför körde vi igång nu!?" 

– Men hittills har allt varit väldigt trevligt. Idag (måndag) tar vi ledigt eftersom grabbarna behöver det. Hela lägret blir en utmaning för oss alla eftersom vi blir tillsammans en lång tid framför.

Hur viktig är då exempelvis frågesporter som den ni körde i lördagskväll när alla var samlade?

– Det är väldigt viktigt. Louise, Kate och Danielle gjorde ett briljant jobb som organiserade det och med Mark som värd. Verkligen bra. Man måste göra sådana saker tillsammans. 

– Jag har aldrig varit borta så här länge på ett träningsläger, men du hittar på dessa grejer även om du bara är borta en vecka eller tio dagar. Nu måste vi se till att göra roligare saker oftare. 

– Vi måste även få lämna hotellet ibland. Det är svårt eftersom det fortfarande pågår en pandemi därute, så att åka vart vi vill går inte. Vi är i en bubbla så vi måste röra oss tillsammans, även när vi går till en stängd restaurang eller något i den stilen. Så är läget. Det är väldigt utmanande, om man säger så. 

– Fråga mig igen om två-tre veckor och jag kan säkert lämna ett bättre svar, eftersom jag aldrig har upplevt något sånt här tidigare.

När du som lagets manager satt med på frågesporten i lördagskväll, vad känner du när du ser att alla interagerar oavsett vilken roll de har inom klubben?

– Bill Hogan var med i mitt lag också; i stort varje avdelning inom klubben deltog på quizzet. Det var suveränt. Jag är väldigt glad för att jag hade Matt McCann, Nikki och Caoimhin Kelleher i laget eftersom annars hade vi fått kämpa hårt. Vi kom trea. De som kom på åttonde och sista plats fick det tufft. Jag tror att det bara var Ox som njöt av dansuppvisningen, resten såg ganska besvärade ut. 

– Vi körde mixade grupper; unga spelare ihop med äldre och blandat med övrig personal. Du behöver göra sådana här saker för att skapa snack och lite roliga historier, som vi hade i morse. Att skapa gemensamma minnen är viktigt.

Det är 36 spelare här just nu och en hel del av dem kommer från akademin. Vilken typ av möjlighet är det här lägret dem och vad vill du se från dem?

– Det här är en win-win-situation. Vi behöver grabbarna här för träningarna, för det första. Vi hade behövt dem här även om de inte hade varit duktiga! Men alla är verkligen spännande, måste jag säga. Allihop! 

– Vi har de riktigt unga spelarna, som Kaide Gordon till exempel, som är yngst med sina 16. Sedan har vi 18-åringarna. 19-åringarna är också fortfarande unga. Leighton Clarkson är redan 20, precis som Jake Cain. Och Rhys tar stora kliv inte bara fysiskt utan även utvecklingsmässigt.

– Vi kan inte säga annat än att akademin gör ett strålande jobb. Vi har en räcka med spelare som vi är glada att vi har med oss här. 

– Redan de första dagarna sa jag åt dem att inte hålla tillbaka, för det är slöseri med tid. Var artig vid sidan av planen, men gör vad du måste göra. Om det är köer, ställ er inte först. Ni har alla chansen att imponera, så gör det. Ni är här för att ni är bra, det vet alla. Liverpool FC har bara goda spelare inom akademin. Nu är ni här, håll inte tillbaka.

– Och sedan kastar Tyler (Morton), Conor (Bradley) och de andra sig in helhjärtat i alla övningar och det är otroligt trevligt att se.

Pep Lijnders berättade en historia om Harvey Elliott och Mo Salah. Harvey verkar absorbera allt han ser från de rutinerade spelarna. Hur viktigt är det att studera dem?

– Så är det alltid och det är så det ska fungera för alla unga spelare. Men bara till en viss gräns för de flesta av dessa spelare var inte på samma nivå som Harvey i hans ålder.  

– Men det bästa med den historien är att vi skapat en atmosfär där grabbarna verkligen bryr sig om varandra. De vill verkligen hjälpa till och alla vill att gruppen ska vara i bästa form. Det som kan hända "Milly" (James Milner) är att alla rådfrågar honom om något hela tiden. Det är vårt lag – det är vi – och jag gillar det skarpt. 

– Harvey har tagit stora steg, han ser ut att vara i toppform. Han har kommit tillbaka i bra form och är beredd att köra hårt. Vi vet att förra året gjorde honom gott (utlåningen till Blackburn). Nu ska vi se till att ta nästa kliv tillsammans.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer