Överraskade av inaktiviteten på marknaden

Bild till nyheten Överraskade av inaktiviteten på marknaden
Enligt The Athletic har både spelare och tränare i Liverpool förvånats av det faktum att ingen mittback värvats in i detta transferfönster.

The Athletic-journalisterna skriver I en artikel om de svårigheter som Liverpool haft under denna säsong som lett till att de nu är 21 poäng sämre i ligaspelet än vid samma tidpunkt förra året.

En uppenbar anledning till den lägre poängskörden är skadan som Virgil van Dijk ådrog sig i höstens Merseysidederby. Något senare skadade även Joe Gomez knät allvarligt. Dessa två skador i kombination med beslutet att inte värva en ersättare till Dejan Lovren och Joel Matips regelbundna skadeproblem har lett till stora svårigheter i det röda försvaret. 

Fabinho, en av ligans bästa mittfältare, har tvingats ta klivet ned i backlinjen, där han har gjort ett fantastiskt jobb med flera olika mittbackspartners. Faktum är att skadeproblemen på mittbacksfronten har inneburit att Jürgen Klopp startat med tio olika mittbackspar på de 19 ligamatcher som spelats så här långt.

Det är sedan länge konstaterat att både Van Dijk och Gomez kommer att missa stora delar av säsongen samtidigt som Matip gång på gång visat att det inte går att lita på honom som startspelare under längre perioder, allt för ofta dyker det upp skador efter ett gäng matcher från start. Trots detta ser det inte ut som att Liverpool kommer att förstärka truppen under det pågående transferfönstret. Jürgen Klopp har öppet slagit fast att han önskat en mittbacksvärvning men att de som sitter med pengarna inte gått med på en sådan investering.

Enligt The Athletic har beslutet att inte värva nu i januari tagits emot med förvåning i delar av spelartruppen och tränarstaben.

"Det är accepterat i truppen och staben att Van Dijk är oersättlig. Samtidigt är de överraskade över att klubben inte varit aktiva på marknaden med tanke på den allvarliga skadan som även Gomez dragit på sig och Matips skadeproblem," skriver Pearce och Hughes.

Journalisterna tar även upp Van Dijks betydelse utanför planen. Mittbacken har sedan ankomsten till Liverpool växt fram till en fadersfigur för många spelare som i tuffa perioder riktat blickarna mot Van Dijk för inspiration. Nederländaren ska vara en bra lyssnare som får människor i sin närhet att känna sig uppskattade. 

Mittbackens rehabilitering innebär att han har ett helt annat schema än resten av spelartruppen, något som i sin tur lett till att han träffar sina lagkamrater betydligt mer sällan. Hans ledaregenskaper saknas också i omklädningsrummet inför matcherna. 

Med halva 2020/21-säsongen avklarad, med Liverpool på en femteplats i tabellen med risk att halka ännu längre ned om de jagande lagen vinner sina hängmatcher, kan man konstatera att klubbens beslut att inte ersätta Dejan Lovren i somras fått rejält negativa konsekvenser.

Imorgon, torsdag, har Jürgen Klopp och Co. en möjlighet att vända den senaste tidens negativa resultattrend och förhoppningsvis kickstarta igång andra halvan av säsongen med en moralboost både för spelare, ledare och supportrar.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer