Inglethorpe om akademisäsongen 20/21

Bild till nyheten Inglethorpe om akademisäsongen 20/21
Akademichefen Alex Inglethorpe ger sin syn på hur den pågående säsongen sett ut för ungdomslagen.

Liverpools akademi har på slutet producerat flertalet seniorspelare. Trent Alexander-Arnold har på bara några år gått från att spela akademifotboll till att vara en av världens bästa högerbackar medan både Curtis Jones och Neco Williams integrerades i Jürgen Klopps trupp förra säsongen och denna säsong har Jones tagit stora kliv i sin utveckling.

För akademin väntar en stor händelse på fredag då U18-laget tar sig an Arsenal på Anfield i kvartsfinalen av FA Youth Cup.

I en intervju med Liverpoolfc.com berättar akademichef Alex Inglethorpe om säsongen som gått, framtidsplaner och samarbetet med A-laget.

– Det har varit ett annorlunda år, det gäller nog för alla, även oss på akademin. En av de största bedrifterna är att vi lyckats bedriva någorlunda normal verksamhet. Alla inblandade har tvingats anpassa sig, även spelarna. Det har varit tufft, men när jag reflekterar över säsongen är jag stolt över sammanhållningen denna klubb har uppvisat, säger Inglethorpe.

Han tycker sig se framsteg för varje år som går när det gäller spelarnas utveckling.

– Det blir bättre för varje säsong. Det råder inga tvivel om att den tekniska nivån blir bättre, den fysiska nivån likaså. Då pratar jag om samtliga åldersgrupper från åtta års ålder till U23. Det finns många spelare i varje åldersgrupp som gör mig exalterad för framtiden.

I höstas flyttade seniorlaget från Melwood till den nybyggda anläggningen AXA Training Centre i Kirkby. En av anledningarna till flytten var att skapa ett bättre samarbete mellan senior- och akademiverksamheten.

– Det är synd att vi inte kunnat nyttja anläggningen på det sätt som det var tänkt ursprungligen, av uppenbara anledningar. U23-delen av byggnaden, som vi varit i ett tag nu, är otrolig, jag älskar det! Jag älskar hur staben och spelarna är så nära varandra nu. 

– Jag älskar det faktum att seniorlaget bara är en dörr bort. Förhoppningsvis kan vi utnyttja det till fullo inom en snar framtid.

– Det är en fantastisk anläggning, men vad som också är fantastiskt är hela grejen med att man aldrig riktigt vet vem som dyker upp runt träningsplanen. Det skapar en särskild stämning. Jag tror att spelarna hade tränat på samma sätt oavsett, men det råder inga tvivel om att alla är medvetna om det dyker upp någon på balkongen. Det kommer att vara bra för oss.

Curtis Jones har fått mycket speltid under säsongen, Neco Williams har även han fått en del chanser och unge mittbacken Rhys Williams blev inkastad i hetluften till följd av mittbackskrisen. Leighton Clarkson och Billy Koumetio fick speltid i Champions League-matchen borta mot Midtjylland.

– Det är det som är det vackra med fotboll. Man vet aldrig vad som kan hända. Denna säsong har varit unik när det gäller chanser för akademispelarna. Oavsett hur de presterat så är jag säker på att de har lärt sig mycket och att de växer av sådana möjligheter, säger Inglethorpe.

– Alla har olika situationer, olika resor. Ta en som Nat (Phillips), som släpptes av Bolton och vi tog in honom på provspel. Vi tog honom med till Tyskland och det rådde helt klart delade meningar om honom. Man ser att flera spelare måste ta sig igenom motgångar för att nå dit de är idag. 

– Rhys Williams fanns inte med i planerna för att vara A-lagsspelare denna säsong, han var utlånad till Kidderminster vid den här tiden förra året. Curtis Jones har fått spela en hel del matcher och Trent Alexander-Arnold spelar hela tiden. 

– Nu måste vi i akademin fortsätta att jobba hårt. Vi har ett otroligt utgångsläge med den manager och tränarstab som är på plats, de är beredda att ge unga spelare chansen. Det innebär inte nödvändigtvis att spelarna har en raksträcka in i A-laget, men det innebär att de har en chans att få visa vad de går för. För oss handlar det om att hela tiden utvecklas och bli bättre på det vi gör, det gäller både spelare och ledare.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer