– Årets mest självklara val

Bild till nyheten – Årets mest självklara val
Mohamed Salah är av er medlemmar framröstad som Årets Spelare i Liverpool och aldrig har väl demokratin tagit ett så klokt beslut. Ni som röstade på någon annan måste ju såklart bara ha råkat klicka fel.

Under en säsong som inte liknat något som vi tidigare varit med om har det funnits en garant som genomgående varit sig själv. 

Som oavsett om laget legat i topp efter 14 omgångar eller presterat som Sheffield United i de efterföljande 14 har gjort det han har kunnat för att bidra till lagets bästa. Genom ett stenhårt arbete och ett kontinuerligt målskytte.

När vi stänger böckerna till säsongen 20/21 gör vi det med en Mohamed Salah som gjort 31 mål och 6 assists för Liverpool. Med en Mohamed Salah som återigen också har gjort över 20 ligamål för The Reds.

Helgonförklarad

På sina 200 första matcher för Liverpool noterades Mohamed Salah för fler mål än självaste Ian Rush. Mannen som är mytomspunnen och helgonförklarad för två gärningar i sitt liv. Den bästa mustaschen vi någonsin sett – och att han alltid gjorde mål.

Mohamed Salah är kanske den spelare i hela världen som får mest orättvis kritik enligt mig. Han har varit en av världens mest notoriska målskyttar under de fyra säsonger han spenderat i Liverpool och utöver dubbla, individuella, guldskor, har han dessutom lett Liverpool till seger i både Premier League och Champions League. 

Han har alltså inte bara presterat individuella siffror som burit upp hans eget namn – utan även sett till att de fått betydelse för klubben han representerar.

Skön minnesbild

En kritik mot Salah är ofta att han missar för mycket, men där finns dels statistik som visar att så faktiskt inte är fallet (för varje gång du faktiskt gör mål så urvattnas sådana siffror rätt snabbt) men framförallt så har jag aldrig förstått hur det nästan kan anses vara bättre att göra ett mål på en chans än tre mål på fem? Ju fler chanser, ju fler mål… ju fler matcher lär vi till slut vinna?

Mohamed Salah är dessutom inte bara en målskytt och vinnare. Han är en passionerad Liverpoolspelare som under de avslutande veckorna verkligen har visat hur mycket lagets kollektiva framgång betyder för honom. Hans firande med Alisson Becker efter 2-1 mot West Bromwich kommer för mig personligen vara en minnesbild jag bär med mig länge.

När det såg som allra tyngst ut för Liverpool i mitten av februari; när den ena skadekrisen avlöste den andra och poängen rann oss mellan fingrarna även i hemmaborgen på Merseyside tog han också ton. Han gör ju inte det så ofta, men när han väl gör det så vet man att han har tänkt igenom det noga.

”Det har varit en tuff period av många anledningar. Vi är mästare och ska kämpa som mästare till slutet. Vi ska inte låta säsongen definieras av våra senaste resultat. Det är mitt löfte till er.”.

Två dagar senare satte han dit 1-0 i bortamötet mot RB Leipzig och såg till att åtminstone CL-säsongen hölls vid liv.

Missade bara en match

Under en säsong som präglats av skador och covid; där spelare behövt resa världen över för att spela landslagsfotboll i en brinnande pandemi och där vi vet hur Mohamed Salahs knepiga relation till det egyptiska förbundet redan är ett problem i sig har han ändå bara missat en enda ligamatch. 

Det var på grund av just ett positivt covidtest efter en samling med landslaget. Annars har han spelat varje gång chansen har getts.

37 ligamatcher. 51 matcher totalt. 4178 minuter. Motsvarande nästan 47 hela 90-minutersmatcher. Och detta alltså bara för Liverpool. Lägg till en handfull landskamper och under dessa samlingar en massa resor över hela världen. 

I årets Liverpool spelade bara Andy Robertson mer för The Reds under hela säsongen och är det något som det gångna året har lärt oss är det hur viktigt det är med kontinuitet på dina bästa spelare.

Höll hoppet vid liv

Mohamed Salah har helt enkelt varit garanten för att Liverpool alltid har kunnat hålla säsongen vid liv, även om det sannerligen har känts som vi legat där med syrgastuberna både en och två gånger. Han gjorde 1-0-målet i båda mötena mot Leipzig och höll drömmen om en återkomst till Istanbul vid liv medan vi inte fick rätsida på säsongen hemma i Premier League. Han satte såklart också målet i Madrid som gjorde att hoppet ändå levde trots den kollektiva kollapsen i övrigt.

När Premier League väl skulle avgöras klev han också fram och gjorde fem mål och två assists på de avslutande nio matcherna. Efter många om och men var det Mohamed Salah som hittade Sadio Mané i mötet mot Southampton till slut och även om alla såg hur egyptiern säkerligen jagade guldskon mot Crystal Palace la han även där fram en boll till Sadio Mané som resulterade i mål.

Mohamed Salah är den klarast lysande stjärnan i detta Liverpool-lag hur kantigt det än kan se ut ibland när han spelare fotboll. Under en mardrömssäsong som ändå slutar med en tredjeplats i ligaspelet och en kvartsfinal i Champions League är det Salah vi har att tacka för det mesta. Utan hans mål och utan hans attityd hade vi aldrig tagit oss dit vi tog oss till slut.

Och var hade vi egentligen gått från här om vi hade tittat på en tabell och hittat fjolårsvinnarna bakom lag som West Ham och Everton? Som det på allvar såg ut att bli innan Mohamed Salah tog till orda och lovade att de där resultaten i januari och februari inte skulle få definiera vår säsong. 

Totalt resulterade Mohamed Salahs mål i 17 poäng för Liverpool. Sådan stor påverkan hade ingen annan spelare i hela ligan. Även om Harry Kane till slut gjorde fler mål resulterade hans mål till exempel bara i nio poäng. Mohamed Salah har burit oss när det verkligen behövts.

Livstidskontrakt

Jag hoppas att vi just nu förbereder ett stort och långt kontraktsförslag som binder Mohamed Salah till Liverpool Football Club för resten av hans karriär. Salah fyller 29 år om två veckor men har flera år av magiska stunder kvar i sig. Och jag hoppas innerligt att det är på Anfields gröna matta de kommer att upplevas också framöver.

Jag blev tonårsförälskad i Fernando Torres och Luis Suarez fick mig att drömma om en ligatitel som jag aldrig tidigare vågat ens tänka på som Liverpoolsupporter sprungen ur 90-talets medelmåttiga resultat. Men det är Mohamed Salah som har tagit drömmar och gjort dem till verklighet. Det är Mohamed Salah som över tid varit bäst av dem alla.

Och med några år, mål och titlar ytterligare till sitt namn, kan han komma att lämna Liverpool som en av de största genom alla tider.

Säsongens bästa spelare – i överlägsen stil.

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer