Ett år sedan Anfield var fullsatt

Bild till nyheten Ett år sedan Anfield var fullsatt
Idag är det ett år sedan Liverpool välkomnade Atletico Madrid för en match på Anfield som var bland de sista att spelas inför fullsatta läktare innan pandemin tog ett grepp om Europa.

11 mars 2020 spelade Liverpool returmötet med Atletico Madrid i Champions Leagues åttondelsfinal. Coronaviruset hade vid denna tid börjat sprida sig kraftigt i Europa och spanska huvudstaden Madrid var en av de värst drabbade platserna just där och då. Trots det så gavs det grönt ljus att spela matchen på Anfield inför fullsatta läktare.

Det var den sista matchen Liverpool spelade på flera månaders tid och den sista som de spelat med läktarna fyllda av supportrar.

Många var oroliga över det faktum att matchen skulle spelas med publik, särskilt med tanke på att en stor skara Atletico Madrid-supportrar skulle tillåtas resa till Liverpool från det hårt virusdrabbade Madrid. Försnacket inför matchen präglades av viruset. Jürgen Klopp uttryckte på presskonferensen dagen innan match sin irritation mot spanska journalister som rest till Liverpool för att sedan ställa frågor om viruset.

– Är du från Madrid? Du bor i Madrid? Okej, och är du orolig? 

– Det här är precis vad jag inte gillar, att du sitter här och frågar mig den här frågan men du flyger hit från Madrid. De har stängt skolor och universitet, och du är uppenbarligen orolig över situationen, men du tycker att det är värt att resa för fotbollen. Det här är vårt gemensamma problem, sa Klopp bland annat.

Här kan du se en del från presskonferensen:

Trots att WHO på matchdagen officiellt deklarerade att virussituationen är en faktiskt pandemi så gick matchen av stapeln med publik på plats. 

3000 Atletico Madrid-supportrar reste till Liverpool och det tros vara en av de bidragande faktorerna till att Liverpool varit hårt drabbade av coronaviruset. The Times skrev i maj förra året att 41 dödsfall kunde kopplas till matchen mellan Liverpool och Atletico Madrid.

Nu, 12 månader senare, har supportrarna ännu inte fått återvända till arenorna, bortsett från några enstaka matcher med ett fåtal tusen personer på plats.

– Ingen av oss kunde, när vi lämnade planen den kvällen, ha trott att våra liv fortfarande skulle vara så pass påverkade 12 månader senare, citeras Klopp av Liverpool Echo.

– Att det har gått ett helt år, och att det kommer gå ännu längre tid, innan vi kan uppelva en fullsatt arena igen. Ingen kunde trott det.

– Jag säger de inte för att få sympatier. Att fotbollslag kan spela på tomma arenor är fortfarande ett privilegium för oss jämfört med förlusterna och de tuffa tider som andra har tvingats uppelva sedan mars 2020. Men det är en påminnelse om hur snabbt saker kan förändras.

Det har pratats mycket om hur just Liverpool påverkats av spel inför tomma läktare med tanke på den energifyllda fotboll de spelat på Anfield med publiken i ryggen. Siffrorna talar sitt tydliga språk när det gäller skillnaden med och utan publik. 

På de 24 planerade hemmamatcherna sedan dess, varav en spelades på Puskas Arena igår, har Liverpool vunnit 13 stycken, kryssat tre och förlorat åtta varav en på straffar. 

På de 24 matcherna dessförinnan hade de en resultatrad på 22 segrar, ett kryss mot Napoli och sedan förlusten, som det ju faktiskt blev, i den ovan nämnda matchen mot Atletico Madrid. 

Jordan Henderson tog inför onsdagens match mot RB Leipzig tillfället i akt att uttrycka hur mycket han saknar att spela inför supportrarna på Anfield. 

"Det är nu ett år sedan vi kunde ha våra supportrar med oss på Anfield, bortsett från ett par matcher vid jul där vi hade en mindre publik. Oavsett hur länge vi spelar bakom stängda dörrar så kommer jag aldrig att vänja mig vid det. Jag vill aldrig vänja mig vid det."

"Anfield är en helt annan plats med supportrar. Planen, omklädningsrummen, läktarna och omgivningen är fortsatt desamma, men atmosfären kunde inte varit mer annorlunda."

"Folk tänker på sångerna, vrålen när vi gör mål, stämningen inför avspark: det råder inga tvivel om att sådant saknas, men det är lätt att bortse från andra saker så som det lyft som en publik kan ge oss när vi behöver det."

"Oavsett om det gäller vad vi hör, vad vi ser eller vad vi känner så känns Anfield inte som Anfield just nu och det kommer det inte att göra förrän arenan är fullsatt igen."

Det börjar dock skymta ett ljus i tunneln när det gäller publiksituationen i England. Regeringen har nyligen presenterat en plan för hur idrottsevenemang ska få anordnas med publik från och med 17 maj. Till en början kommer Premier League-klubbar som spelar på en arena med kapacitet på 40 000 eller mer få välkomna 10 000 åskådare efter det datumet. Premier League jobbar hårt för att få till spelschemat på sådant sätt att minst två omgångar kan spelas inför publik innan säsong är över.

Henderson längtar verkligen efter att få spela inför fansen igen.

"Spelarna och tränarna får rubrikerna, men allt som vi har uppnått i Liverpool under de senaste åren har varit tillsammans med våra supportrar. Jag är medveten om att hälsan i landet måste komma i första hand, men ju snabbare vi kan ses igen, desto bättre."

Källa: Thisisanfield.com, Liverpool.no


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer