Klubbens 11 rekordvärvningar

Bild till nyheten Klubbens 11 rekordvärvningar
Transfersummorna blir större och större och transferrekord slås till höger och vänster inom fotbollsvärlden. Här är Liverpools 11 senaste rekordvärvningar.

Idag är fotbollsvärlden en miljardindustri med enormt stora summor som bland annat spenderas på spelarköp. Det har dock inte alltid på det viset. 

Liverpool FC:s första spelarvärvning ägde rum 1895 när William Dunlop köptes för £35 från Paisley Abercorn. Summorna för spelarköp höjdes sakta men säkert och 1977 landade Liverpool en speciell värvning för nästan en halv miljon pund. 

Thisisanfield.com har sammanställt Liverpools 11 senaste rekordvärvningar:

Kenny Dalglish - £440 000

Köpt från: Celtic (1977)

Kenny Dalglish var hett eftertraktad av Bob Paisley som personligen åkte upp till Glasgow för att slutföra affären genom att addera tio procent extra på övergångssumman. 

Övergången skulle visa sig vara en av de mest lyckade i klubbens historia då Dalglish bidragit till 23 titlar som spelare och ledare.

Mark Lawrenson - £900 000

Köpt från: Brighton (1981)

Här närmade sig övergångssumman en miljon pund. Lawrenson var 24 år gammal vid tidpunkten och blev den dyraste försvarsspelaren i Storbritannien.

Peter Beardsley - £1.9M

Köpt från: Newcastle (1987)

Beardsley blev den första spelare som Liverpool betalade mer än en miljon pund för. Han gjorde fyra säsonger på Anfield.

Dean Saunders - £2.9M

Köpt från: Derby (1991)

Klubben slog sitt transferrekord för att säkra Saunders tjänster, men spelaren hade stora problem att anpassa sig under Graeme Souness och gjorde därmed endast ett år på Merseyside.

Stan Collymore - £8.5M

Köpt från: Nottingham Forest (1995)

När Collymore blev Liverpoolspelare blev han det för en summa som var betydligt större än det tidigare klubbrekordet. Det var även ett brittiskt transferrekord. 

Totalt för Collymores del blev det 81 framträdanden och 35 mål.

Emile Heskey - £11M

Köpt från: Leicester (2000)

År 2000 klev Liverpool över £10M-gränsen för att knyta till sig Emile Heskey som tillsammans med Michael Owen bildade ett mycket bra anfallspar.

Djibril Cisse - £14.5M

Köpt från: Auxerre (2004)

Köpet av Cisse blev ett nytt transferrekord och Gerard Houlliers sista värvning som Liverpoolmanager. 

Fernando Torres - £20.2M

Köpt från: Atletico Madrid (2007)

Liverpool pungade ut mer än £20M för anfallaren som med sina prestationer gjorde det uppenbart att det var välinvesterade pengar. Han gjorde 142 matcher i den röda tröjan och 81 mål. När han såldes till Chelsea 2011 gjorde han det för en rekordstor summa på £50M.

Andy Carroll - £35M

Köpt från: Newcastle (2011)

På januarifönstrets sista dag 2011 slog Liverpool sitt transferrekord med stor marginal när de värvade den högreste anfallaren. Carroll blev också den dyraste engelska spelaren någonsin. 

Carrolls Liverpoolkarriär blev ingen succé och totalt gjorde han endast 58 framträdanden för klubben.

Mohamed Salah - £43.9M

Köpt från: AS Roma (2017)

Det var en stor summa vid tidpunkten då övergången genomfördes, men det skulle snabbt visa sig vara ett kap. Salah har presterat på absolut högsta nivå från första stund och har idag en självklar plats i klubbens historieböcker.

Virgil van Dijk - £75M

Köpt från: Southampton (2018)

Den nederländska mittbacken blev världens dyraste försvarsspelare när han kom till Liverpool, men investeringen har visat sig vara en mycket god sådan med tanke på vilket lyft laget fått sedan spelarens ankomst. 


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer