Klopp om rekordlånga lägret

Bild till nyheten Klopp om rekordlånga lägret
Jürgen Klopp är på ett strålande humör när truppen nu samlats i Österrike. Här pratar bossen om sina planer för den rekordlånga vistelsen på 28 dagar.

Den 54-årige tysken medger att han "har räknat dagarna" inför försäsongssamlingen som skedde i österrikiska Salzburg i måndags. 

Klopp, staben och spelarna kommer nu att tillbringa de kommande 28 dagarna i alperna för att lägga grunden till tio månader tävlingsfotboll som inleder den 14 augusti.

Fyra träningsmatcher är bekräftade: två minimatcher över 30-minuter mot FC Wacker Innsbruck och Stuttgart den 20 juli, en timmesmatch mot Mainz tre dagar senare och sedan avslutning med 90 minuter mot Herha Berlin.

Här nedan följer en intervju från Liverpoolfc.com:

Det är en annorlunda försäsong och ni har planerat att spela tre kortare matcher här...

– Planeringen av pre-season har varit enormt besvärlig. Efter den sista matchen mot Crystal Palace hade vi i stort sett allt klart hur vi ville ha det, var vi ville åka och vad vi ville göra. Men under sommaruppehållet ändrades alla förutsättningar och det blev ett väldigt pusslande.

– Det arbete som Ray Haughan (klubbens operation manager) gjorde under tiden var helt suverän, måste jag säga. Vi försökte jobba nära samman den österrikiska regeringen för att få tillstånd att komma in i landet och tack vare dem är vi här. Men sedan dök det upp fler problem. Var ska vi vara när vi är här? Vad kan vi göra? Inget var säkert. Vi hade en del funderingar på Spanien, men det var inte perfekt med tanke på vädret – det är alldeles för hett där.

– Så nu stannar vi här nästan en månad framåt, vilket känns väldigt, väldigt, konstigt. Jag har aldrig gjort det förut. Det är en annan sak när du spelar en turnering som EM, VM, African Cup eller annat. Dessa spelare har en liknade situation, men det här handlar om att förbereda sig. Vi förbereder oss efter en lång säsong och efter ett långt break. 

– Träningen kommer att intensifieras från en speciell tidpunkt. Det är egentligen redan intensivt. Så vi måste se till att vara kreativa och det är upp till oss alla att hålla humöret uppe. Jag har aldrig upplevt en liknande situation – 28 dagar är en lång tid. 

– Men det är bra också. Vi har tillräckligt med tid för träning, vi har tillräckligt med tid för att snacka ihop oss – och när de som spelat EM och Copa America kommer tillbaka från sina ledigheter kan vi förhoppningsvis ta in dem utan karantänregler och liknande. Att vi kan tillbringa tid i vår bubbla, flyga tillsammans i en bubbla till England innebär att vi slipper karantän och liknande saker. Det är en knepig situation, men det är samtidigt förklaringen till att vi stannar härborta ett bra tag.

Hur viktigt är det att ha karaktärer under den här perioden, för människor kan bli uttråkade, eller hur? Att ha bra personer runt omkring dig i fyra veckor är viktigt...

– Yeah! Jag är helt säker på att efter fyra, fem eller sex timmars träning är spelarna inte uttråkade, snarare utmattade! Efter tuffa pass vill spelarna bara sova en stund på eftermiddagarna – det är så det fungerar och det är bra. 

– Ja, och sedan finns det stunder när grabbarna inte blir underhållna av oss, om man säger så. Och då behövs karaktärer. Alla behöver bjuda till, vilket jag sa till grabbarna på mötet i morse. Inte bara de äldre, inte bara de rutinerade – alla är ansvariga för att skapa en bra stämning. Och är det några problem, kom till mig så kan vi prata om det och lösa situationen.

– Situationen är speciell och vi kommer att försöka med allt, men sedan pågår det en pandemi mkring oss så vi kan inte bara säga: "OK, gå dit en stund" och liknande saker. Vi måste stanna i bubblan hela tiden. Det är verkligen inte perfekt, men det här är det bästa vi kunde göra och jag är glad för det. Jag är glad att vi är här, vi har ett stort stöd och nu måste vi uppträda så bra som möjligt, träna så ofta som möjligt och se till att vi kommer i bästa möjliga form.

Du nämnde intensiteten tidigare. Kan du nämna något om vila också eftersom det är 10 spelare som så småningom återvänder efter ledighet. Hur viktig är vilan för dem – och hur är situationen för exempelvis Mo och Sadio som tidigare spelat non stop-fotboll i tre år och nu haft en sjuveckors sommarledighet bakom sig?

– Mo hade sju veckor, men inte Sadio för han spelade med Senegal. Men jag tror att han hade runt fem veckor. Det är otroligt lång tid då de är vana vid en ledighet på 2,5 vecka under sommaren. Det är också tid, men inte tillräckligt med tid för återhämtning efter en tuff säsong.

– Grabbarna som spelade EM och Copa America har nu tre veckors ledigt, det är vad vi kan ge dem. Sedan får de ingen särskilt lång pre-season, men de har å andra sidan inte haft ett särskilt långt uppehåll, så det är helt OK. Vi pressade verkligen ut allt så att de kan få den vila de behöver.

– Som vanligt handlar det om återhämtning, nyttja den tiden och återvända med nya krafter inför en ny säsong som står för dörren. Det finns inte mycket bra att säga om den gångna säsongen. Vi hade en riktigt, riktigt svår period, men avslutningen gjorde oss 100 procent starkare. Efter den säsong vi hade så var det otroligt att vi kunde sluta på tredje plats. 

– Nu ser vi framåt mot nästa säsong och den erfarenheten ska vi försöka använda oss av på ett bättre sätt.

Du arbetar med ett stort antal spelare just nu. 34 för att vara exakt. Du är avslappnad över det och har aldrig bråttom att fatta beslut om spelare, men förväntar du dig att några sticker på lån eller kanske säljs permanent?

– Jag vet inte. Med de yngre kanske vi funderar på att släppa iväg några på lån, men är det rätt tid för det? Vi har inte fattat några beslut än. 

– Under de här första dagarna är det inte läge att tänka på sådant, utan då är det frågan om att visa upp sig. Jag föredrar hellre att bli positivt överraskad av spelarna och tänka: "Oh, herregud, jag förväntade mig inte att han skulle vara så nära redan!"

– Vi har så mycket som händer inom truppen och det är så många spelare som kan ta stora kliv. Ifjol kanske vissa inte levererade, men det betyder inte att de inte kan göra det nu. De har stora möjligheter att ta steg i rätt riktning. Några andra var nära startelvan ifjol men fick ändå inte så mycket speltid. Så, min dörr står alltid öppen. Det är många mittfältare som saknas just nu, så kom igen och ta chansen att spela den bästa fotbollen du kan! Det kan visa sig bli som ett nyförvärv för oss!

– Nej, jag har aldrig bråttom. Om någon vill lämna, så kan han komma och säga det till mig och sedan tar vi en funderare. Ingen har kommit så långt, så det verkar inte vara bråttom för någon av spelarna heller.

– Marknaden är dessutom väldigt lugn för tillfället. Det har varit Jadon Sancho och möjligen någon till. OK, vi köpte Konate tidigt, men det är ett väldigt lugnt transferfönster. Vi får se vad som händer, men just i denna stund har alla chansen att imponera på mig och jag hoppas att de gör det.

Slutligen, är du som oss andra och längtar efter att få se ett fullsatt Anfield när ligan drar igång?

– Absolut. Ärligt talat, den senaste upplevelsen mot Crystal Palace i maj var en av de bästa i mitt liv. 10 000 på läktarna kändes som 150 000, så tack till alla som var där. Bra jobbat.

– Ja, jag kan inte vänta på att få se det. Det var också det bästa jag såg under EM. Vi kan prata om fotbollen runt EM, om många andra saker, men att se folk återvända till arenorna var härligt. 

– Och när vi nu nås av rapporter att det öppnas upp här och där så hoppas jag att folk är förnuftiga nog att hantera den friheten på rätt sätt. Om vi lyckas med det så tror jag att det finns en god chans att komma genom den här svåra perioden och inte bara se fullsatta arenor igen, utan även i andra sammanhang som konserter och liknande. Jag hörde att Elton John ska spela på Anfield nästa år. Jag är troligen inte där då, men jag hoppas att det blir en utsåld föreställning, precis som på alla teatrar, biografer, pubar och allt annat. 

– Alla vill dit och alla behöver det. Men jag tror att vi måste hjälpas åt och vara discplinerade för vi ska nå dit.
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer