Formdippen - 3 ligamål på 23 matcher

Bild till nyheten Formdippen - 3 ligamål på 23 matcher
Sadio Manés svaga målform har gått lite under radarn i diskussionerna om Liverpools tunga säsong, men faktum är att anfallaren endast hittat nätet vid tre tillfällen i Premier League sedan oktober.

Sadio Mané hade en kväll att glömma i Madrid tidigare i veckan då Liverpool besegrades av Real Madrid med 3-1. På 90 minuter hade senegalesen inte ett enda skott på mål och var märkbart irriterad på domare Felix Brych efter ett par domslut som gick honom emot.

Att Mané har tunga matcher är denna säsong inte någonting ovanligt. Liverpool har haft stora problem sedan i julas och mycket av förklaringarna till detta har handlat om skadorna i försvaret och därmed har Manés svaga målform gått något under radarn.

Faktum är att anfallaren endast gjort tre mål på 23 ligamatcher och är uppe på totalt sju ligamål säsongen 2020/21. Det har gått åtta matcher i Premier League sedan han senast hittade nätet. Detta är iögonfallande statistik för en spelare som varit en stark bidragande faktor till Liverpools framgångar senaste åren.

Sedan övergången från Southampton har Manés utveckling varit konstant och så sent som säsongen 2018/19 vann han skytteligan tillsammans med Mohamed Salah och Pierre-Emerick Aubameyang, detta utan några straffmål till sitt namn.

Under den ligavinnande säsongen ifjol smällde han in 18 mål, jämfört med de sju han står noterad för så här långt denna säsong. När Liverpoolmaskinen hackat är det Mohamed Salah, med sina 27 mål i alla turneringar varav 18 i Premier League, som klivit fram som lagets självklara centralfigur.

Det är dock inte så att Mané har slutat ta sig till målchanser. Denna säsong är hans expected goals (xG) 0.43 mål per 90 minuter - högst av alla yttrar i Premier League. Det är en siffra som visar att han tar sig till chanser som är tillräckligt bra för nästan ett mål varannan match och där är det ingen skillnad jämfört med förra säsongen.

Problemet har varit att han inte sätter dit de chanser han får. Under de två senaste säsongerna har han presterat bättre än xG medan han denna säsong är långt ifrån att prestera enligt xG med 0.28 mål per 90 minuter jämfört med xG som är 0.43.

2018/19 gjorde Mané ett mål var 140:e minut i Premier League och var 153:e säsongen 2019/20. Denna säsong har han ett snitt på ett mål var 323:e minut. Lagkamraten Diogo Jota har gjort fler mål trots att han spelat 1530 färre minuter i ligan.

Enligt The Athletic har folk inom klubben sagt att Manés självförtroende fått sig en rejäl törn, inte minst på grund av de domslut som inte gått anfallarens väg denna säsong. Vid ett flertalet tillfällen har Mané känt att han inte får någonting med sig från domarna och utifrån har han kritiserats som filmare och en spelare som lägger sig för lätt.

– Du hittar inte en mer osjälvisk och ärlig spelare än Sadio, citeras en högt uppsatt person inom klubben.

– Allt han gör, det gör han för laget. Det är bara tufft för vem som helst att acceptera att man blir kritiserad för att man står upp när man blir foulad och sedan kritiserad för att falla när det är en tydlig kontakt.

Den bristande målproduktionen från Manés sida och det sviktande självförtroendet är något som Jürgen Klopp kommer att behöva få rätsida på om Liverpool ska nå upp till den absoluta toppen igen.

Källa: The Athletic