Speciell dag för The Kop

Bild till nyheten Speciell dag för The Kop
Det är idag 27 år sedan den sista matchen med ståplatser på The Kop spelades.

30 april är ett speciellt datum för Liverpool FC, det var nämligen just denna dag 1994 som The Kop agerade ståplatsläktare för sista gången. 

Matchen som spelades var mot Norwich och slutade i en förlust med 1-0, men den förlusten kom i skymundan, där och då var det en enda stor supporterfest på Anfield då de röda samlades för att minnas otaliga fantastiska ögonblick de upplevt på "the standing Kop".

18 000 människor stod på The Kop för att en sista gång leverera en stämning som bara kan uppnås på just ståplatsläktare. Även idag är Anfield vida känt för den otroliga atmosfären, men det var inte för inte som the Kop med ståplatser verkligen ansågs vara klubbens tolfte spelare.

Det var huvudsakligen Hillsborough-katastrofen 1989 som låg till grund för att The standing Kop 1994 fick lämna plats för de sittplatser som finns där idag.

Matchen mot Norwich kom som sagt i skymundan, det hela var en avskedsföreställning för den anrika läktaren i det utformandet den var i då.

– Jag tror att det nog var därför som vi förlorade matchen - på grund av firandet, har Ronnie Whelan tidigare sagt till Liverpoolfc.com om den speciella dagen.

– Det var ingen match där vi kunde vinna något stort och vi alla visste att The Kop skulle rivas ned för at göra plats för sittplatserna.

– Alla hade så många glada minnen av The Kop. Det var alltid där sångerna började. Alla sjöng och var glada.

– Det finns många minnen, men jag minns särskilt första gången jag sprang ut framför The Kop när jag debuterade mot Stoke. Folk hade sagt "vänta bara tills du möts av väggen av ljud från The Kop".

– Jag tänkte inte mer på det egentligen och trodde bara att det skulle vara en härlig känsla. Men man är inte förberedd på vad som händer när man springer ut genom tunneln för första gången.

– Ljudnivån ger dig extra energi och man känner att man kan ta de där extra löpmeterna som krävs.

– Första gången man har dem sjunga dit namn, det är speciellt. De sjöng mitt namn inför den matchen och jag tänkte "wow, jag har veklingen uppnått något stort". Sedan gjorde jag mål i min debut, vilket var en fantastisk upplevelse.

– Inför matchen (mot Norwich 1994) hade de en parad med spelare så som Kenny som återvänt och jag tycker att det visade vad The Kop betydde för Liverpool Football Club. 

"You'll Never Walk Alone" spelades och till och med Norwich-supportrarna sjöng med.

The standing Kop kan komma att återuppstå i framtiden med tanke på att safe standing är något som diskuteras allt mer frekvent i England, men frågan är särskilt känslig för Liverpool med tanke på Hillsborough-katastrofen. 


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer