Kan Jones ersätta Wijnaldum?

Bild till nyheten Kan Jones ersätta Wijnaldum?
Gini Wijnaldum lämnar ett stort hål efter sig i Liverpools mittfält. Trots det rapporteras det om att en mittfältsvärvning inte är någon prioritet i sommar då det bland annat finns stora förhoppningar på Curtis Jones.

Gini Wijnaldum har spelat sin sista match för Liverpool efter fem mycket lyckade år på Merseyside. Trots att klubben och mittfältaren inte kunde komma överens i förhandlingarna om ett nytt kontrakt var han i princip given i Jürgen Klopps elva säsongen igenom.

Wijnaldum är en spelare som inte alltid får de största rubrikerna - bortsett från magiska insatser i avgörande lägen så som mot FC Barcelona i Champions League-semin hemma på Anfield - men med sin bolltrygghet och arbetskapacitet har han varit en bärande spelare i det Liverpoollag som rönt stora framgångar de senaste åren.

När det stod klart att matchen mot Crystal Palace skulle bli nederländarens sista i den röda tröjan kom Jürgen Klopp med fina hyllningar där han bland annat sa att Liverpool byggt sina framgångar på Wijnaldums lungor och ben. 

Det är uppenbart att 30-åringen kommer att lämna ett tomrum efter sig när han tar flyttlasset till - det mesta tyder åtminstone på det - till varmare breddgrader för spel i FC Barcelona. 

Därför är rapporterna från England om att Liverpool inte ser en mittfältsvärvning som ett måste i sommar, något som kanske förvånar en del supportrar. De journalister som har konstaterat detta menar att Klopp har förtroende för den uppsättning av mittfältare som redan finns i truppen där Thiago Alcantara tillsammans med Fabinho visade storform under våren medan lagkapten Jordan Henderson kommer att vara tillgänglig för spel igen när försäsongen drar igång - om inte något går snett under EM - efter flera månaders skadefrånvaro. 

Klopp sägs även ha fortsatt förtroende för spelare som Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keita. En spelare som lyfts fram lite extra i rapporteringen kring mittfältssituationen är unge Curtis Jones, förhoppningen hos tränarstaben ska vara att han kan ta ytterligare kliv i sin utveckling och på så sätt komma att spela en större roll i den kommande säsongen.

20-åringen hade en fin första halva av säsongen 2020/21 där han fick mycket speltid, bland annat gjorde han sitt första Champions League-mål mot Ajax och imponerade i Premier League.

Andra halvan av säsongen var lite tyngre för Jones som ofta fick nöta bänk bakom mittfältstrion Fabinho, Thiago och Wijnaldum. Men det är tydligt att den unge scousern besitter kvaliteter som kan bli viktiga för laget då Wijnaldum försvinner, ser man till tillgängligheten så var Jones den mittfältare som var tillgänglig för spel i näst flest matcher, bakom Wijnaldum. När det gäller passningsspelet så imponerade Jones med en passningsprecision på 92,2%, en siffra som placerar honom näst bäst i den kategorin, endast Wijnaldum (92,7%) var bättre. 

Totalt blev det 22 starter och 12 inhopp där Jones levererade fyra mål och fem målgivande passningar. 

Kanske blir det Fabinho, Thiago och Henderson som blir Klopps föredragna mittfältstrio nästa säsong, men med den enorma mängd matcher som spelas finns det gott om utrymme för rotation och kan Jones fortsätta att ta kliv framåt kanske inte Wijnaldums avsked behöver bli så betydande trots allt.

Källa: Thisisanfield.com


21 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer