Ligaguld till LFC-kopian

Bild till nyheten Ligaguld till LFC-kopian
För första gången på 106 år kan Liverpool Fútbol Club titulera sig champions i Uruguay.

Det var ett gäng studenter på New Paris Capuchin Fathers College som bildade Liverpool Fútbol Club i februari 1915, alltså 23 år efter originalet.

Enligt uppgift valde man namnet efter att ha kollat en karta över England under en geografilektion – och det faktum att Liverpool på den tiden var en av världens största hamnar och att många brittiska fartyg som seglade in i huvudstaden Montevideo var döpta till just "Liverpool".

Där upphör också jämförelserna. Liverpool Fútbol Clubs klubbfärger är nämligen blå/svarta.

Hur som haver så har klubbkopian ändå lyckats med med den fantastiska bedriften att vinna ligamästerskapet i Uruguay för första gången på 106 år. Det skedde i söndags när man bortaslog Nacional med hela 4-0 och säkrade bucklan med två omgångar kvar.

Annars har Penarol och just Nacional dominerat den uruguayanska ligan i evinnerliga tider, med 50 respektive 47 ligatitlar på kontot.

Luis Suarez representerade för övrigt Nacional säsongen 2005/06 innan han valde att prova lyckan i Europa. Suarez gjorde för övrigt sitt 500:e karriärmål under söndagen. 12 av dem kom för Nacional, 82 för Liverpool.

Även mittbacken Sebastian Coates hämtades in från Nacional under Kenny Dalglish och Damien Comollis ledning sommaren 2012.

Liverpool FC spelar sina hemmamatcher på Estadio Belvedere som tar in 8500 åskådare när det är tillåtet med publik. Alltså är man långt ifrån att vara en av de största klubbarna i det annars så fotbollstokiga Uruguay med sina VM-guld från 1930 och 1950.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer