​19:e mittbacksparet mot Sheffield U?

Bild till nyheten ​19:e mittbacksparet mot Sheffield U?
Liverpool har varit rejält skadedrabbade på mittbacksfronten och har därmed tvingats formera hela 18 olika mittbackspar inom loppet av sex månader.

Liverpool klev in i säsongen 2020/21 med tre mittbackar med betydande erfarenhet av seniorfotboll - Virgil van Dijk, Joel Matip och Joe Gomez. Dejan Lovren lämnade klubben under sommaren med Jürgen Klopp ska ha varit tillfreds med att ha Fabinho som fjärdealternativ på mittbacken om det så skulle behövas.

Det är smått osannolikt att alla dessa fyra spelare dragits med skador varav de tre ordinarie mittbackarna skadat sig så pass allvarligt att de med stor sannolikhet inte spelar mer denna säsong. I tillägg till detta har även Jordan Henderson, som precis som Fabinho agerat vikarie i backlinjen, dragit på sig en skada som håller honom borta under de kommande månaderna.

De enorma skadeproblemen på en och samma position har tvingat Jürgen Klopp att formera hela 18 mittlås så här långt - och då är det 13 omgångar kvar av Premier League.

Thisisanfield.com har tittat närmare på vilka kombinationer som använts så här långt.

1. Van Dijk och Gomez

Matcher: 3 (Leeds, Arsenal, Aston Villa)

Spelade minuter: 241

Detta var säsongens första mittbackspar och de fick spela ihop under de tre inledande matcherna innan Gomez tvingades kliva av skadad mot Aston Villa i oktober.

2. Van Dijk och Fabinho

Matcher: 2 (Chelsea, Aston Villa)

Spelade minuter: 119

Efter att ha avslutat Aston Villa-matchen i backlinjen tvingades Fabinho ta klivet ned från mittfältet även mot Chelsea. Brassen stod för en lovande insats men få hade nog kunnat gissa att han skulle göra så många fler framträdanden på just den positionen.

3. Van Dijk och R. Williams

Matcher: 2 (Lincoln City och Arsenal - ligacupen)

Spelade minuter: 106

Rhys Williams fick chansen att spela tillsammans med mittbacksgeneralen Van Dijk i två ligacupmatcher.

4. Fabinho och R. Williams

Matcher: 7 (Lincoln, Atalanta, Midtjylland, Tottenham, West Brom, Aston Villa, Man United)

Spelade minuter: 395

Det går knappt att tro att det är sant, men kombinationen Fabinho och unge Rhys Williams är säsongens näst mest använda för Jürgen Klopp och Co. De har gjort framträdanden både i ligacupen, Premier League och Champions League.

5. Gomez och R. Williams

Matcher: 3 (Arsenal, Midtjylland, Atalanta)

Spelade minuter: 179

Dessa två gjorda inga framträdanden tillsammans i ligaspelet, men i de cupmatcher de gjorde tillsammans så släppte de faktiskt inte in ett enda mål i öppet spel.

6. Van Dijk och Matip

Matcher: 1 (Everton)

Spelade minuter: 11

Ett på förhand mycket troligt mittbackspar under stora delar av säsongen, men Virgil van Dijks skada i elfte minuten på Goodison Park såg till att denna kombination är den som gjort lägst antal minuter tillsammans.

7. Gomez och Matip

Matcher: 2 (Everton, Man City)

Spelade minuter: 169

Ett mittlås som säkerligen varit välfungerande i Van Dijks frånvaro, men de hann bara göra två framträdanden tillsammans innan skador på de båda stoppade möjligheten till vidare samarbete.

8. Gomez och Fabinho

Matcher: 3 (Ajax, Sheffield United, Midtjylland)

Spelade minuter: 210

De gjorde sitt sista framträdande ihop i slutet av oktober men är ändå det par som är sexa på listan över flest minuter tillsammans.

9. Gomez och Phillips:

Matcher: 1 (West Ham)

Spelade minuter: 90

Nat Phillips fick göra Premier League-debut med Joe Gomez som mittbackspartner, men de gjorde endast en match tillsammans.

10. Fabinho och Matip

Matcher: 7 (Leicester, Ajax, Wolves, Fulham, Palace, West Brom, Burnley)

Spelade minuter: 555

Den mest använda kombinationen så här långt är mittbacksvikarien Fabinho och Matip och då blev det endast sju matcher ihop för duon. Av 37 matcher totalt gjorde denna kombination sju framträdanden tillsammans innan skador satte stopp för fortsatt samarbete.

11. Matip och R. Williams

Matcher: 1 (Atalanta)

Spelade minuter: 85

Även denna kombination har endast använts vid ett tillfälle under säsongen.

12. Fabinho och Phillips

Matcher: 2 (Brighton och Newcastle)

Spelade minuter: 180

13. R. Williams och Koumetio

Matcher: 1 (Midtjylland)

Spelade minuter: 45

Denna kombination av två akademispelare fick en halvlek tillsammans på bortaplan mot Midtjylland.

14. Fabinho och Henderson

Matcher: 4 (Fulham, Southampton, Man United, Man City)

Spelade minuter: 315

Trots att de båda är mittfältare har Jordan Henderson och Fabinho spelat tillsammans som mittlås så ofta denna säsong att de är det tredje mest använda paret.

15. Matip och Henderson

Matcher: 1 (Tottenham)

Spelade minuter: 45

Det blev inte mer än 45 minuter tillsammans för Matip och lagkapten Henderson efter att den förstnämnde drog på sig en skada som innebar slutet för hans säsong.

16. Henderson och Phillips

Matcher: 3 (Tottenham, West Ham, Brighton)

Spelade minuter: 225

Denna duo har spelat i de två enda segrarna i ligaspelet så här långt 2021.

17. Kabak och Henderson

Matcher: 3 (Leicester, Leipzig, Everton)

Spelade minuter: 210

I januarifönstret förstärktes Liverpooltruppen med Ozan Kabak från Schalke 04. Inom loppet av sju dagar blev denna kombo det delat sjätte mest använda mittlåset innan Henderson skadade sig i Merseysidederbyt.

18. Kabak och Phillips

Matcher: 1 (Everton)

Spelade minuter: 60

När Jordan Henderson tvingades kliva av planen mot Everton byttes Nat Phillips in och formerade tillsammans med Kabak säsongens 18:e mittbackspar.

Framtida kombinationer?

I och med att varken Joe Gomez, Virgil van Dijk eller Joel Matip ser ut att spela igen innan säsongens slut vore det inte orimligt att det blir fler än 18 kombinationer som använts när säsongen är till ända. Kanske blir det en 19:e variant redan mot Sheffield United med tanke på Hendersons skada samt att Fabinho inte tränat med laget under veckan och därför bör vara otillgänglig för spel på söndag.

Ben Davies är ytterligare en spelare som hämtades in i januari och därmed ett alternativ för Klopp att värdera.


8 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer