Klopp och inhemska cuperna

Bild till nyheten Klopp och inhemska cuperna
På fredag påbörjar Klopp sitt tolfte försök att vinna en inhemsk cuptitel. Men hur stora förhoppningar kan vi ha med tanke på de tidigare prestationerna? LFC.se har granskat insatserna från 2015 och framåt.

Under Jürgen Klopps tid som manager har Liverpool byggts upp till en stormakt på nytt. Segrar i både Champions League och Premier League är fantastiska framgångar som förtjänar att hyllas.

Samtidigt har det gått genomgående tungt i de två inhemska cuperna, ligacupen och FA-cupen. Klopp och Liverpool har fått kritik för att inte satsa tillräckligt hårt på cuperna.

Det kan tyckas onödigt att lägga sin energi på dessa cuper. Men är inte definitionen av ett riktigt starkt lag att det faktiskt vill och kan vinna allt det ställer upp i? 

Ser man till tidigare lag som dominerat den engelska fotbollen har de gemensamt att de inte bara har vunnit de största titlarna utan även de så kallade små. Som exempel har Manchester City tagit tre raka ligacuptitlar de senaste åren och mäktade dessutom med en inhemsk trippel 2019.

Cuper innehåller som vi alla vet ett stort inslag av slump och det behöver därför inte vara konstigt att ett lag går igenom en tillfällig torka. 

För att reda ut huruvida Klopp faktiskt gjort sig förtjänt av kritiken kommer här därför en genomgång av insatsen i cuperna under hans tid i klubben. Genomgången fokuserar på det övergripande intrycket av hur mycket klubben har satsat på att vinna, genom exempelvis laguttagningar och andra prioriteringar.

2015-16

Ligacupen

Det första försöket på en cuptitel är också enda gången Klopp har tagit sig till final. När Klopp kom in i bilden hade Liverpool redan kvalificerat sig för omgång 4. Sedan lotsade han dem förbi Bournemouth, Southampton och Stoke innan det blev förlust på straffar mot Manchester City i finalen på Wembley.

En genomgående bra insats som var mycket nära att ge en titel på en gång.

Omdöme: Stark insats, ställde konsekvent upp med lag som hade goda chanser att besegra sina motståndare.

FA-cupen

Två raka omspel mot Exeter och West Ham, där det tog snöpligt slut i förlängningens sista minut på Upton Park. Liverpool hade ett tufft schema i och med semifinalen i ligacupen och ett kommande Europa League-slutspel. Klopp valde därför att ställa ut väldigt reservbetonade laguppställningar i samtliga matcher, där spelare som exempelvis Cameron Brannagan, Brad Smith och Joao Teixeira var frekventa. 

En svag uppställning till trots spelade dock Liverpool jämnt med West Ham och Benteke missade flera jättelägen att avgöra mötet.

Omdöme: Kändes inte som en turnering av intresse för Liverpool, men det tuffa spelschemat och att de gick till final i ligacupen gör det trots allt förståeligt denna säsong.

* Usel cupinsats hemma mot dåvarande Championship-laget Wolves i januari 2017.

2016-17

Ligacupen

Åkte ut i semifinal mot Southampton efter att ha misslyckats med att göra något mål överhuvudtaget under de totalt 180 minuterna. En säsong utan Europaspel, vilket märktes på laguttagningarna som var roterade men ändå starka.

Omdöme: Tuff semifinalförlust, men totalt sett en mycket väl genomförd cup.

FA-cupen

Ett riktigt bottennapp av Liverpool som var inne i en formsvacka under januari 2017, då också semifinalen i ligacupen spelades. 

Först krävdes omspel mot Plymouth från League 2, innan de åkte ut mot dåvarande Championship-laget Wolves på Anfield. Liverpool spelade med ett ganska reservbetonat lag, som dock borde kunnat göra mycket bättre ifrån sig.

Tre raka matcher utan seger i ligan inför mötet låg säkerligen bakom beslutet att vila spelare, men att förlora en cupmatch mot ett andradivisionslag sänker bara självförtroendet än mer, vilket Liverpool fick känna på här då man misslyckades med att vinna de två efterföljande matcherna också.

Omdöme: Utan Europaspel finns inte samma behov av att vila spelare, borde kunnat ställa upp med bättre lag. Laget på banan var dock tillräckligt starkt för att kunna gå vidare.

2017-18

Ligacupen

Den här gången tog Ligacupen slut på en gång mot Leicester på bortaplan. Liverpool ställde upp med en någorlunda respektabel startelva som också styrde tillställningen i första halvlek, men när Coutinho byttes ut i halvtid för att vilas inför Premier League tappade laget helt sin edge.

Omdöme: Ett märkligt byte, som andades att det fanns viktigare prioriteringar, ledde till förlust i en förvisso knepig match på förhand.

FA-cupen

Det går inte att klaga på laguttagningarna i denna upplaga av FA-cupen. Både i tredje omgången mot Everton och i den fjärde mot West Bromwich startade Liverpool med starka lag. I den senare matchen fanns exempelvis hela supertrion Salah, Firmino och Mané med från start. Trots det blev det uttåg redan då efter en förvånansvärt svag insats och där de första testerna med VAR skapade stor förvirring.

Omdöme: Underkänd prestation, men går inte att klaga på Klopps agerande då han ställde ut nästintill bästa laget på banan.

* Tung förlust mot West Brom i januari 2018.

2018-19

Ligacupen

För andra året på raken blev det respass direkt i tredje omgången. Denna gång efter en förlust mot Chelsea på Anfield, där Eden Hazard avgjorde matchen sent med ett drömmål. Liverpool ställde upp med ett ganska roterat lag, men kunde ändå mönstra en stark elva och på det en stark bänk.

Omdöme: Finns inte så mycket att orda om här, kunde lika gärna vunnit matchen.

FA-cupen

Även i FA-cupen tog resan slut innan den knappt hunnit börja. Klopp valde att vila stora delar av laget och reserverna hade svårt att stå emot ett starkt Wolverhampton. När Dejan Lovren gick sönder efter bara några minuter fick 16-årige Ki-Jana Hoever, numera i just Wolves, ta plats i mittlåset. Shaqiri var nära att kvittera med en frispark i stolpen, men trots inhopp av Firmino och Salah kom inte Liverpool närmare än så.

Omdöme: Med ett någorlunda lugnt spelschema framför sig, går det definitivt att ifrågasätta nödvändigheten i att vila så många spelare i en svår bortamatch.

2019-20

Ligacupen

Märklig ligacupsäsong där Liverpool först vinner komfortabelt mot MK Dons för att sedan vinna på straffar efter en galen 5-5 match mot Arsenal, innan U23-laget blir utklassade mot Aston Villa i kvartsfinalen samtidigt som A-laget är i Qatar för att spela klubblags-VM.

Många unga killar fick chansen redan i de två inledande omgångarna och Klopp var inte ens villig att ha med sina startspelare på bänken. Men det gick ju hem då man ändå lyckades krångla sig förbi ett Arsenal som såg starkare ut på pappret.

Omdöme: Kändes aldrig som att Klopp ville vinna den här turneringen, men det går heller inte att lasta någon annan än schemaläggarna för förlusten mot Aston Villa.

FA-cupen

Curtis Jones drömmål skickade ut Everton med sitt bästa lag på planen i tredje omgången. Efter att onödigt åkt på ett omspel mot Shrewsbury hade Liverpool plötsligt en match att spela i början av vad som skulle vara ett två veckor långt vinterbreak. Klopp valde då i protest att för andra gången den här säsongen skicka dit U23-laget, och var inte ens på plats själv. 

Det är självklart märkligt hur ett vinteruppehåll kan införas, för att sen ändå lägga matcher under det. Men då det fortfarande var elva dagar fram till nästa match, går det att fråga sig varför inte i alla fall de seniorspelare som sällan startar fick chansen att bättra på matchformen.

Nåväl, U23-laget lyckades ju greja biffen i omspelet. I omgången efter det blev dock Chelsea för starka på Stamford Bridge och ännu ett uttåg var ett faktum. Med tanke på att Liverpool vid denna tidpunkt redan i praktiken säkrat ligatiteln, är det förvånande att Klopp valde att rotera så pass mycket som han gjorde.

Omdöme: Precis som med ligacupen kändes det aldrig som att Klopp var intresserad av att vinna. Ställde ut lag mot både Everton och Chelsea som var för svaga för att ha goda chanser att vinna och beslutet att göra ett statement i omspelet mot Shrewsbury visar ännu tydligare på hur oviktig turneringen var.

2020-21

Ligacupen

Arsenal tog revansch på Liverpool genom att denna gång vinna straffsparksläggningen i fjärde omgången. Liverpool vilade många spelare men var trots det laget som var närmare segern under ordinarie tid. Harry Wilson gjorde en överraskande start på mittfältet och blev syndabock med missad straff.

Omdöme: Godkänd insats, men något märkliga laguttagningar.

* Wilson missade sin straff och det blev respass mot Arsenal. Idag är han utlånad till Cardiff.

Slutsatser

Från denna genomgång går det att utläsa att cuputtåg ett flertal gånger berott på för mycket rotation och en negativ inställning till matcherna på förhand. I en del fall finns det absolut förmildrande omständigheter, men i en del fall har det känts direkt onödigt att kasta bort sina titelchanser.

De flesta supportrar skulle nog hellre ta en vinst i FA-cupen än i ligacupen, men tråkigt nog är det framförallt FA-cupen som har bortprioriterats. Det är egentligen bara 2017-18 som den har känts som en turnering av värde. Kanske är det så på grund av dess läge i säsongen, att den drar igång efter det tuffa julschemat och sedan fortgår samtidigt som Champions League-slutspelet.

Det går absolut att argumentera för att det funnits viktigare prioriteringar de senaste åren. Med den standard som Manchester City satt, har vetskapen funnits om att knappt några poäng får gå till spillo i ligaspelet. 

Men med en Champions League-titel respektive en Premier League-titel bärgade de två senaste säsongerna, torde väl nästa steg vara att vinna dubblar eller tripplar.

Värt att notera är att man fått häpnadsväckande många lottningar mot Premier League-lag i cuperna, speciellt i FA-cupen.

Det kan dock inte sägas att det gått lättare i matcherna mot lag från lägre divisioner. Faktum är att Klopps Liverpool aldrig har tagit sig förbi ett lag från utanför Premier League i FA-cupen, utan att behöva ett omspel.

Villa nästa

I morgon, fredag, väntar Aston Villa på bortaplan i en tuff match. Detta blir fjärde året på raken som Liverpool lottas mot ett Premier League-lag i FA-cupens tredje omgång. Med ett någorlunda lugnt julschema – och hela nio dagar till nästa match mot United – finns absolut förutsättningarna för att kunna ställa ut ett riktigt starkt lag. 

Men den svaga formen, den komprimerade säsongen och de många skadorna skulle kunna betyda att Klopp återigen vilar stora delar av startelvan.

Visst, FA-cupen är inte den största turneringen Liverpool fightas om den här säsongen. Men det är likväl en titel i den äldsta turneringen av dem alla, och det är snart 15 år sedan Liverpools senaste skalp.

Framförallt känns en seger viktig för att komma upp på banan igen efter några tunga matcher i ligan. Att kliva in i ett derby mot United med fyra raka utan vinst hade satt en enorm press på laget.

Och om det nu skulle behövas någon extra tändvätska inför den här matchen är det väl värt att minnas vad som hände senast vi besökte Villa Park. 

Låt oss hoppas att detta blir starten på en minnesvärd cup run!

Sammanställning av Elias Hökfors

Fotnot: The Reds har inte vunnit en inhemsk cup sedan Ligacupsegern mot Cardiff på Wembley 2012.

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer