Curtis Jones – den självsäkre scousern

Bild till nyheten Curtis Jones – den självsäkre scousern
Under en säsong med få glädjeämnen sticker unge Curtis Jones ut. Är hans starka självförtroende en anledning till genombrottet?

Curtis Jones är scousern som verkligen fått sitt genombrott den här säsongen. På grund av säsongens stora skadeproblem har Jones fått chansen i såväl Premier League som Champions League.

Och som han har tagit den. Den nyblivne 20-åringen har de senaste veckorna levererat strålande insatser mot kvalificerat motstånd som Manchester City och RB Leipzig – och fått beröm från alla håll och kanter.

Uppväxten i Liverpool

Jones är, precis som Alexander-Arnold, uppväxt på Merseyside och har tillhört klubben ända sedan han var sex år.

– Jag växte upp som många scousers gör, var en street-kid, hade inte de bästa faciliteterna, och behövde göra det mesta möjliga av allt.

– Jag kommer ihåg att min mamma fick stå ute i kylan för att hämta mig efter träningar och betala för en taxi för att ta mig hem. Det är det som driver dig framåt.

– Att växa upp i Toxteth gjorde mig till den spelare jag är idag – självsäker, modig, jag vet vad jag vill. Jag tror att många fans kommer från en liknande bakgrund. När jag träffar folk från området är de alltid exalterade över mig. 

* Curtis coachades av Steven Gerrard under juniortiden på akademin.

Stort självförtroende

Självförtroendet är något som även hans omgivning känner av. Assisterande tränaren Pep Lijnders uttrycker sin beundran för Jones.

– Curtis är den typ av spelare vi verkligen tycker om. Han har så mycket djärvhet, mod och självförtroende – den rätta sortens självförtroende!

– Han är antagligen den mest offensiva mittfältaren vi har. Han är den första som gör en överraskande löpning in i boxen från mittfältet, den första som avslutar. Han ger oss risktagande i en-mot-en-situationer och ett sista pass som få spelare på marknaden har.

Tagit det svåra klivet

Curtis har alltid varit en stor talang och den stora stjärnan i varje ungdomslag. Genom åren har han nobbat erbjudanden från både Man City och Man United. Jürgen Klopp är imponerad av hur bra han har hanterat övergången till seniorfotboll.

– Hur ska jag förklara det? När du är en framstående talang i alla åldersgrupper, som Curtis uppenbart har varit, är det fullständigt naturligt att du utvecklar en speciell personlighet – väldigt självsäker, ingenting kan skada mig, och så vidare.

– Det var den killen som kom in här, det är normalt. Men sen inser du att många väldigt bra spelare finns runtomkring dig i förstalaget! De är lika bra eller bättre, de flesta bättre eftersom de har mer erfarenhet.

– I den situationen kämpar många talanger med att anpassa sig från att vara kronprinsen till att vara en normal spelare. Men det säger mycket om det otroliga ledarskapet från våra mer erfarna spelare, för de visade honom vägen och visade honom vad han kan bli och var han måste utvecklas. 

* Millie har tagit Curtis under sina vingar. Sämre lärare kan man ju ha.

Milners inflytande

Den absolut viktigaste spelaren för Curtis Jones utveckling har varit  James Milner. Vicekaptenen har alltid varit imponerad av Jones talang, men nyfiken på om han hade ödmjukheten och arbetskapaciteten att fortsätta utveckla sina svaga sidor för att kunna bli en toppspelare.

Milner utmanade Jones på träningarna genom att ständigt ställa de jobbiga frågorna: Var är din vänsterfot? Vill du inte nicka bollen? Är du inte starkare än så där?

Jones uppskattade självfallet inte alltid kommentarerna, men antog utmaningen och blev besatt av att vinna Milners och de övriga seniorernas godkännande.

– Han har alltid haft förmågan, men han verkar mer mogen nu, säger Milner. Det finns tillfällen då du behöver uppmuntran, men också tillfällen då du måste ställa krav. Han har insett att om man vill spela för Liverpool, så är den defensiva biten lika viktig som spelet med boll.

Lära från misstagen

I matchen mot West Bromwich gjorde Jones ett misstag som ledde till den hörna på vilken Liverpool släppte in kvitteringen. Efter matchen fick han utstå kritik för sitt slarviga uppträdande, men Klopp insisterade på att det var en viktig läropeng i den fortsatta utvecklingen.

– Han passade lite för sent och alla pratar om det, men det här är sådant man lär sig från.

Chanserna har fortsatt komma efter det och i de senaste matcherna har Jones mer eller mindre cementerat sin plats i startelvan. Mot Sheffield United var det Jones som visade vägen med det matchvinnande mål som gav Liverpool en efterlängtad seger efter fyra raka förlustmatcher i ligan.

– Jag har alltid känt mig hemma här, säger Jones. För två år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle ha spelat så här många matcher. Det har varit en positiv period för mig personligen.

– Men jag är glad att jag gör bra ifrån mig. Jag är en spelare som vill göra avtryck och förhoppningsvis kan jag hjälpa laget framåt. 

* Vissa tror att Curtis kan bli en framtida kapten. Vad tror du?

Här för att stanna

Att Liverpool går igenom sin tyngsta period på väldigt länge gör det än mer imponerande att Jones har kunnat ta klivet och prestera på seniornivå. Det krävs ett starkt självförtroende för att klara det, men också att man fortfarande har fötterna på jorden.

Han har redan visat att han har både de fysiska, tekniska och mentala egenskaperna som krävs för att lyckas på den högsta nivån. Och som scouser sen barnsben vet han definitivt vad som förväntas av en Liverpool-spelare.

När Liverpool nu jagar en topp fyra-placering och avancemang i Champions League, har Curtis Jones fortsatt en viktig roll att spela. 

Lita på att han själv tror att han kommer lyckas.

Text: Elias Hökfors

Källor: Liverpool Echo, Goal, Mirror, Liverpoolfc.com

Inlagt av:


6 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer