Anledningen bakom överflödet av unga målvakter

Bild till nyheten Anledningen bakom överflödet av unga målvakter
Liverpool har värvat flertalet unga målvaktstalanger under de senaste säsongerna. Nu har anledningen till att klubben önskar ett så pass brett målvaktsstall framkommit.

Liverpools målvaktshierarki har under säsongen 2020/21 sett ut som så att Alisson Becker är självklar etta medan Caoimhin Kelleher tagit klivet förbi Adrián och är därmed den som spelat cupmatcher samt klivit in i hetluften när den brasilianska världsmålvakten saknats.

Det är inga konstigheter med den målvaktsuppsättningen, men om man tittar en nivå ned i systemet så finns en drös av målvakter i U23- och U18-laget. Som bekant är rotation på målvaktspositionen mindre vanligt, vilket innebär att flera målvakter regelbundet står utan möjlighet till spel utanför träningsplanen.

För tillfället har Liverpool dessa alternativ på ungdomsfronten:

# Marcelo Pitaluga - 18-årig brasse

# Vitezslav Jarso - 19-årig tjeck, just nu på lån hos St. Pat's i Irland.

# Jakub Ojrzynski - 17-årig polack

# Fabian Mrozek - 17-årig polack

# Harvey Davies - 17-årig engelsman

# Oscar Kelly - 18-årig engelsman

# Liam Hughes - 19-årig nordirländare

Klubben kan inte erbjuda spelmiljö till alla dessa målvakter, men enligt U23:s målvaktstränare Mark Morris är målvakterna som hämtas in väl medvetna om situationen. Morris menar att anledningen till det höga antalet spelare på positionen är för att skapa en så bra träningsmiljö som möjligt.

– Under de senaste tre eller fyra åren har vi haft en eller två "träningsmålvakter", säger Morris enligt Thisisanfield.com.

– Det är en lucka som dessa grabbar kan fylla, de kommer till oss som free transfers och får vara en del av en bra träningsmiljö. De utvecklas med tanke på vilken kvalitet de spelare de tränar tillsammans med håller.

– De tränar på en hög nivå och då blir det naturligt att man måste prestera, flera spelare har därefter tagit kliv vidare i sin karriär.

Ett exempel på en målvakt som varit en del av akademin men som beslutade sig för att lämna i jakt på speltid är Ben Winterbottom som fick en övergång till Brentford, något som Morris menar är ett bevis på att Liverpools arbetssätt hjälper både laget och individerna.

– Ben kan nu gå vidare och lyfta sin karriär, han blir en del av B-laget där och tränar med seniorlaget. Han kommer att spela matcher för B-laget och här kunde vi inte garantera speltid. Han har tagit ett steg framåt i sin karriär. 

Liam Hughes kom till Liverpool i januari efter en tid i Celtic.

– Liam var hemma i Nordirland och väntade på chanser för provspel, berättar Morris.

– Det är lite trixigt när vi ska hämta in den typen av målvakter, de måste förstå att de inte kommer till klubben för att omdelbart knacka på dörren för speltid. Det funkar inte om de efter två eller tre månader ifrågasätter varför de inte spelar. 

– Som spelare kommer du att bli bättre med tanke på vilka du tränar med. Det finns flera exempel på spelare som kommit in och fått den här typen av roll som sedan har gått vidare och haft fina professionella karriärer.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer