Sex potentiella anfallsvärvningar

Bild till nyheten Sex potentiella anfallsvärvningar
Allt fler röster höjs om att Liverpool bör värva in en ny central anfallare till sommaren. Vilka skulle då passa bra in i Jürgen Klopps lag? Här listas sex spelare som skulle kunna bidra med ökad konkurrens i anfallet.

Det är The Athletic som kikat närmare på potentiella anfallsvärvningar för Liverpool till sommaren. Divock Origi har varit helt ur slag så här långt under säsongen 2020/21 och kan komma att försvinna från klubben samtidigt som Roberto Firmino kritiserats för sin målproduktion på senaste tid. 

Sajten har listat sex spelare varav tre är traditionella centrala anfallare och tre är lite mer lika Firmino i sin spelstil. 

De renodlade anfallarna:

Erling Haaland

Den 20-årige norrmannen har tagit fotbollsvärlden med storm under de senaste säsongerna och det är ingen överdrift att säga att han, trots sin unga ålder, är en av världens absolut bästa anfallare för tillfället.

Enligt siffror som The Athletic presenterar är Haaland i princip bästa anfallaren just nu på att skapa chanser - han skjuter väldigt mycket och gör så i bra lägen. Rörelsemönstret är exemplariskt och han hittar bra ytor i straffområdet vilket syns då han har många bollberöringar i offensiv box.

Defensivt imponerar anfallaren inte jättemycket då han är mer en traditionell nia, vilket innebär att han skulle behöva anpassa sig till Liverpools sätt att spela eller att Liverpool förändrar lite i sin spelmodell.

Haaland besitter en enorm speed och är en av de snabbaste spelarna i Bundesliga när det gäller topphastighet.

I och med norrmannens fantastiska prestationer skulle Liverpool säkerligen få konkurrens om de gör ett försök att köpa loss honom och priset skulle inte vara annat än skyhögt. I kontraktet med Borussia Dortmund finns en utköpsklausul på €75M, men den börjar gälla först sommaren 2022.

Anfallaren har gjort 17 mål i Bundesliga denna säsong.

André Silva

Silva är en annan anfallare som håller till i Bundesliga och han har faktiskt gjort fler mål än Haaland i ligaspelet så här långt med sina 19 fullträffar för Eintracht Frankfurt.

Silva är 25 år gammal och är en spelare som är van att vara en del av kombinationsspel i offensiven, återerövra bollar och ta sig in i bra positioner i offensivt straffområde. Siffrorna visar att han är lik Aston Villas Ollie Watkins i sin spelstil.

Darwin Nunez

Anfallaren anslöt till Benfica i somras efter att han imponerat hos Almeria i den spanska andraligan. 

I den portugisiska ligan har 21-åringen inte levererat fantastiska siffror vad gäller mål eller assist med sina 4 mål och 6 målgivande passningar på 19 matcher, men enligt expected goals har han tagit sig till chanser som kunde genererat totalt 11 mål så här långt. 

Jämfört med Haaland och Silva gör Nunez ett bättre defensivt jobb och vinner tillbaka bollen ofta samtidigt som han tar sig till farliga målchanser regelbundet.

I Europa League har han gjort fem mål och en assist på sju framträdanden. I höstas imponerade Nunez så pass mycket att Benficas tränare Jorge Jesus antydde att anfallaren skulle komma att passera Jao Felix som klubbens dyraste försäljning i framtiden. 

Falska niorna:

Amine Gouiri:

I franska Ligue 1-klubben Nice återfinns 21-årige Gouiri som redan gjort nio mål i vad som är hans första säsong i klubben.

Rent statistiskt är fransmannen den spelare som är mest lik Roberto Firmino. Han sammanlänkar det offensiva spelet, vinner ofta tillbaka boll och gör brytningar oftare än de allra flesta. Han är även en spelare som är duktig i dribblingsspelet en mot en.

Gouiri skulle kunna vara ett smart alternativ att ta in som back up till Firmino till ett pris som troligen inte hade varit oöverkomligt för FSG.

Breel Embolo:

The Athletic benämner Embolo som en blandning mellan Firmino och en traditionell nia. Han är lika aktiv i försvarsspelet som Liverpools brasse då han spelar i ett lag, Borussia Mönchengladbach, som gillar att försvara högt upp i planen.

Schweizaren imponerar i sitt dribblingsspel och har uppvisat en fin förmåga att driva boll över långa sträckor på kort tid. 

Embolo är 24 år gammal, alltså en bra fotbollsålder och har ett kontrakt som löper ut 2023. Han har denna säsong gjort tre mål och fem assist i Bundesliga.

Jonathan David: 

David är en spelare som ska ha funnits med på Liverpools radar förra sommaren, men det slutade med att klubben gick för Diogo Jota från Wolverhampton istället.

Spelaren är mycket lik Firmino i sin spelstil och har varit effektiv i sitt försvarsspel för Lille denna säsong. Poängmässigt offensivt har det dock gått något tyngre.

Siffrorna visar att 21-åringen har lite att jobba på i dribblingsspelet, enligt de siffror som The Athletic använt får spelaren 44/99 när det gäller att utmana med bollen vid fötterna. 

David anslöt till Lille så sent som i somras och klubben toppar för tillfället franska ligan, så det är osäkert hur öppna de skulle vara för en försäljning redan till sommaren.

The Athletic konstaterar när det gäller Liverpools potentiella värvningar att mycket hänger på huruvida de lyckas kvalificera sig för Champions League-spel nästa säsong eller inte. En missad CL-plats skulle innebära betydligt mindre pengar in i klubbkassan och i förlängningen medföra svårigheter att spendera enorma summor på transfermarknaden.


14 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer