Halvtid i PL: Spelarbetygen så här långt

Bild till nyheten Halvtid i PL: Spelarbetygen så här långt
Liverpool har genomfört exakt hälften av Premier League-säsongen. LFC.se bedömer här varje spelares insats under de första 19 matcherna.

Liverpool klev in i säsongen 2020/21 med en första ligatitel på 30 år i bagaget, men skador på nyckelspelare har inneburit en rejält tuff första halva av säsongen som regerande mästare. När Jürgen Klopps mannar spelat hälften av ligamatcherna återfinns de på en femteplats i tabellen efter en period sedan jul som varit allt annat än bra.

LFC.se har betygsatt spelarna utifrån prestationerna i Premier League så här långt. Det är endast de spelare som gjort fyra eller fler framträdanden i ligaspelet som bedömts.

Vår betygsskala:

1 poäng – Bedrövlig

1,5 – Dålig

2 – Knappt godkänd

2,5 – Godkänd

3 – Bra

3,5 – Stark insats

4 – Utmärkt

4,5 – Briljant

5 – Världsklass

ALISSON – 4

Matcher från start (inhopp): 16 (0)

Hållna nollor: 5

Alisson är en spelare som inte uppvisat några tecken på en formsvacka. Gång efter annan har brassen visat varför han i mångas ögon är världens allra bästa målvakt.

Han missade ett gäng matcher i inledningen av säsongen, däribland den hemska 7-2-förlusten på Villa Park, och det blev tydligt vilket lugn han sprider till laget jämfört med Adrián.

ALEXANDER-ARNOLD – 2

Matcher från start (inhopp): 16 (1)

Mål: 0

Assist: 2

Efter en fantastisk 2019/20-säsong har Alexander-Arnolds form dalat rejält under hösten och vintern. Det har funnits stunder där det knappt gått att känna igen spelaren som noterades för hela 13 målgivande passningar i Premier League under fjolårssäsongen.

Faktorer som att stora delar av hans försäsong stördes efter att ha testat positivt för Covid-19 samt skadeproblem under hösten lär vara betydande för de svagare insatserna, något som även Jürgen Klopp talat om nu på slutet.

NECO WILLIAMS – 2

Matcher från start (inhopp): 2 (2)

Mål: 0

Assist: 0

Williams är ännu en ung högerback som upplevt en betydligt tuffare säsong jämfört med den föregående. En tung match mot Brighton där han bland annat på klumpigt vis orsakade en straff visade att han har en bit kvar innan han kan utmana Alexander-Arnold på allvar.

Walesaren hade en tuff höst där han fick utstå massiv kritik på sociala medier, något som säkerligen kan ta hårt på en sådan ung och oerfaren kille.

JOE GOMEZ – 2,5

Matcher från start (inhopp): 6 (1)

Mål: 0

Assist: 0

Gomez hade en svag inledning på säsongen och var en av de spelarna som hade det allra jobbigast i mardrömsmatchen mot Aston Villa. Men efter att han skadade knät så pass allvarligt att det är osäkert om han kan spela igen innan säsongen är över har det blivit uppenbart vad en frisk Gomez tillför till laget med sin rutin trots sin relativt unga ålder på 23 bast.

VIRGIL VAN DIJK – 3,5

Matcher från start (inhopp): 5 (0)

Mål: 1

Assist: 0

Finns det ett ögonblick från den första halvan av säsongen som sticker ut så är det nog när Virgil van Dijk föll till marken efter en vansinnestackling från Evertonkeepern Jordan Pickford.

Mittbacken tvingades till operation för den knäskada som följde av tacklingen och det är även för nederländaren osäkert om det blir mer spel denna säsong. Innan skadan spred han som vanligt lugn i backlinjen - med undantag från matchen på Villa Park - och bidrog till lagets offensiv med sina svepande passningar över hela planen.

Hålet som världens bästa mittback lämnat efter sig har visat sig vara svårt att fylla för Jürgen Klopp och Co.

JOEL MATIP – 3

Matcher från start (inhopp): 8 (1)

Mål: 1

Assist: 2

Matip har presterat fantastiskt bra i de matcher han spelat så här långt, men som så ofta när det gäller kamerunaren så blir antalet matcher allt för lågt på grund av återkommande skadeproblem.

Frustrationen kring Matip och det faktum att han så ofta är otillgänglig för spel har växt sig betydligt starkare än tidigare med tanke på de redan tunga avbräcken i form av Joe Gomez och Virgil van Dijk.

När han väl är på planen finns inte mycket att anmärka på. Han är en spelare som kan bryta linjer med sina passningar och göra det lite oväntade. Han slog exempelvis en fin assist till Sadio Mané mot West Brom. Han bidrar även med ett hot i luftrummet på hörnor som är av stor vikt.

FABINHO – 4,5

Matcher från start (inhopp): 16 (1)

Mål: 0

Assist: 0

I våra ögon är Fabinho den som varit lagets bäste spelare under den första halva av säsongen. Vilken mittbacksvikarie han varit!

I och med skadeproblemen i backlinjen tvingades Jürgen Klopp tidigt på säsongen flytta ned sitt mittfältsankare i mittlåset. Sedan dess har brassen knappt satt en fot fel och detta trots att han på sin ovana position dessutom fått spela ihop med en mängd olika partners med varierande erfarenhetsgrad.

När man ser Fabinho spela som han gjort under säsongen är det inte utan att man föreställer sig hur mycket han kunde ha tillfört laget på sin ordinarie position på mittfältet.

ANDY ROBERTSON – 4

Spelade matcher (inhopp): 19 (0)

Mål: 1

Assist: 5

Evighetsmaskinen från Skottland fortsätter att leverera prestationer av hög klass trots de utmaningar som uppstått till följd av det komprimerade spelschemat och de ständiga förändringarna i backlinjen.

Där ytterbackskollegan Alexander-Arnold haft stora problem att prestera på samma nivå som under mästarsäsongen har Robertson fortsatt i samma takt. Mycket av Liverpools anfallsspel har gått via Robertsons vänsterfot från kanten.

JORDAN HENDERSON – 3

Matcher från start (inhopp): 14 (1)

Mål: 1

Assist: 1

Det är tydligt varje gång Liverpool tvingas klara sig utan sin lagkapten, detta även om Henderson inte riktigt nått upp till fjolårets fina form.

Med sitt driv i spelet och sitt outtröttliga kommunicerande med sina lagkamrater är det inte konstigt att statistiken visar en klar skillnad i resultaten när engelsmannen är på planen och inte.

Precis som Fabinho har Henderson, om än vid färre tillfällen än brassen, fått ta steget ned i backlinjen i brist på erfarna alternativ i mittlåset. Det gick tungt mot Southampton i den rollen men desto bättre i kryssmatchen mot Manchester United.

GINI WIJNALDUM – 3,5

Matcher från start (inhopp): 17 (2)

Mål: 1

Assist: 0

Trots ständiga spekulationer om Wijnaldums framtid har han inte visat några tecken på att han tappat fokus. Han har fortsatt förtroende från Jürgen Klopp och har med sina prestationer bevisat att han förtjänat det.

Nederländaren bidrar inte med målpoäng i samma utsträckning som i landslaget, men så har varit fallet under de senaste åren på grund av de olika rollerna han har i de båda lagen. Han dunkade dock vackert in ett mål mot Wolverhampton inför de 2000 lyckligt lottade supportrar som fick chansen att närvara.

Precis som Robertson har Wijnaldum spelat otroligt mycket under säsongen. Det är först under de senaste matcherna som han visat tecken på att vara sliten, men det har gällt hela laget under den tunga starten på 2021.

THIAGO – 2,5

Matcher från start (inhopp): 4 (2)

Mål: 0

Assist: 0

Superstjärnan från Bayern München har inte fått den start på Liverpoolkarriären som han själv eller några andra med röda sympatier önskat. Med sin tekniska briljans och passningsfot av yppersta kvalitet skulle han erbjuda Liverpool en ny dimension i spelet, men första halvan av säsongen förstördes av en skada som han åkte på i höstens Merseysidederby.

Thiago har dock med sina insatser sedan comebacken visat att han kan komma att bli en riktigt viktig spelare för laget när han bättrat på sin matchfysik och lärt känna sina medspelare ännu bättre.

CURTIS JONES – 3

Matcher från start (inhopp): 7 (5)

Mål: 0

Assist: 0

På grund av skadeproblemen i truppen har 19-årige Curtis Jones fått ett större ansvar än vad som kanske var tänkt inför säsongen. Med sina insatser har han gjort det tydligt att han har förmågan att vara en regelbunden startspelare i Klopps lag.

Det har dock funnits tillfällen, som aktionen i West Brom-matchen som ledde till gästernas kvitteringsmål, som påmint om spelarens unga ålder och brist på rutin.

JAMES MILNER – 2,5

Matcher från start (inhopp): 3 (8)

Mål: 0

Assist: 1

Milner har precis som flera andra i truppen dragits med skadeproblem under första halvan av 2020/21. Prestationerna han levererat har varken varit fantastiska eller usla, man vet vad man får när 35-åringen kliver ut på planen.

Vikten av att ha en spelare som Milner utanför planen bör inte underskattas.

NABY KEITA – 2,5

Matcher från start (inhopp): 6 (1)

Mål: 0

Assist: 0

Keita lyckas inte bli kvitt sina skadebekymmer. När han väl är fit for fight levererar han ofta lovande insatser med sin teknik och flärd. Han är en spelartyp som kan bidra med något annat än exempelvis Milner, Henderson och Wijnaldum, men han lyckas aldrig hitta någon rytm. Det blir hela tiden start och stopp på grund av skador.

Jürgen Klopp har påpekat det faktum att Keita inte presterar som han kan med tanke på att det är svårt att finna rytmen med dessa ständiga avbrott. Enligt tysken ger klubben nu mittfältaren chansen att på allvar bygga upp kroppen under rehabiliteringen för att han ska kunna spela fler matcher i följd när det väl blir dags för comeback.

XHERDAN SHAQIRI – 2,5

Matcher från start (inhopp): 2 (4)

Mål: 0

Assist: 1

Även för Shaqiri har mycket av hösten handlat om skador. Precis som stora delar av hans tid i Liverpool. I de perioder där han är skadefri och får chansen att spela visar han ofta upp sina fina kvaliteter i offensiven. Assisten till Diogo Jota mot West Ham var en typ av aktion där det blev tydligt vad han kan erbjuda till laget.

MO SALAH – 3,5

Matcher från start (inhopp): 16 (2)

Mål: 13

Assist: 3

Mohamed Salah har fortsatt att leverera en målproduktion som är svårmatchad. När hälften av säsongen spelats är det egyptiern som toppar Premier Leagues skytteliga.

Den senaste månaden har han dock varit under isen, precis som sina två lekkamrater i fronttrion. Fyra mållösa matcher i Premier League har sett laget halka nedåt i tabellen.

Förhoppningsvis är de två målen Salah gjorde nu senast mot Manchester United i cupen starten på en ny formtopp.

SADIO MANÉ – 3

Matcher från start (inhopp): 17 (1)

Mål: 6

Assist: 2

Mané hade en fin inledning på säsongen och där och då fanns inga som helst tecken på någon formdipp, men sedan i mitten av oktober har det endast blivit två ligamål för anfallaren.

Han är en spelare som verkligen behöver komma igång igen om Liverpool ska kunna hitta tillbaka in i titelracet.

ROBERTO FIRMINO – 2,5

Matcher från start (inhopp): 18 (1)

Mål: 5

Assist: 3

Firmino har inte den bästa av säsonger så här långt. I stunder är han går han inte att känna igen i presspelet, som annars varit en av hans bästa förmågor, samtidigt som skärpan framför mål helt saknats. Under den senaste tidens sämre resultat har det blivit extra tydligt att brassen har problem i straffområdet med flera misslyckade avslut i fina lägen och slarviga mottagningar.

Prestationen mot Manchester United i FA-cupen var bättre och förhoppningsvis kan han bygga vidare på den. Höjdpunkterna för brassen har varit det sena avgörandet mot Tottenham på Anfield och två fina mål i krossen mot Crystal Palace i december.

DIOGO JOTA – 4

Matcher från start (inhopp): 5 (4)

Mål: 5

Assist: 0

Jota anslöt från Wolverhampton i somras och började omedelbart visa varför Jürgen Klopp och Michael Edwards tyckte det var rätt att lägga stora pengar på honom.

På de fem inledande ligamatcherna gjorde portugisen fem mål och blev snabbt en favorit hos supportrarna. Han erbjöd enormt viktig avlastning till den etablerade fronttrion innan han i december skadade knät. Beslutet av Klopp att spela anfallaren i den betydelselösa matchen mot Midtjylland har visat sig vara ödesdigert. Att han sakta men säkert börjar närma sig comeback är mycket positivt för Liverpool i jakten på titeln och säkrandet av en Champions League-plats.

TAKUMI MINAMINO – 2

Matcher från start (inhopp): 2 (7)

Mål: 1

Assist: 0

Det går fortsatt tungt för japanen att hitta en naturlig plats i laget, trots att det nu gått ett år sedan övergången från RB Salzburg.

Minamino har fått sparsamt med speltid så här långt, men efter en fin insats mot Crystal Palace, där han öppnade målskyttet, har han inte fått många chanser vilket känns lite konstigt. Rapporter från journalister som följer klubben på nära håll gör gällande att japanen måste prestera bättre på träning i Klopps ögon.

DIVOCK ORIGI – 1,5

Matcher från start (inhopp): 1 (4)

Mål: 0

Assist: 0

En säsongshalva att glömma för Origi. Det dröjde ända till matchen mot Burnley för att han skulle få chansen från start i ligaspelet och då lyckades han tyvärr bränna ett friläge från halva planen.

Han har ryktats bort från klubben under en längre tid men ser ut att bli kvar säsongen ut åtminstone.

Betygsjury är undertecknad samt supporterklubbens redaktör Pelle Ehnberg.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer