Video: Henderson – 10 år som röd

Bild till nyheten Video: Henderson – 10 år som röd
Idag är det tio år sedan Jordan Henderson skrev på för Liverpool. Mittfältarens enorma utveckling har sett honom bli en av de största lagkaptenerna i klubbens historia.

Sommaren 2011 genomförde Liverpool en värvning som skulle komma att betyda mycket för klubbens framtida framgångar. En ung Jordan Henderson köptes från Sunderland för en summa på cirka £16M. 

Efter några tyngre inledande år i den röda tröjan började saker och ting gå åt rätt håll för engelsmannen som ärades med uppgiften att ta över lagkaptensbindeln från Steven Gerrard. Som lagkapten har han lett Liverpool till de största av titlar, både en Champions League- och Premier League-buckla har adderats till klubbens prisskåp. 

Den första stora titeln var Champions League-titeln som säkrades i Madrid genom 2-0-segern mot Tottenham. Efter slutsignalen sågs Henderson fira tillsammans med sin pappa, Brian Henderson, som var på plats. Ett klipp där far och son omfamnar varandra i firandet har blivit väldigt uppmärksammat. 

I en intervju med Liverpoolfc.com berättar Brian om händelsen.

– Jag ropade på Adam (Lallana) och bad honom att hämta grabben. Då kom Jordan och vi hade, vad som blivit, ett ikoniskt ögonblick. 

– Jag vet inte hur många visningar klippet har på Youtube, det var rätt många! Jag var helt tagen. Jag såg ingen, jag tänkte inte på fotograferna, jag fokuserade endast på Jordan. Jag hade ingen aning om situationen innan jag vände mig om och hörde det klickande ljudet från alla kameror. Det var inget jag förväntade mig, att ha den stunden med honom inför så många kameror. 

– Jag var så stolt över honom. Jag sa till honom att jag aldrig fått en liknande kram, självklart när han var liten men när man blir äldre brukar man ju bli mindre närgången på det sättet. Jag ville inte släppa honom, jag tror inte att han ville det heller, han var i min famn tills han hade hämtat sig lite. Jag sa bara: "du har gjort det, jag visste det, jag sa ju förra året att du skulle lyfta den här bucklan, sa jag inte det? Lyssna, nästa år vid den här tidpunkten kommer du lyfta Premier League-bucklan, jag lovar dig, med den här truppen och managern kommer ni att lyckas."

Brian berättar att det fanns en fotbollskoppling till Jordan redan från första stund. Dagen innan han kom till världen skulle England spela mot Nederländerna i VM, en match som pappa Brian till sin stora besvikelse missade.

– Jag var så besviken, vattnet gick och jag ville se matchen! Jag tänkte: "Kan han inte vänta lite till?" Men ja, vi åkte till sjukhuset och 26 timmar senare föddes Jordan. Jag missade matchen, vilket var en besvikelse - men jag fick välkomna en underbar son till världen, så det gjorde mig gladare dagen efter.

Några år senare klev Jordan ut på planen och imponerade omedelbart.

– Han stack ut på i princip alla positioner, han spelade både som anfallare och mittfältare. Det är lite som det är idag, målvakt är väl enda positionen han inte spelat på för Liverpool va?

– Han spelade överallt men gjorde det alltid bra. Kärleken han kände till sporten gick inte att gå miste om. 

Karriären inleddes i Sunderland där han gjorde mer än 70 matcher innan Liverpool köpte honom 2011. Under Kenny Dalglish ledning spelade han mycket till höger på mittfältet och kunde toppa debutsäsongen med en ligacuptitel.

När Brendan Rodgers tog över som manager fick Henderson sparsamt med speltid och han erbjöds att lämna klubben, men mittfältaren vägrade ge upp drömmen om att lyckas i Liverpool, därför stannade han och kämpade om en plats. Tre år senare tog han över kaptensbindeln från legendaren Steven Gerrard. 

Säsongen 2013/14 var en mycket spännande sådan på planen, men utanför den tvingades Jordan hantera en jobbig personlig situation då hans pappa diagnosticerades med cancer. 

– Jag såg inte Jordan på hela året, jag pratade med honom ganska mycket och sa: "Lyssna, jag vill inte träffa dig men jag skulle gärna se att du uppmuntrade mig genom att få så många matchens lirare-utmärkelser som möjligt, säger Brian.

– Efter att jag sa det så blev han matchens lirare direkt i matchen mot Tottenham. Jag brukade se matcherna på sjukhuset och fick se honom plocka hem flera utmärkelser som matchens lirare. Han gjorde det bra. Jag tackar Gud för att jag är här idag.

Brian överlevde sjukdomen och har utöver Champions League-titeln bland annat fått se sin son leda Liverpool till en historisk Premier League-titel. Laget tog även hem Supercupen och klubblags-VM.

– Fyra titlar inom loppet av 12 månader. Jag njöt av en cigarr och champagne, som förälder var man otroligt nöjd. Men jag vet att Jordan vill göra samma sak varje år. Om han kan göra det så är det fantastiskt, men som förälder kan man inte uppleva en bättre tid. Jag var väldigt glad. 

Liverpools lagkapten har utöver sina prestationer på planen hyllats för sitt arbete utanför den. Under pandemin var han bland annat en ledarfigur i spelarnas arbete för att stötta den hårt pressade sjukvården. 

– Jag är nog stoltare över hur han utvecklats som pappa och människa än som fotbollsspelare. Han är verkligen en toppenkille, jag tror att de flesta håller med mig, avslutar Brian.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer