Bekräftat: Inget EM för Van Dijk

Bild till nyheten Bekräftat: Inget EM för Van Dijk
Virgil van Dijk har gett en första intervju efter sin knäoperation i höstas. Mittbacken meddelar att han beslutat att inte delta i sommarens EM för att lägga fullt fokus på att vara redo inför försäsongen med Liverpool.

Virgil van Dijk berättar i en intervju med Liverpoolfc.com att det inte blir något EM-spel för honom i sommar. Det har länge pågått spekulationer kring spelarens eventuella medverkan i turneringen, men nu meddelar han själv att han valt att inte delta för att på så sätt ge sig själv bästa möjliga förutsättningar inför nästa säsong med Liverpool.

– Jag har fattat ett beslut. Jag känner rent fysiskt att det är rätt beslut att inte spela EM och istället genomföra min sista fas av rehabiliteringen mellan denna säsong och försäsongen. Jag kommer att lägga fullt fokus på försäsongen med klubben, vilket är ett realistiskt mål. Jag ser fram emot det, säger han.

Det är den första intervju Van Dijk ger sedan han opererades i höstas. 

– Jag mår bra, jag känner mig positiv och full av energi, jag jobbar självklart väldigt hårt. Det har varit en tuff, tuff resa så här långt, men jag mår bra och gör fina framsteg.

– Det har gått sju månader sedan skadan. Det har varit en lång väg att vandra, men jag har tagit det steg för steg. Det har flutit på bra, jag har inte upplevt några bakslag. 

– Självklart är det tungt att missa EM, att missa chansen att leda mitt land i ett EM, men det är som det är, jag måste acceptera det. Jag anser att beslutet att inte åka är rätt ur ett större perspektiv. Det är tufft, men jag har accepterat det.

Van Dijk menar att beslutet grundar sig i ett långsiktigt tänk.

– Ja, absolut. Jag är inte den yngste spelaren längre, jag är inte gammal, men jag är ganska mogen och jag vet att det är ett bra beslut att ge mitt knä lite extra tid att bli redo inför vad som förhoppningsvis är fantastiska 18 månader med klubblaget och landslaget. Med landslaget ska vi försöka att ta oss till nästa turnering och det tar fart i september.

– Jag har sedan länge varit medveten om att det skulle vara mycket press på mig. Förhoppningsvis vill alla att jag ska komma tillbaka så snabbt som möjligt. För mig handlar det om att komma tillbaka i så bra form som möjligt, tiden är inte det viktigaste. 

– Självklart vill jag komma tillbaka snabbt, jag vill hjälpa mina lagkamrater, mitt land, min klubb, men jag känner att det är rätt beslut att vara tålmodig och jobba hårt för att jag ska bli redo för spel igen.

En så pass lång skadefrånvaro som Van Dijk upplevt tär på psyket, men han känner att han fått ett enormt stöd från sin familj, lagkamraterna och supportrarna.

– Man går igenom många olika känslor. I början mår man ganska dåligt, men min fru och mina barn betydde så enormt mycket för mig, det gör de alltid, men i början av det här, när man känner sig nere, man kan inte sova, man känner ständig smärta, då var det extra viktigt.

– Det har varit tufft, men min fru, mina barn, mina lagkamrater, managern och fysioterapeuterna har varit till stor hjälp. Jag har även fått stöttande meddelanden från världen över. Det har hjälpt mig igenom rehabiliteringen så här långt. Just nu mår jag bra, men det har självklart varit tufft.

Liverpool har haft rejält otur med skador denna säsong, Joe Gomez och Joel Matip drog även de på sig allvarliga skador, vilket har inneburit svårigheter på planen för laget. De skadade spelarna har dock hjälpt varandra genom de många och långa dagarna på gymmet.

– Tyvärr har vi haft många skador som skapat problem för klubben, för vår säsong. Men förhoppningsvis kan det vara slut på skadeproblemen under en lång tid framöver, säger Van Dijk.

– De har hjälpt mig, absolut. Vi hjälper varandra. Vi spenderar mycket tid i gymmet tillsammans och kan ge varandra energi. Vi försöker att motivera varandra att fortsätta jobba hårt. Vi alla är i slutfasen av rehabiliteringen, vi ser ljuset i tunneln. Vi löper utomhus nu och gör märkbara framsteg. Förhoppningsvis kan vi alla vara tillbaka under försäsongen och jobba hårt inför den kommande säsongen.

Under sin rehabilitering har Van Dijk självklart fått mycket hjälp av klubbens medicinska team.

– Det är bra att ha bra folk runtomkring en. Jag har också fått hjälp av en personlig fysioterapeut som hjälpt mig att hantera kroppen på rätt sätt. Det känns bra att allt fortskrider enligt plan, jag har inte haft några bakslag ännu och förhoppningsvis fortsätter det så. 

– Jag ska fortsätta att jobba hårt för att bli starkare för varje dag som går.

Van Dijk har då och då kommit med uppdateringar kring sin fysiska status på sociala medier. Varje inlägg har mötts av mängder av supportrar som uttrycker sitt stöd och längtan efter mittbacken.

– Det har varit väldigt positivt. Jag kan tänka mig att det är ganska spännande att se hur det går för mig, men jag kan inte visa det dag för dag. Jag kan försäkra er om att jag är på rätt väg, jag känner mig stark just nu, jag gör rätt saker och jag längtar så mycket efter att få börja träna med laget igen.

– Jag ligger i fas för att genomföra försäsongen tillsammans med grabbarna, det är mitt mål. Man vet dock aldrig vad som kan hända inom fotbollen, men jag har en positiv känsla.

När säsongen tar slut för Liverpool kommer det hårda arbetet att fortsätta för Van Dijk.

– Ja, när säsongen slutar så slutar den inte riktigt för mig. Jag kommer att träna varje dag fram till försäsongen. Självklart kommer jag att ha några vilodagar, men jag vill vara redo när det gäller och ska göra allt för att vara det. En sak kan jag lova: jag kommer att fortsätta att jobba hårt oavsett vad som händer. 

– Jag är besviken över att missa EM, men det är rätt beslut både för nutid och framtid.

För mittbacken är det förhoppningsvis 18 härliga månader som väntar både med klubblaget i den kommande säsongen men även med landslaget som ska försöka kvala in till VM 2022.

– Vi alla vet hur den här säsongen har gått, vi är inte alls nöjda. Det har varit frustrerande för oss alla, för alla Liverpoolsupportrar. Med allt som har hänt under det senaste året så har det varit tufft för mig personligen, men jag ser fram emot nästa säsong. 

– Jag ser fram emot att spela fotboll inför supportrar igen och att med Nederländerna försöka att nå nästa stora turnering. Förhoppningsvis kan jag leda mitt lag då, men vi är inte där än. Det kommer att bli utmanande, men förhoppningsvis härliga, 18 månader i både klubb- och landslag.

Intervjun avslutas med att Van Dijk ombes ge ett meddelande till alla supportrar som längtar efter att få se honom i spel igen.

– Jag vill säga att det går bra för mig. Jag mår bra både fysiskt och psykiskt. Jag skrev också på Twitter häromdagen, jag längtar verkligen efter att få se supportrarna på arenorna igen. 

– När jag tänker på nästa säsong, med supportrar, att jag kan spela igen, förhoppningsvis framgångar för både klubb- och landslag, då blir jag väldigt taggad. 

– Jag gillar utmaningar och den här skadan har verkligen varit en enorm utmaning. Jag ska försöka att njuta av allt som väntar när jag är tillbaka. Jag längtar verkligen efter att få träffa supportrarna igen. Jag längtar efter att få spela igen och göra dem stolta. Det är vad jag ser fram emot, avslutar han.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer