Detta är Konates styrkor

Bild till nyheten Detta är Konates styrkor
Liverpool uppges vara nära att säkra sig Ibrahima Konates tjänster. 21-åringen har imponerat på flera områden så som snabbhet och duellspel i luften sedan han kom till RB Leipzig, men skadeproblemen är ett eventuellt problemområde.

Den trovärdige The Athletic-journalisten David Ornstein hävdar att Liverpool är mycket nära att slutföra ett köp av Ibrahima Konate från RB Leipzig.

Tom Worville, som även han skriver för The Athletic, har kikat närmare på vilka styrkor - och svagheter - som 21-årige mittbacken besitter. 

En av de mest noterbara styrkorna hos Konate är hans längd, 192 cm, i kombination med en snabbhet som få mittbackar kan mäta sig med. En scout inom en europeisk storklubb menar att siffrorna visar att han är en av de tre snabbaste mittbackarna i de fem största ligorna under de senaste två säsongerna. Snabbheten är en egenskap som gör honom attraktiv för Liverpool med tanke på deras spelstil med en högt stående backlinje.

Konate är högerfotad och har spelat allra mest som den högra mittbacken i ett mittbackspar men även centralt i en trebackslinje, och till höger av de tre mittbackarna, i en trebackslinje. 

Mittbacken är blott 21 år fyllda men har hunnit samla på sig erfarenhet från både Champions League och Bundesliga. I Champions League är det endast tre spelare som är 21 år eller yngre - Matthijs de Ligt (Juventus), Dan-Axel Zagadaou (Borussia Dortmund) och Perr Schuurs (Ajax) - som har spelat fler minuter än Konates 588 sedan säsongen 2018/19.

Det är inte helt lätt att i dagsläget bedöma hur Konate står sig i jämförelse med den europeiska toppen med tanke på att han inte spelat så mycket under de senaste 18 månaderna. Det var säsongen 2018/19 som han imponerade mest när han spelade 34 matcher i ligan för ett RB Leipzig som endast släppte in 29 mål totalt och därmed var bästa defensiva lag i Bundesliga.

Konate fick säsongen 2019/20 förstörd i stora delar till följd av en söndersliten muskel i högerbenet i en Champions League-match mot Lyon. Skadan höll honom borta ända till sommaren när fotbollen drog igång igen efter nedstängningen som var en konsekvens av coronapandemin. 

Denna säsong fick mittbacken sparsamt med speltid under hösten innan en ankelskada innan jul höll honom borta i två månader.

Worville skriver att Liverpool troligtvis känner att de såg tillräckligt av spelaren 2018/19 för att landa i slutsatsen att det är en spelare värd att satsa på. 

När Konate väl spelar har han visat upp förträffliga kvaliteter inom områden som att driva bollen framåt från backlinjen, duellspel i luften och som tidigare nämnt kapaciteten att jaga ikapp motståndare med sin snabbhet. Med bollen vid fötterna söker mittbacken ofta en väg förbi första pressen för att på så sätt så den första motståndarlinjen, när det gäller att slå sin spelare i en mot en-situationer är han väldigt framstående med bättre statistik än någon av Liverpools nuvarande mittbackar.

När det gäller passningsspelet finns dock utrymme för förbättring. Enligt statistik som The Athletic presenterar är han mer benägen att söka korta passningar än de längre alternativen som Liverpools mittbackar, allra oftast Virgil van Dijk, gör med stor framgång. 

I duellspelet i luften är fransmannen väldigt stark, faktiskt i paritet med den statistik som Van Dijk och Matip har just i den delen av spelet. Han har dock inte hotat alls på offensiva fasta situationer och har lite större problem med dueller efter defensiva fasta situationer jämfört med dueller i öppet spel. 

Enligt den statistik som Worville granskat är den mittback som är mest lik Konate i sin spelstil Ozan Kabak, turken som befinner sig på lån i Liverpool för tillfället och som kan köpas loss för £18M från Schalke i sommar. De har liknande egenskaper men där Konate sticker ut jämfört med Kabak är snabbheten. 

Konates utköpsklausul är på cirka £34M och Liverpool väntas behöva betala hela summan för att lösa övergången då RB Leipzig inte känner sig pressade att sälja.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer