– Speciellt att se deras utveckling

Bild till nyheten – Speciellt att se deras utveckling
U18-tränare Marc Bridge-Wilkinson berättar om jobbet som talangutvecklare i Liverpool och den härliga känslan att se spelarnas framsteg.

Som spelare representerade Marc Bridge-Wilkinson Derby County, Port Vale, Stockport County, Bradford City, Carlisle United och Darlington. Under spelarkarriären hade engelsmannen en tydlig målbild om att en dag bli tränare. 

I kombination med fotbollsspelandet pluggade Bridge-Wilkinson idrotts- och tränarvetenskap på universitetet och såg även till att genomföra UEFA:s olika tränarutbildningar. 2012, när han lagt skorna på hyllan, fick han sitt första tränaruppdrag - en roll inom Huddersfields Towns akademi. 

Efter tre år i klubben kom så ett erbjudande från Merseyside. 

– Jag fick ett samtal från Nick Marshall, som jobbar inom akademin och han sa helt enkelt att det fanns en ledig roll och frågade om jag var intresserad, säger han till Liverpoolfc.com.

– När man får ett sådant samtal så är svaret ganska enkelt : "Det är Liverpool, självklart är jag intresserad!"

– Därefter träffade jag Alex Inglethorpe (akademichef) och sedan erbjöds jag rollen. Det gick ganska snabbt allting men jag är väldigt tacksam över att ha fått chansen.

Första uppdraget i Liverpool var att träna klubbens U14, därifrån tog han kliv uppåt i akademin till den U18-roll han har idag.

– Det har gått väldigt bra, jag är så tacksam för alla chanser jag fått. Jag var nöjd i U14 och hade inga direkta tankar på att kliva uppåt, men det blev U15 och därefter U16. När möjligheten dyker upp känns det bra att ta steg i sin utveckling.

Bridge-Wilkinson menar att hans fotbollsfilosofi passar bra in i akademin.

– Man kan säga att Alex och de som bestämmer i klubben har utformat en filosofi för utveckling inom akademin, vilket är briljant. Jag tror att det var en av anledningarna till att jag värvades hit, att jag har liknande idéer som finns i klubben.

– Jag tror att majoriteten av alla tränare här på akademin har liknande synsätt på utveckling och fotbollen i stort och vad som krävs för att utveckla spelare till, förhoppningsvis, Champions League-spelare.

– Även om vi har en bred filosofi som gäller för alla så bidrar varje individ med någonting särskilt. Filosofin är gemensam men det finns utrymme för tränarna att implementera lite olika tankar när det gäller vissa detaljer. 

42-åringen berättar om arbetet som pågår dagligen på akademin.

– Målet är kort och gott att försöka hjälpa spelarna att utvecklas, att se till att alla spelare pushas och utmanas. Vi ska ge dem alla möjligheter att bli bättre. Det gäller både på planen i form av tekniska övningar, taktiska övningar, men även utanför planen där vi vill skapa en standard där grabbarna förstår vilket ansvar det innebär att bära detta klubbemblem. Både vi ledare och spelarna är i en privilegierad situation som får möjligheten att bära klubbens emblem, vi måste se till att vi ger allt för att få fortsätta göra det.

– Det är ett stort ansvar, en del av deras utveckling handlar om att de måste första vilket ansvar som ligger hos dem och att de förstår att de måste göra allt för att fortsätta att utvecklas.

Inom akademin ligger det huvudsakliga fokuset på utveckling snarare än omedelbara resultat i matchsituationer.

– På planen söker man efter bra prestationer. Vi eftersträvar prestation och inställning av högsta klass. Det är härligt att se när grabbarna verkligen har tagit till sig den informationen man har gett dem, säger Bridge-Wilkinson.

– Det kanske inte är någonting man sagt just den dagen, man kanske har jobbat med det under en längre tid, men när man ser en faktiskt förändring i tankesättet hos en spelare och ser att de förändrar någonting i deras spel, när de visar att de kan ta in information och omsätta det i spelet, det visar på en egenskap som är viktig: att kunna lyssna och visa ute på planen att man förstått.

– Det är ganska speciellt att se sådana situationer, när grabbarna visar att de vill lära sig, då vet man att de också kommer att utvecklas. Som talangutvecklare inom en akademi så är det väldigt speciellt att se.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer