Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

måndag 15 aug 21:00

"Ovärdigt en klubb som Liverpool"

Bild till nyheten

Mycket har hänt sedan dess, men Brendan Rodgers laguttagning till bortamatchen mot Real Madrid 2014 är en av de mest uppseendeväckande av sitt slag. Den har kallats ovärdig, ett brott mot klubbens historia och var för Steven Gerrard en katalysator för tankegångarna om att lämna Liverpool.

Sedan det stod klart att Liverpool och Real Madrid ska drabba samman i kvartsfinalen i Champions League har mycket sagts och skrivits om finalen i Kiev 2018 där Sergio Ramos slet sönder Mohamed Salahs axel, knockade Loris Karius och höjde pokalen i skyn. 

Ett annat möte lagen emellan som det i efterhand talats mycket om är matchen på Santiago Bernabeu i gruppspelet 2014/15. The Athletic minns tillbaka till matchen och det omtalade beslutet att bänka bland andra Steven Gerrard och Raheem Sterling.

Liverpool hade haft en tung start på ligasäsongen och efter en knapp seger mot Ludogorets samt förluster mot Basel och Real Madrid i gruppspelet i Champions League gick de en kamp mellan de två förstnämnda lagen om att säkra andraplatsen i gruppen.

Innan de avgörande matcherna mot Basel och Ludogorets skulle spelas väntade en bortamatch mot den spanska giganten som hade vunnit med 3-0 i matchen på Anfield.

Brendan Rodgers laguttagning till matchen på Santiago Bernabeu väckte starka reaktioner. Liverpool, som var tillbaka i Champions League för första gången sedan 2008/09, ställde upp en elva som liknade en Ligacupelva. 

Rodgers gjorde sju ändringar jämfört med ligamatchen mot Newcastle och spelare som Glen Johnson, Dejan Lovren, Steven Gerrard, Jordan Henderson, Philippe Coutinho, Raheem Sterling och Mario Balotelli förpassades till bänken till förmån för Javier Manquillo, Kolo Toure, Lucas Leiva, Emre Can, Adam Lallana, Lazar Markovic och Fabio Borini.

Elvan som Rodgers ställde på benen såg ut så här:

Mignolet, Manquillo, Skrtel, Toure, Moreno, Lucas, Allen, Can, Lallana, Markovic, Borini. 

AS, den spanska tidningen som följer Real Madrid nära, kallade uttagningen för "ett brott mott klubbens historia", medan Gary Lineker skrev att det var "ovärdigt en klubb av Liverpools status."

Rodgers fick självklart frågor om sin elva men menade själv att det inte var några konstigheter. Prioriteten låg på Chelsea i ligan, en match som skulle spelas bara dagar efter matchen mot Real Madrid. 

– Jag ser det inte som en chansning. Den här veckan, och matcher som denna mot Real Madrid, ser jag som en bra möjlighet för truppen. Man låter dem spela, man ger dem förtroende. När det gäller Steven så om han ska spela på lördag (mot Chelsea) så måste jag se till vad som är prioriteten för honom och för oss. Om han spelade mot Newcastle och inte här, så kan man säga att det är så vi prioriterar det, sa Rodgers då.

– Han och jag har pratat om det. Tre stora matcher: Newcastle, Madrid och sedan Chelsea. Jag måste se till alla spelare och faktum är att vi har värvat in många spelare. Sedan har vi ett ansvar. Det råder inga tvivel om att vår prioritet är Premier League och Champions League, alltid i den ordningen.

– Jag är inte pragmatisk. Det är anledningen till att man har en trupp. Vi har spenderat stora pengar på spelare och vi ska ge dem chansen att prestera. Om det efter dessa matcher visar sig att de inte presterat så kan de aldrig säga att de inte fick chansen. För mig, oavsett om det är mot Real Madrid, Newcastle eller Chelsea, så är mitt jobb som manager att ge dem chansen att prestera.

– Vi har tre viktiga matcher inom loppet av en vecka och jag måste tänka på det inför förberedelserna inför helgen. Vi har ett lag som kan komma hit och vinna, vilket är precis vad vi vill göra.

The Athletic beskriver diskussionerna på pressläktaren efter laget hade släppts som hetsiga. Hade Rodgers tappat förståndet? 

Vad som många trodde skulle bli en fullständig överkörning från "Los Blancos" sida blev tillslut bara en seger med 1-0, men för Liverpools del handlade efterspelet om mer än en uddamålsförlust. Många ser uttagningen som början på slutet för Rodgers som ett knappt år senare fick lämna plats åt Jürgen Klopp.

Det var också början på slutet för Steven Gerrards tid i klubben. Han skrev själv så här om händelsen i sin självbiografi:

"Det var kvällen, sittandes på avbytarbänken på Bernabeu, då min besvikelse var så djup att jag nästan fattade beslutet där och då om att någonting behövde förändras."

"Om Brendans hanterande av mitt matchande skulle innebära att jag missar matcher mot Real, då kändes det som att jag nått slutet. Hur skulle jag kunna fortsätta spela för Liverpool ett år till om det var dessa tomma kvällar jag hade framför mig? Min karriär hade aldrig varit sig lik igen."

Bannerbild