Alla i Topp 4 får CL-plats efter Gunners förlust

Bild till nyheten Alla i Topp 4 får CL-plats efter Gunners förlust
Det rådde stora diskussioner på sociala medier under gårdagen gällande huruvida lagen i "Topp 4" skulle få sina CL-platser eller ej beroende på utfallen i de europeiska turneringarna. Efter Arsenals uttåg mot Villareal kan vi dock konstatera att alla lag i Topp 4 nu är garanterade CL-platser.

Efter att Chelsea och Manchester City kvalificerat sig för CL-final och det såg ut att även finnas en chans att bli hel-engelskt även i EL-finalen började fans oroa sig över att en fjärdeplats i ligaspelet inte ens skulle räcka till en CL-biljett nästa säsong. Alla sådana scenario är dock bortblåsta nu efter att Arsenal slagits ut mot Villareal. 

Lag 1-4 i Premier League kommer att få CL-platser till nästa säsong oavsett vilka lag som till slut blir mästare i de europeiska cuperna och oavsett hur dessa lag (framförallt Chelsea) placerar sig i Premier League. 

Det enda scenariot som innebär att England får fem lag - som är UEFA:s nya maxgräns - i Champions League nästa år är att Chelsea nu vinner årets CL-final mot Manchester City men INTE kommer Topp 4 i Premier League. Detta är från "Lex 2005" där Liverpool gjorde samma sak. Då ändrade man regeln så att även den regerande mästaren fick sin plats.

Efter detta unika fall, där Everton kom fyra men fick behålla sin plats också, satte man sedan upp en landsspärr på fyra lag som innebar att just lag fyra i tabellen riskerade att missa kommande CL-turnering på grund av denna typ av scenario men sedan några år tillbaka är den nya landsgränsen fem lag. Därför var det enda scenariot som skulle innebär att fyran i Premier League INTE fick en CL-biljett till nästa år att Chelsea och Arsenal vann de europeiska cuperna samtidigt som de slutade utanför Topp 4. Då hade det blivit Chelsea, Arsenal sam lag 1-3 som representerat England nästa år. 

Det är dock viktigt att förtydliga att fem lag endast är en "bonuslösning" som appliceras till en turneringsvinnare och inget som kan användas för att ta in en "Lucky loser" via ligaspelet. 

Oavsett vilka som nu vinner turneringarna kommer det alltså aldrig att ges en plats "nedåt" i Premier League-tabellen. 

Det finns således inget scenario där det "räcker" för Liverpool (eller någon annan) att komma femma i ligan och sedan hålla tummarna för något specifik lag i finalerna. 

Däremot skulle en plats i Topp 4 nu alltså garantera CL-spel nästa säsong. 


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer