Yttrar utan framtid på Anfield

Bild till nyheten Yttrar utan framtid på Anfield
Sheyi Ojos och Harry Wilsons karriärer har varit påfallande lika med oändliga utlåningar. Ingen av talangerna ser ut att bli kvar på Anfield. Varför har det gått så snett?

Sedan de 24-åriga kompisarna slog igenom som tonåringar i klubbens diverse ungdomslag har de blivit offer för ständiga utlåningar.

Ojo började med en period i Wigan i Championship, medan Wilson fick speltid i League One-klubben Crewe.

Sedan dess har Ojo varit på lån i Wolves, Fulham, Reims och Rangers, medan Wilson försvann till Hull, Derby och Bournemouth, innan duon återförenades i Cardiff förra säsongen.

Båda lyckades riktigt hyfsat hos "The Bluebirds". Ojo gjorde fem mål och spelade fram till sju på 42 matcher medan Wilson prickade in sju mål och spelade fram till tolv på 39 framträdanden.

Wilson, som gjorde några inhopp för Wales i EM, är tänkt att återvända till truppen i slutet av juli, trots spekulationer om en övergång till Benfica, Brentford eller West Bromwich. Liverpools prislapp lär ligga på £12,8M plus vidareförsäljningsklausul.

Ojo är redan tillbaka, men till skillnad från Ben Woodburn, Loris Karius eller Marko Grujic och alla andra ungtuppar som är på plats på lägret i Österrike, så tränar han just nu med U23-truppen och tränaren Barry Lewtas.

Betalade £2M för en 14-åring

Han är inte den förste – och definitivt inte den siste – som kommer att försvinna ur 34-mannatruppen som Klopp har tagit med sig till Österrike. 

När det gäller Ojo är situationen extra frustrerande, med tanke på att bara sju andra akademispelare har gjort fler matcher under Klopps nära sex år på managerposten än Ojos 13 framträdanden.

Det är fler än exempelvis Woodburn, Ryan Kent, Jordan Rossiter, Jerome Sinclair, Pedro Chiriviella, Ovie Ejaria, Cameron Brannagan, Joao Carlos Teixeira, Connor Randall, Sergi Canos, Joe Magurie och förstås – Harry Wilson.

För exakt tio år sedan betalade Liverpool £2M för 14-årige Sheyi Ojo för att locka honom från League One-klubben MK Dons i stenhård konkurrens med övriga toppklubbar i Premier League och även Barcelona, Inter, Juventus och Milan.

Som 18-åring debuterade han i 2-2-matchen mot Exeter i FA-cupens tredje rond i januari 2016. 

Men någonstans mellan 13 matcher, fyra assist och ett mål under Klopps första säsong har det mesta gått snett för Ojo.

LIVERPOOL, ENGLAND - Wednesday, January 20, 2016: Liverpool's Sheyi Ojo celebrates scoring the second goal against Exeter City during the FA Cup 3rd Round Replay match at Anfield. (Pic by David Rawcliffe/Propaganda)

* Ojo jublar framför The Kop i januari 2016.

Upprepade skador, inte minst ryggproblemen hösten 2016, är en förklaring. 

Hans senaste insats i Liverpooltröjan var under pre-season i USA 2018 då han spelade sex matcher, gjorde två mål och assisterade till två, inklusive en straff mot Man United i Michigan.

I samma 4-1-seger mot United delade han plan med Curtis Jones, Nat Phillips och Caoimhin Kelleher. Men medan dom övriga har firat framgångar i Liverpooltröjan så har Ojo försvunnit i mörkret. Eller placerats i frysboxen.

Det är såklart sorgligt när man betänker att klubben trots allt satsade £2M för 14-åring för tio år sedan.

Så vad händer nu?

Medan det finns ett starkt intresse för Harry Wilson både i England och utomlands, så finns det inga indikationer eller förfrågningar för Ojo i nuläget. Ingen prislapp fastställd, inga klubbar som budar och inga rykten. Ojo är så gott som bortglömd.

Liverpool har dock en stark position eftersom duon har ett år kvar på sina kontrakt, medan klubben har option på att förlänga med ytterligare ett år.

Bara för att dra nytta av 24-åringarnas marknadsvärde så kommer de med all säkerhet att utnyttja den möjligheten, vilket sätter framför allt Ojo i en tuff position om han ska söka sig till en ny klubb.

Trots allt har han 91 framträdanden i Championship, 19 i skotska Premiership, 15 i franska högstaligan och åtta i Premier League. 

Han har dessutom haft framgångsrika utlån i Rangers och Cardiff, vilket innebär att han säkert kan få fart på karriären i en Championship-klubb.

Det är nog precis vad Ojo behöver i det här stadiet av karriären, då det blivit uppenbart att han ses som en "belastning" av klubben som betalade ut en rekordsumma för hans signatur som 14-åring.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer