Lijnders om erfarenheterna från Porto

Bild till nyheten Lijnders om erfarenheterna från Porto
Pep Lijnders kom till Porto i ung ålder och fick med sig enorma erfarenheter av tränarjobbet som han idag använder sig av på Merseyside.

Pep Lijnders är Jürgen Klopps högra hand och har enligt Klopp spelat en stor roll i de senaste årens framgångar för Liverpool. 

Lijnders startade sin tränarkarriär tidigt i hemlandet Nederländerna. Han imponerade så pass mycket i sitt arbete i PSV Eindhoven att han som 24-åring fick en unik chans att bli en del av Portos ledarstab. Den portugisiska klubben hade som mål att omorganisera akademin, A-laget och scoutingsystemet och Lijnders blev ombed att leda arbetet. 

– Det uppstod omedelbart bra kemi mellan mig och cheferna i Porto, de litade på mig så pass mycket att jag skulle leda hela projektet och skapa en ny generation spelare, säger den numera 37 år gamla tränaren i podcasten "The Big Interwiew with Graham Hunter."

Tiden i Porto formade Lijnders och än idag bär han med sig nyttiga erfarenheter.

– Både vad gäller fotbollskulturen och kulturen generellt. Det har haft ett stort inflytande på mitt liv. Folket, klubben, strukturen, supportrarna. Porto kommer alltid att vara en del av mig.

– Sju år är lång tid. Normalt sett är man två eller tre år i klubbar i södra Europa. Men jag var sju år i Porto med så många passionerade tränare och unga spelare. 

– Vi pratade inte samma språk, men vi förstod varandra ändå. Det var så vi kunde jobba tillsammans. Vi hade tre träningar om dagen och så försökte jag att lära mig portugisiska och tog in kulturen. "Vi älskar de som hatar att förlora" och "vi kämpar mot allt och alla," det är vad Porto handlar om. Porto är där för att vinna. 

En lärdom från åren i Portugal som Lijnders lyfter fram är vikten av att ge förtroende till de yngre spelarna. Han tar upp Trent Alexander-Arnold som exempel, klubben kunde ha värvat in en ny högerback, men de valde att ge Trent chansen.

– Vi gick för Trent. Det var något av det viktigaste jag lärde mig i PSV och Porto. Unga spelare måste ha förtroende från managers håll. Därför är det väldigt viktigt att det är en bra relation mellan parterna. I den stund då Trent slår igenom så inspirerar han hundra andra unga spelare som ser att det faktiskt är möjligt. Det är en av de stora styrkorna hos klubbar som låter yngre spelare klättra uppåt.

Här kan du lyssna på podcasten med Lijnders.

Andra källor: Liverpool.no


6 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer