Trio ansluter till kampanj mot näthat

Bild till nyheten Trio ansluter till kampanj mot näthat
Jordan Henderson, Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold har gått med i "Hope United", ett initiativ från tv-kanalen BT i kampen mot näthatet.

Under året har fotbollsvärlden lagt stort fokus på det hat som människor möts av på sociala medier. Tidigare under säsongen slöt hela fotbollsengland upp i en bojkott av sociala medier för att på så sätt sätta press på företagen att ta större ansvar för att stoppa hatet.

Nu har tv-kanalen BT startat ett initiativ i kampen mot näthatet. De har startat "Hope United", ett lag som består av 20 professionella spelare från Storbritannien. Tränare för laget är Rio Ferdinand och Karen Carney. Tanken är att alla inblandade ska jobba för att stoppa hatet och lära människor hur man bör uppföra sig på sociala medier.

Liverpool har tre representanter med i form av Jordan Henderson, Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold. 

– När BT berättade om detta och vad avsikten var så fanns det inga tvivel om att jag ville vara med, säger Alexander-Arnold till The Athletic.

– Det är något som har behövts under en längre tid nu och jag hoppas att alla sluter upp kring detta. Alla hoppas på och önskar förändring. Det måste ske. Förhoppningsvis kan det här vara en början.

Henderson säger följande om initiativet:

– Det är vanligt att spelare kollar sina sociala medier efter en match. Det finns alltid kritik, allt är inte alltid snällt, det är en del av fotbollen, säger mittfältaren till Henderson.

– Men det finns en gräns, och det är allt för ofta som den gränsen överskrids. Det kan vara svårt att hantera som en spelare, som människa. 

– Jag hoppas att de som sprider hat på nätet får möta konsekvenser. Den här kampanjen, bojkotten mot sociala medier, sådana saker kan starta en diskussion. Förhoppningsvis vill företagen bakom sociala medierna lyssna. Någonting måste hända.

Efter Liverpools match borta mot Real Madrid under våren möttes både Naby Keita och Alexander-Arnold av rasistiska kommenterar på Instagram. Den sistnämnde menar att dock att han inte låter det påverka honom personligen.

– Men den tråkiga delen för mig var att se min familj så upprörd. Det är inte roligt för föräldrarna att se sina barn bli utsatta för rasism på en enorm plattform. Det är inte roligt, det är inte rätt. De tyckte det kändes jobbigt att inte kunna skydda mig från det. 

– Det är en minoritet av människorna som går för långt, men de gör mycket väsen ifrån sig. De känner att de kommer undan med det. De attackerar spelarna. Tyvärr har jag sett hur mycket skada det kan göra. Många spelare kollar vilka meddelanden de fått efter matcherna och vilka kommenterar de har under sina bilder. Jag har egentligen aldrig varit en som gör det. 

Det är inte alltid folk slänger ur sig rent hatiska kommentarer på sociala medier, men många gånger är kritiken stenhård mot spelare om de inte presterar som förväntat. 

– Jag har upplevt att det är många människor som har åsikter, men det är bara åsikten hos några få människor som betyder någonting. Det är de som fattar beslut för din karriär, det är de personerna jag lyssnar på, säger Alexander-Arnold.

– Ibland scrollar jag igenom svaren till mig på Twitter men det beror på match och resultat. Det finns en press på oss spelare i dessa dagar att vara närvarande på sociala medier, men jag är säker på att alla sponsorer hade stöttat beslutet om man skulle göra som Thierry Henry (som stängde ned sina sociala medier-konton tidigare i år på grund av rasismen han tvingats utstå).

Källa: Liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer