– Omöjligt att förutspå för tidigt

Bild till nyheten – Omöjligt att förutspå för tidigt
Akademichef Alex Inglethorpe menar att det dröjer till 17-18-årsåldern innan tränarna inom akademin kan se på en spelare att den kommer att lyckas på högsta nivån. Han lyfter dock from Michael Owen som ett undantag.

För de som arbetar inom Liverpools akademi är målsättningen att utveckla spelare som når A-laget. Klubben har verksamhet för spelare som är blott sex år gamla, men utvecklingsprocessen för en fotbollsspelare är så pass komplex att det inte går att förutspå en framgångsrik karriär redan vid så ung ålder, det menar Alex Inglethorpe som är chef i klubbens akademi.

– Absolut inte, det är omöjligt att säga så tidigt och någon som tror att de kan avgöra om en sexåring kommer att lyckas eller inte har fel, säger han till The Athletic.

– Det man kan ha vid den åldern är rörelsen, atletisk förmåga och en kärlek för sporten. Det stora ansvaret när man jobbar med yngre barn är att inte få dem att lämna idrottsvärlden. Man måste skapa en rolig miljö där spelarna får uttrycka sig själva. De måste känna att de njuter av att spela.

– På U9-nivå kan man få en lite bättre bild av om de har kvaliteten nog att stanna i akademisystemet med rätt coachning. Men att säga att man kan se om det är en Premier League-spelare eller ej vid sex års ålder är fel. Det är för mycket som kan hända fram till att de fyller 17 eller 18 år.

– Jag diskuterade detta med Steve Heighway och Nick Marshall, vilka spelare de tränat och när de tidigast visste till 100 procent att någon skulle lyckas. Snittet var 16, 17, 18 år. Det tidigaste var 14 och det var Michael Owen. Det låter rimligt med tanke på att han spelade VM som 18-åring.

– Man kan endast veta när spelarna kommer upp till de lite äldre ungdomslagen. Innan dess kan man bara se potential, det går inte att vara säker. Det fina är att barnen och föräldrarna kan se att det finns en väg framåt här. Det är anledningen till att den här klubben är en så bra plats att jobba på, de unga spelarna känner en hoppfullhet. 

Att utveckla inhemska talanger kommer visa sig vara viktigare än någonsin efter regelförändringarna till följd av Brexit som förbjuder Premier League-klubbarna att värva spelare under 18 år från utlandet. 

– Det kommer att innebära en förändring, men vi har förberett oss för detta under ett bra tag, säger Inglethorpe.

– Klubbarna kommer att påverkas olika mycket. Vi kommer inte att förändra vår approach. För oss har det alltid funnits en vilja att få fram egna talanger. Vår värvningsstrategi har inte varit fokuserad på att hitta underbarnen från andra europeiska länder.

– Vi har under åren arbetat för att skapa en så bra grund som möjligt i akademin, särskilt när det gäller de yngre åldersgrupperna. Vi har strävat efter att akademin ska vara full av spelare med stor potential. 


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer